2012.08.19. 19:58 | Szerző: -Ani-

Elnézést, hogy ilyen sokára folytatom a blogírást, de amíg Ausztriában voltam az A1 nettel kicsit problémás volt. Ez idő alatt sokat gondolkodtam, hogy folytassam e a Mauthausen bejegyzést, végül úgy döntöttem igen. Hisz amúgy is az a véleményem, hogy mindenkinek meg kéne néznie elrettentésül, és sosem szabad feledésbe merülnie!
Mint azt előző bejegyzésemben írtam, hétfőn nem tudtunk bejutni csak az emlékparkba, ezért Marcival kedden újra felkerestük a tábort. Ez a kis városka a Duna partján, ami ma nyugodtan éli a 21. századra jellemző nyüzsgő életét, megszenvedte mindkét világháború ocsmány politikai döntéseit. Az I. világháborúban a várostól keletre hadifogolytábort létesítettek, ahol 40.000 főleg olasz, de orosz és szerb katona raboskodott, ebből 9.000 az életét vesztette itt. Az ő emléküket háborús temető őrzi a városban. Majd a II. világháborúban a várostól nyugatra, én inkább azt mondanám a város feletti hegyen koncentrációs tábor létesült. Milyen élet lehetett, ebben a városban élni, szívni a krematórium által kibocsátott füstöt, ha ködös időben a füst alászállt a városkára. Talán nem is sejtették az emberek, egy darabig.... de utána?! És nehéz lehet most ennek a hegynek az aljában békésen éldegélni.....

mat1.jpg

Rengeteg motorossal találkoztunk. Fura volt némelyik fekete bőrszerkós "kemény legény" szemében feltornyosuló könnyeket látni....
mat2.jpg
mat3.jpg
mat4.jpg
mat5.jpg
mat6.jpg
mat7.jpg
mat8.jpg
mat9.jpg
mat10.jpg
mat11.jpg
mat12.jpg
mat13.jpg
mat14.jpg
mat15.jpg
mat16.jpg
mat17.jpg
mat18.jpg
mat19.jpg
mat20.jpg
mat21.jpg
mat22.jpg
Van aki a képen lévő nagypapáját siratta, vagy rokona hamvaihoz zarándokolt....
mat23.jpg
mat24.jpg
mat25.jpg
mat26.jpg
A sátán kutyái...
mat27.jpg
Borzasztó érzés volt itt állni, amikor előtte láttam a képeken, hogy a náci hóhérok innen szemlélték az udvart...
mat28.jpg
Ezekről az almafákról meséltem, ahol állnak itt is a tábor volt.....és még hatalmas területen....
mat29.jpg
És az élet megy tovább.... hazafelé jól esik kicsit megállni a Duna parton..... sosem felejtem el, amit itt láttam! Napokig úgy éreztem... még most is ha rágondolok, hogy megszakad a szívem....
mat30.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr944720459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pipas 2012.08.20. 10:26:08

@Gondolkodni Próbáló Birca: "Nem éppen. Mivel nem volt ukrán holokauszt, így nincs mit tagadni. "

A nicked megtévesztő, te meg sem próbálsz gondolkodni. :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 10:30:10

@Pipas:

Csak tényeket írtam le. Az úgynevezett ukrán népirtás egy naconalista fantázia, nem egyéb. A 90-es évek elején találták ki az ukrán nemzetépítés elősegítése céljából. Számtalanszor cáfolták a holodomor-eszmét.

Alonee 2012.08.20. 10:40:33

@klondike: Az a helyzet, hogy szerintem sokkal több a normális mint, ahogy a kommentekből kiderül. A hülyék azok viszont rendkívül szorgosak, én speciel teljesen belefáradtam abba, hogy válaszolgassak a '' nemisöltekmeghatmilliócsakhárommilliótrevizíódehamégismegérdemeltékéscsövekvannakottacikonbmegkristályoshogyisvaneznaugyehoygüdülővoltdögöljenekmegzsidókmegacigányok'' típusú dumákra.

fizetekmegegysort 2012.08.20. 10:48:25

Utálom, hogy egyesek szemében a tudatos, tömeges gyilkosságot "enyhébbé teszi", ha más is megtette. Ez a "miért mindig a holokauszt, mikor Sztálin is embereket ölt, meg az amerikai őslakosokat is kiirtották" tipikus náci mentő dumák. (Mellesleg erősen hajaznak a mai "dehàtazelmútnyócév meg a Gyurcsányék loptak ezért nem is gáz ha a Fidesz lop, és tulképp akkor mi is lophatunk"gondolkodásra.)
A Hitleri holokauszt meg a Sztálini népírtás alma hasonlítgatása a körtéhez.
Az meg, hogy miért ezek a haláltáborok kerülnek szóba egy írásban? Csak nekem tűnt fel, hogy egy ausztriai út egyik állomásáról beszél a szerző? Gondolom, majd ha a volt SZU területén jár, ott is megnéz ezt azt...
Akik betegesen zsidózni kezdenek ilyen írások kapcsán, azok bármi kapcsán betegesen zsidózni kezdenek, és a hangsúlyom nem a zsidón volt, hanem a betegességen. :)
Érintettebb vagyok a sztálini gaztettekben, hisz nagyapám lelkét az orosz hadifogság nyomorította meg, mégsem jutna eszembe ez okán a náci holokausztot mentegetni.
És igen, míg vannak a Földön emberek, akik bármi okból felmentést adnának erre, addig helye van az ilyen írásoknak. Szerintem.

Deres · http://textura.blog.hu 2012.08.20. 10:48:29

Ugye tudod, hogy a zuhanyzós sztoriról bebizonyosodott hogy kamu?

kennyking 2012.08.20. 10:49:10

@Gondolkodni Próbáló Birca: Látod, ha ezt most behelyettesíteném a másik oldal áldozataival, kapnék három évet.Ez a kettős mérce.

nyufika23 (törölt) 2012.08.20. 10:59:49

A poszt roppant modoros, hatásvadász.
A táborról készült képeket elnézve nem volt rosszabb, mint egy szövetséges fogolytábor.
Nagyapám mesélt a szovjet fogságról, ott aztán hullottak az emberek, enni nem kaptak, vagy csak felmosóvíz jellegű levest. Politikai tisztek meg is mondták nekik, hogy itt kell meghalniuk. Aztán nagyapám mégis hazajött, csonttá soványodva.
Nekem a zsidó holokauszthoz semmi közöm, nem tudom miért próbálják rám erőltetni. Köszönöm, nem veszek belőle, van a családomnak saját vesztesége a 2. vh-ból.

Amúgy a zsidók mostanában bajban vannak, mert a világ kereke fordulni látszik és olyan népek kezébe kerül az irányítás, akikre a holokauszt iparral nem tudnak hatni: kínaiak, vietnamiak, brazilok, arabok, afrikaiak...
a fehér európaiak meg továbbra is kapják a képükbe a bűntudatkeltést olyan dolgok miatt, amihez semmi közük.

Ez olyan, mint ha a franciákat még mindig azért köpködnék, amiért Napoleon végigpusztította Európát vagy amiért kivégeztek rengeteg embert a forradalom alatt a baloldaliak... De őket csak mint történelmi érdekességeket említik, nem démonizálják.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 11:01:38

@kennyking:

Nincs mivel helyettesíteni. Zsidó népirtás volt, ukrán meg nem volt - ezek a puszta tények.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2012.08.20. 11:03:35

@Schwarzlose MG M.07/12: de van gulag emlékmúzeum, több helyen is. Érdemes néha gondolkodni/utánanézni dolgoknak, mielőtt szimpla ideológiai vakságból kommentelsz. :) Béke.

kennyking 2012.08.20. 11:04:17

Egyáltalán nem az.Egyébként , általában egyetértek veled, hasonlóan szabad elvű vagyok, de ehhez a poszthoz ,( -szigorúan- szerintem ) nagy hülyeségeket írsz.De persze, az nem valami galaktikus törvény, hogy mindenben egyet kell értenünk.:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 11:04:45

@fizetekmegegysort:

A turbóMagyar különös ismertetőjegyei:

Komolyan hiszi, hogy a magyar konyha a legjobb a világon, s magyar nők a legszebbek a világon, s a magyar kuvasz szarik a legnagyobbat.

Meg van győződve róla, hogy a magyar az emberiség “ősnyelve” – az ősnyelv szó jelentését persze ő maga sem érti, de ez nem is fontos, hiszen ez egy jelképes, szakrális szó.

Hiszi, hogy az uralisztikát és a finnugrisztikát a Habsburgok által pénzelt magyarellenes zsidók, pánszláv szabadkőművesek, s egyéb idegen elemek találták ki, majd pedig mindezt ávették a bolsevikok.

Úgy tudja, hogy a trianoni békeszerződés fő felelőse Károlyi Mihály és Kun Béla.

Meg van győződve róla, hogy a Kiegyezés-kori Magyarország példás kisebbségi politikát alkalmazott, szemben az utódállamokkal, melyek éjjel-nappal elnyomják a magyarokat.

Hiszi, hogy a magyarság legfontosabb jelképe a nyilasok által a XX. sz. 30-as éveiben felélesztett árpádsávos zászló.

Úgy tudja, hogy a XX. század legkiválóbb politikusa Horthy Miklós volt.

Úgy tudja, hogy a magyarországi zsidó holokauszt felelősei kizárólag a németek, a magyarok, élükön Horthyval passzív ellenállást folytattak, sőt megmentettek nagyon sok zsidót. Esetleg még a nyilasok is felelősek, függetlenül, hogy a holokauszt főidejében éppenséggel ők egy ellenzéki párt voltak. Egyébként pedig valójában holokauszt nem is igazán volt, vagy ha mégis, a hivatalos számok fel vannak fújva.

Meg van győződve, hogy a magyar királyi korona többezer éves, misztikus tárgy, a Szent Korona Tan pedig valamiféle ezoterikus hitelmélet.

Úgy tudja, hogy Izrael a világ legvérengzőbb állama, mely az utóbbi 60 évben népirtást folytatott a palesztínok ellen, amihez képest a zsidó holokauszt a II. vh. alatt semmi volt.

Szerinte a magyar irodalom csúcsa WaSS Albert, háborús bűnös, szabadidejében ponyvaíró.

Azt hiszi, hogy a kereszténység magyar ősvallás volt, ami már Jézus előtt is létezett, de aztán Pál apostol elferdítette az egészét. Egyébként meg Jézus eleve magyar volt. Valójában pedig a magyarok ős vallása az igazi.

A magyar helyesírás szabályaival ellentétben a magyar szót mindig nagybetűvel írja.

Sajnálkozik a magyar nyelv változása miatt, sírva egyes nyelvi jelenségek eltűnése miatt, miközben ő maga sem érti, hogy mik is ezek a jelenségek.

Elhiszi, hogy a dilettáns magyar őskutatók elismert tudósok.

antiantiglobalista.wordpress.com/2012/05/15/a-turbomagyar/

nyufika23 (törölt) 2012.08.20. 11:12:26

@Gondolkodni Próbáló Birca: Magyarország, az USA, Kanada, Ausztrália és még sok állam elismeri, hogy a holodomor népirtás volt, szóval amikor te ezt tagadod, akkor bűncselekményt követsz el.
Érdemes a Btk-t lapozgatni, még ha nem is minden passzusát érted...
Nem csak a nemzetiszocialista, hanem a komcsi rendszer bűneinek tagadása is büntetendő.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 11:13:13

@nyufika23:

Nem tagadom a kommunista bűnöket. Az ukrán népirtást tagadom.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2012.08.20. 11:18:02

@Gondolkodni Próbáló Birca: ezt nekem szántad? Schwarzlose MG M.07/12 kommentelőtársunk kételkedett a gulag-múzeumok létében, én csak rávilágítottam, hogy léteznek.

nyufika23 (törölt) 2012.08.20. 11:21:22

@Gondolkodni Próbáló Birca: és ezzel már megint elkövetted a fent említett bűncselekményt...

Ha én azt írnám, hogy nem tagadom a nemzeti szocialista bűnöket, csak a holokausztot, akkor ugyanazt tenném, amit te is tettél az előbb.

Érted te, hogy miről beszélek, csak játszod a hülyét. Ugye?!

Magyarországon a Holodomor népirtásként van elismerve, pont úgy, mint a holokauszt.

kennyking 2012.08.20. 11:27:58

@Gondolkodni Próbáló Birca:
A turbóliberális különös ismertetőjegyei:

Komolyan hiszi, hogy a magyar konyha a legszarabb a világon, s magyar nők a legkurvábbak a világon, s a magyar kuvasz nem is létezik.

Meg van győződve róla, hogy a magyar az emberiség "aljanyelve” – az aljanyelv szó jelentését persze ő maga sem érti, de ez nem is fontos, hiszen ez egy jelképes, politikailag korrekt szó.

Hiszi, hogy a turanisztikátt és a turkológiát a nácik által pénzelt zsidóellenes nyilasok, fasiszta népi írók, s egyéb házmesterek találták ki, majd pedig mindezt betiltották ( helyesen) az európai unió által felmagasztalt ( tehát erkölcsileg a magyarok felett magasan álló) bolsevikok.

Úgy tudja, hogy a trianoni békeszerződés fő felelőse nem Károlyi Mihály és Kun Béla, hanem Horthy meg a magyarok, úgy általában.

Meg van győződve róla, hogy a Kiegyezés-kori Magyarország nem példás kisebbségi politikát alkalmazott, szemben az utódállamokkal, melyek éjjel-nappal tejben-vajban fürdetik a magyarokat, nem beszélve azokról a kollektív jogokról, amelyről minden Dél-tiroli osztrák álmodozni sem mer.

Hiszi, hogy a magyarság legfontosabb jelképe a komunisták által a XX. sz. 10-as éveiben felélesztett sarló és kalapács, valamint a dávid-csillag.

Úgy tudja, hogy a XX. század legkiválóbb politikusa Károlyi Mihály és Demszky Gábor volt.

Úgy tudja, hogy a magyarországi zsidó holokauszt felelősei kizárólag a magyarok, élükön Horthyval, semmilyen ellenállást nem folytattak, sőt legyilkoltak nagyon sok zsidót. Esetleg még a nyilasok is felelősek, függetlenül, hogy a holokauszt főidejében éppenséggel ők egy ellenzéki párt voltak. Egyébként pedig valójában holokauszt még ma is tart, vagy ha mégsem, akkor is.

Meg van győződve, hogy a magyar királyi korona kínai gagyi, misztikustalan tárgy, a Szent Korona Tan pedig valamiféle ezoterikus micisapaka hitelmélet.

Úgy tudja, hogy Izrael a világ legbékésebb állama, mely az utóbbi 60 évben népirtást nem folytatott a palesztínok ellen, amihez képest a zsidó holokauszt a II. vh. alatt és azóta semmi volt.

Szerinte a magyar irodalom csúcsa Bolgár György, pacifista hős,aki szabadidejében pornóíró.

Azt hiszi, hogy a kereszténység fasiszta vallás, Jézus nem is létezett, de aztán Pál apostol elferdült. Egyébként meg Jézus eleve magyar nem lehetett, mert olyan nincs is. Valójában pedig a magyarok ős vallása aholokauszt.

A magyar hejesírás szabájaival megegyezőlyen a magyar szót mindig kisbetűvel írja.és mindent rövidít:- érted gecc, mert ez így gigaLOL:

Nem sajnálkozik a magyar nyelv változása miatt, és nem sír egyes nyelvi jelenségek eltűnése miatt, miközben ő maga sem érti, hogy mik is ezek a jelenségek.

Elhiszi,hogy minden magyar liberális az Abszolút Igazság és Minden Tudás felkent papja.

Egyed Ildikó 2012.08.20. 11:28:32

Németeknél a népírtás ott kezdődött, hogy a német orvosok levélben fordultak Führerükhoz, hogy a szellemi fogyatékos német honfitársaikon hadd alkalmazzanak euthanáziát. És egymást is úgy jelentették fel, mint a pinty, ha gyanús volt, hogy az illető nem lelkes karlengető.

Valóban hülyeség mindent a fasizmusra kenni. A dolgok ott kezdődnek, amikor ostoba és jellemtelen emberek, vállalhatatlan dolgokat mondanak és írnak le - tök mindegy, hogy milyen megfontolásból: tájékozatlanságből, gyávaságból, fanatizmusból, provokációból, megvezetettségből.

Az sem biztos, hogy ha a holokausztot állandóan az orruk alá tolják, attól megváltoznak, de legalább feszengeni kezdenek.

terrormaci 2012.08.20. 12:12:32

voltam itt, de azt kell, hogy mondjam, ez a hely és a története egy porszem a világon eddig előforduló gonoszságai között. Azt nem értem azokban az emberekben, akiknek a lelkét annyira megviseli egy-egy ilyen látogatás, hogy blogbejegyzést is írnak róla, hogy a hétköznapokban fel-felröppenő híreket nem tudják annyira feldolgozni, hogy ugyanúgy felfogják a jelentőségét? Rendszeresen vannak a világban hasonló népirtások, még elvetemültebb módon kivitelezve, de arra persze mindenki csak cicceg egyet. Szóval én ezt egy kicsit furának tartom.

DR. Smit Pal 2012.08.20. 12:18:59

@Pipas: "Megemlékezünk, sajnálkozunk, elítélünk, fizetünk... mit kellene még tennünk, hogy ne legyünk mi is bűnösök mint a nagyapáink? "

Ez a téma azért jött most elő agusztus 20-án, mert azt szeretnék ha miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztaton jelentené be, hogy minden rendezvény elmarad, mert ennek a mocskos bűnös nemzetnek nincs mit ünnepelni. És mostantól a magyar államalapítás ünnepe helyett A magyar SZÉGYEN napjat fogjuk ünnepelni. És persze az így felszabaduló pénzt Izrael államnak utalják. Gondolom, ez a minimum amit elvárnak tölünk.

chilis csokoládé 2012.08.20. 12:36:43

@ds9:

+1
Már éppen készültem megírni.
(A magyarok többsége elég felszínesen ismeri az amerikai történelmet.)

Golgotai 2012.08.20. 12:40:48

@sztrugackij: Remélem TE nem itt élsz magyarországon, az utált magyarok közt.

chilis csokoládé 2012.08.20. 12:48:25

@Gondolkodni Próbáló Birca:

Az antiszemitizmushoz: Sztálin egy zsidóellenes orvospert készített elő, mielőtt meghalt.

Lenin nem rendelkezett egy jóllakott napközis ártatlanságával. De a bolsevik hatalomátvétel, a polgárháború és intervenció alatt a hatalom megtartása érdekében nem új területek elfoglalása lebegett a szeme előtt. Vezetése alatt a bolsevikok lemondtak a balti államokról és Finnországról. Grúziát miért kellett volna elfoglalni, amikor már a cári időkben Oroszországhoz tartozott?

Rigor Mortis 2012.08.20. 12:48:42

@ds9: "Az Egyesült Államokban nem volt tudatos népírtás(...)Az észak amerikai földrészen sem (a későbbiekben sem) nagyipari módszerekkel irtották az indiánokat. "
1. Philip Sheridan tábornok szerint "csak a halott indián a jó indián"
2. A Washita menti mészárlás 1868-ban parancsra történt, főként nők, öregek és gyerekek ellen.

chilis csokoládé 2012.08.20. 12:52:23

@Pipas:

A Cyklon B kristály gáza kiválóan terjedt a csöveken. Egy gázt használó háztartásban is csöveken vezetik a gázt.

Rigor Mortis 2012.08.20. 12:53:31

@futura:
1. "Itt egy olasz csoportból egy lány sírva mondta a többieknek, az ő nagyapja is itt végezte, királypárti fasisztaellenes volt." Az olasz fasizmus nem volt királyellenes, 1922-43 között az államfő a király volt. Ha idekerült, nem azért, mert királypárti volt. Ajánlott irodalom: Julius Evola
2. Mónus Illés soha nem járt itt, Bp-en végezték ki 44 dec-ben

Gáborom 2012.08.20. 12:54:45

@bioLarzen: mekkora egy paraszt vagy!

Gáborom 2012.08.20. 12:57:17

@DR. Smit Pal: ez az írás egyszerűen csak megjelent. Semmi köze augusztus 20-hoz és a te paranoiádhoz sem.

Nem értem, miért kell mindent túlreagálni.

GeoThrasher 2012.08.20. 12:57:47

Még mindig a holokauszt, mi?
Hát bazmeg...
Ja és csak mellékesen jegyezzük már meg, hogy fasizmus csak Olaszországban volt, Mussolini rövid regnálása idején. Németországban nemzetiszocializmus működött.

Rigor Mortis 2012.08.20. 12:58:13

@Gondolkodni Próbáló Birca: "S nem volt etnikai alapú szelekció sem. A szovjet táborba bárki bekerülhetett, nemzetiségtől függetlenül, míg a németekben a zsidókon kívül nem sok ember, pl. német ember csak akkor került oda, ha nyíltan náciellenes volt, s őt sem gyilkolták le megérkezésekor, hanem bent tartották fogva."

Speciel Mauthausenben, amiről a poszt szól, a fogvatartottak többsége nem zsidó volt, hanem politikai fogoly. Buchenwaldban sem, ott köztörvényesek voltak.

Környezettudatos 2012.08.20. 12:58:43

@Gondolkodni Próbáló Birca: Vitathatod, de ez a lényegen nem változtat. Az pedig, hogy a náci tábookban az odaszállítottak 40%-át kivégezték rögtön, az azzal kb. ekvivalens, hogy a gulágra nem szállították, hanem hajtották a "szállítmányt" lábon, mint a marhát és kb. 50%-os halálozási ráta jellemezte ezeket a sétákat. A gulágokban egyébiránt összemérhető mennyiségű ember fordult meg a náci haláltáborokhoz képest de a halálhoz vezető út kegyetlenebb volt.

Valaki itt leírta, hogy a gulágok azért nem kapnak sajtót/nyilvánosságot, mert nem épül rájuk megélhetési nem tudom mi és sajnos nagyon igaza van. A holokauszt jó üzlet. Ma, amikor nagyítóval kell keresni azokat, akik éltek akkor és közük volt az egészhez.

Arról most nem szólnék, hogy arcon verném azt, aki szerint egy meggyilkolt rokonom élete pénzzel kifizethető. Nem, nem fizethető ki. Számomra felbecsülhetetlen érték a szeretteim élete és pénzzel sem előre, sem utólag nem megváltható! Akik ilyen pénzeket zsebre tettek, azon ugyanolyan szemfogatóan aljas mocskos disznók, mint azok, akik ráírták a gázokat eregető zuhanyozóra, hogy "Meleg víz". Nekem ez a véleményem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 12:59:23

@nyufika23:

A náci bűnök szerves része a zsidó holokauszt.

Ellenben a kommunista bűnöknek nem része a holodomor-elmélet elfogadása. A holodomor-elmélet tagadása nem jelenti a kommunista bűnök tagadását.

Érted már?

Környezettudatos 2012.08.20. 13:00:19

@Környezettudatos: Csak jelzem még, hogy a gulág felé tartó menetek nem kellemes őszi séták voltak. Kaja nélkül erőltetett menetben a -40 fokban nem olyan jó, mint egy marhavagonban, amit befűt a benne utazók test melege.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 13:00:39

@nyufika23:

Egyébként tévedsz: Mo-n a holodomor-elmélet nincs "elismerve".

Measurer 2012.08.20. 13:01:03

@Gondolkodni Próbáló Birca:
A Szovjetúnióban a Nagy Terror éveiben (1936-1938) Ohotyin és Roginszkij összeállítása szerint legalább 725 ezer embert végeztek ki. www.memorial.krsk.ru/Articles/2007HrBT.htm
Nem tudom hiteles-e az összeállítás?

chilis csokoládé 2012.08.20. 13:05:10

@Pipas:

Más népirtásokra is emlékszem. A teljesség igénye nélkül: a Törökországban élő örményekre, a srebrenicai muzulmánokra, a ruandai tuszikra. Az ukránok népirtásnak tekintik többmillió ukrán halálra éheztetését a 30-as években a SZU-ban. Sztálin kitelepíttette a krími tatárokat. Csak kis részük tért vissza Szibériából.

nyisziati 2012.08.20. 13:10:05

@futura: "Csak még egy szó: empátia. Nem kéne kiveszni hagyni. "
Na itt a lényeg. Nagyrészt ennek a hiánya miatt van ilyen sok szélsőséges ebben az országban. Sőt, sokan tudatosan kiirtják magukból. Döbbenet.

Gumi 2012.08.20. 13:10:07

A posztíró - mint már előttem többen leírták - rendkívüli módon félreinformált. Javaslom, hogy a hivatalosan legjobb forrásból, a jeruzsálemi Jad Vashem Holokausztkutató Intézet weboldalain tájékozódjon, és ne képzeljen oda tömeges megsemmisítést, ahol soha nem létezett, csak a propagandisták agyában kb. harminc évvel ezelőttig.

ob.szerver 2012.08.20. 13:10:47

"Rengeteg motorossal találkoztunk."

Gój Motoros is volt köztük?

Faszerkezet 2012.08.20. 13:12:27

@Gondolkodni Próbáló Birca:

És ezt honnan veszed? Illetve mi számít elismertnek?

Csak mert én ezt találtam a kérdésben.:

"November 24-én este a Magyar Köztársaság Országgyűlésének 347 képviselője egybehangzó igennel szavazott a szándékolt ukrajnai éhínség 70. évfordulójának szentelt határozatra. A magyar parlamenti képviselők erkölcsi kötelességüknek tartották, hogy tisztelettel emlékezzenek meg az éhínség közel 7 millió áldozatáról, mély együttérzésükről és részvétükről biztosítsák az elhunytak családtagjait és hozzátartozóit. A magyar országgyűlés hétfőn határozottan elítélt minden olyan totális rendszert és diktatórikus törekvést, amely megfosztja a polgárokat méltóságuktól és elidegeníthetetlen szabadságjogaiktól."

Persze gondolom ez ettől még lufi, és csak kitaláció....:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 13:13:12

@chilis csokoládé:

Leninről pár adat:

1917.-1918 Finnország

Bár Lenin kommunista kormánya a sikeres októberi (gregoriánus naptár szerint: novemberi) államcsíny után hivatalosan elismerte Finnország függetlenségét, egészen 1918 májusáig igyekezett Finnországban kommunista irányítást bevezetni, visszatérítve az országot a kiépülőben lévő új szovjet birodalomba. A finn szabadságharcosok végül csak német segítséggel tudták a bolsevikokat visszaverni.

1918.-1919. Litvánia

Finnország esetéhez hasonlóan, Litvániában is bolsevik bevatkozás történt, melyet hosszú, 8 hónapos harcok árán sikerült csak visszaverni.

1918.-1920. Észtország, Lettország

Litvánia esetéhez hasonlóan, e két országban is bolsevik bevatkozás történt. Itt a bolsevikok több ideig tartották pozícióikat, Észtországból csak 1920 februárjában, Lettországból pedig csak 1920 augusztusában sikerült teljesen kiűzni a fegyveres leninista bandákat.

1920. Lengyelország

Bolsevik agresszió Lengyelország ellen. Lengyel győzelemmel végződik.

1917.-1921. Ukrajna

Az előzőekhöz hasonlóan ugyanaz történt Ukrajnában is. A különbség, hogy itt a konfliktus bolsevik győzelemmel végződött.

1921. Grúzia

A baloldali, szociáldemokrata vezetésű Grúziát megszállja a szovjet-orosz haderő, s kommunista bábkormányt segít hatalomba.

Környezettudatos 2012.08.20. 13:14:50

Még annyit a holokauszt hisztihez, hogy igen rosszul van tálalva ez az étek. Ha az én generációmnak, amelyik a világháború után született, el akarják adni ezt a dolgot, akkor nem kéne kollektíven bűnösnek tekinteni minket. Már bocsánat, de én a felszabadító szovjet sereg felügyelete alatt álló hős magyar hadseregben szolgáltam, soha senkit nem lőttem le és kéjes álom sem voltam a II. VH idején. Miben áll a bűnösségem? Ide születtem? Nem tehetek róla...tényleg! Senki nem kérdezte meg tőlem, hogy hová szülessek....én ugyanis nem ezt a helyet választottam volna.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 13:17:16

@chilis csokoládé:

Igen, volt a zsidó orvosok pere, de szisztematikus antiszemitizmus nem volt sem Lenin, sem Sztálin alatt.

Lenin alatta a vezetőség fele zsidó volt. Sztálin alatt is voltak zsidók a vezetőségben.

Egyszerúen a SZU-ban nem volt szempont a nemzetiség. Nem volt zsidóellenes politika.

A II. vh. alatt Sztálin ktitelepített 15 népet, de a zsidók nem voltak köztük.

A szovjet antiszemitizmus Sztálin UTÁN kezdődött. s akkor sem volt hasonlítható a náci antiszemitizmushoz. A szovjet antiszemitizmus egyszerűen a zsidókat gyanúsnak tekintette, s emiatt pl. állások betöltésénél negatívan voltak diszkriminálva.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 13:18:24

@Rigor Mortis:

A nagy különbség, hogy őket valóban "csak" fogva tartották, s nem vitték őket a haláltáborokba kiirtás céljából.

chilis csokoládé 2012.08.20. 13:22:48

@Környezettudatos:

Ha Szolzsenyicin élne fel kéne keresnie téged. Úgy látom elkövette azt a hibát, hogy nem téged kért fel a GULÁG szigetcsoport megírásakor tanácsadónak. Nyilván ezért írta le, hogyan szállították a rabokat Sztolipin vagonokban :/

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 13:24:13

@munkasterror:

Ez nem a holodomor-elmélet elismerése, hanem azé a tényé, hogy milliók meghaltak.

A milliós halálozást senki sem vitatja, maximum elmebetegek. A vita a holodomor-elmélet, mely szerint 1932-1933-ban tudatos ukránellenes népirtás zajlott. A holodomor tagadói ezt tagadják és nem azt, hogy milliók meghaltak.

nyufika23 (törölt) 2012.08.20. 13:26:29

@Környezettudatos: Az nem számít, hogy akkor még nem is éltél, ha magyar vagy, akkor bűnös, és fizetned kell mindenért, amit rád terhelnek, ez a biznisz lényege.
Tudod, a kollektív bűnösség elől te sem menekülhetsz, ezt mondták ki a győztesek.

Amúgy nem értem a posztoló azon kijelentését, hogy "És nehéz lehet most ennek a hegynek az aljában békésen éldegélni....."
Szerintem meg kurvára nem lehet nehéz, konkrétan Recsken sem a kényszermunkatábor miatt nehéz éldegélni, hanem mert csóróság van. Az átlag osztrák is éli életét jólétben, egészségben.
Szóval ilyen minden alapot nélkülöző, hatásvadász mondatokat nem kellene beleírni egy posztba.

ds9 2012.08.20. 13:26:44

@Rigor Mortis:
"Az Egyesült Államokban nem volt tudatos népírtás(...)Az észak amerikai földrészen sem (a későbbiekben sem) nagyipari módszerekkel irtották az indiánokat. "
1. Philip Sheridan tábornok szerint "csak a halott indián a jó indián"
2. A Washita menti mészárlás 1868-ban parancsra történt, főként nők, öregek és gyerekek ellen. "

1. Sheridan tábornok létrehozott táborokat és megölte azok lakóit százezerszám ?? Mert ha nem, ez mit bizonyít ?? Megölte mind az indiánokat ? Hitler el akarta pusztítani a zsidókat, majdnem sikerült is neki, csak elvesztette a háborút. Sheridan nem vesztette el a háborút és az indiánokat nem írtották ki !!
2. A Washita menti mészárlás áldozatainak száma cca.13-150, leírom mégegyszer 13-150, nem ezer, darab. Egyébként ez egy csata volt a cheyenne indiánokkal, nem mészárlás. Custer tábornok egyébként elhalálozott 268 (!!) társával egyetemben, amikor is a little bighorni csatában a lakota és a cheyenne indiánok jól lemészárolták őket. 13-150/268. Csak mondom (írom).

Más jó példád is van, ami szerint a gonosz zsidók szisztematikus megölése 4 év alatt (6 millió ember) összehasonlítható az amerikai indiánok sorsával ???

chilis csokoládé 2012.08.20. 13:27:06

@Környezettudatos:

Nincs kollektív bűnösség.
Amúgy melyik kommentben vetette itt fel bárki?

Faszerkezet 2012.08.20. 13:29:34

@Gondolkodni Próbáló Birca:

A "a szándékolt ukrajnai éhínség 70. évfordulójának szentelt határozatra"

szted mit jelent az, hogy szándékolt?

(Eddig is sejtettem, hogy te valami vezérhülye lehetsz, de az utóbbi napokban egyre jobban meggyőzöl róla.:))

De a kérdés még áll. Mitől lesz elismert akkor? Majd ha te méltóztatsz rábólintani? (Mert nekem egyre jobban úgy tűnik.:))

chilis csokoládé 2012.08.20. 13:30:24

@Gondolkodni Próbáló Birca:

Lenin alatt nem hódítottak meg új területeket. Nem azért mert kézimunka-szakkör tagjai voltak, hanem azért, mert még arra sem volt módjuk, hogy egykor Oroszországhoz tartozó területeket megtartsanak.

Csigafattyú 2012.08.20. 13:33:33

Érdekes, hogy egy náci koncentrációs tábor kapcsán mennyien próbálják megragadni az alkalmat, hogy a sztálini terrort mentegessék, sőt, kiokoskodják, hogy az tulajdonképpen csak a véletlen körülmények összjátéka volt, nem szándékos.

chilis csokoládé 2012.08.20. 13:34:56

@Gondolkodni Próbáló Birca:

A SZU-ban szempont volt a nemzetiség: Sztálin, aki Grúziában született oszét volt, oroszabb akart lenni az orosznál, de közben a grúzokban bízott meg legjobban, pl. Berijában. A krími tatárokat meg kitelepíttette.

nyufika23 (törölt) 2012.08.20. 13:37:13

@chilis csokoládé: kollektív bűnösség van, a Benes-dekrétumok is kimondták, tény, hogy a német és magyar nép kollektív bűnösségét

ezek a mai napig hatályban vannak, tehát kollektív bűnös a magyar nép is, pont

@ds9: a népirtásnál ugye érzékeled, hogy egy világszerte több tízmilliós nép esetén megölni 6 milliót (nem szeretném alábecsülni, mert még lecsuknak érte)
vagy egy 17000-es indián népcsoportból kiirtani 4000-et arányaiban elég hasonló eredményhez vezet
míg a zsidóság fel tudott állni az ún holokausztból és a világpolitika meghatározó szereplője lett, az indiánok meg csak olvadnak, sőt a kisebb indián népek esetén konkrétan kiirtottak népcsoportokat, hogy egy szál sem maradt belőlük

szóval az indiánok kiirtása genocídium, akárhogy is mentegeted

nem csak a megölt emberek száma számít, hanem az is, hogy ezzel milyen hatással van egy nép fennmaradására
ha egy népnek csak 1000 tagja van, megölnek belőle 700-at, az ugye nem sok szerinted, sőt, még dicséretes is! de ezzel nagy eséllyel lehetetlenné tetted a népcsoport fennmaradását

miamai 2012.08.20. 13:37:35

A cinikusoknak, a "nem-akarom-látni, felejtsük-már-el"-ezőknek, a csúsztatóknak és a "máshol-másutt-mások-is-tettek-rémségeket" idézőknek:
Ti lennétek (lesztek?) a legjobban meglepve, ha valami hasonlóval találkoztok majd a saját vagy a gyerekeitek, unokáitok életében! Mauthausen (Auschwitz, Dachau stb.) alig párszáz kilométernyire tőlünk, alig pár évtizeddel ezelőtt történt! Nagyszüleink (akik talán szebbnél szebb meséket mondtak nekünk esténként az ágyunk mellett) megélték ezt a korszakot, és hogy azután igyekeztek minél hamarabb elfelejteni (ki-ki más-más ok miatt), teljesen érthető.
Ezek az emlékhelyek nem azért vannak, hogy emlékezzünk mi, akik akkoriban még nem is éltünk, még csak nem is azért, hogy lelkiismeretfurdalásunk legyen valami miatt, amit nem követtünk el, hanem azért, hogy a mi közreműködésünkkel sem ilyen sem hasonló népirtás ne fordulhasson elő többet.
Az ember nem változik, a potenciális lehetőség fennáll (ld. Rwanda, Kambodzsa és még rengeteg más...), hát ne legyünk birkák vagy vaklovak...

chilis csokoládé 2012.08.20. 13:38:07

@nyufika23:

Recsken az általános szegénység mellett azért eléggé megnehezítette az életet az is, hogy az ÁVÓ-sok a faluba jártak szórakozni. Pl. lányokat erőszakoltak meg, és ha a szűzlány bevérezte a nadrágjukat, fel is pofozták őket ezért. (Forrás Faludy György: Pokolbéli víg napjaim.)

chilis csokoládé 2012.08.20. 13:43:28

@nyufika23:

Te elfogadod a magyarok és németek kollektív bűnösségét? Mert én nem.
De attól még a holokauszt megtörtént.

Az amerikaiak próbálják kárpótolni az indiánokat, amennyire ez lehetséges. Pl. továbbtanulásnál, ösztöndíjnál plusz pontot kap egy indián származású. És senkit nem mocskolnak indián származása miatt.

Környezettudatos 2012.08.20. 13:49:29

@chilis csokoládé: Észrevetted már, hogy nem itteni felvetésekről folyik a disputa, hanem történésekről, melyek nem e fórum keretein belül zajlottak, hanem éppen hogy kívül?

Környezettudatos 2012.08.20. 13:51:15

@chilis csokoládé: Nos nekem rokonom szökött haza onnan...ő ugyan nem egy szolzsenyicin, de empírikus úton megtapasztalta az oda vezető utat, a haza vezető utat és az ottani piknik körülményeket is. Szerinte a világ legjobb levese a nyírfakéreg főzet, amikor harmadik napja nem ettél.

Rigor Mortis 2012.08.20. 14:06:45

@ds9: tisztában vagyok a számokkal. Nem erről van szó. Azt állítottad, h nem volt TUDATOS a népirtás. Én azt állítom, hogy tudatos volt. Két apró mozzanatot emeltem, ki hogy ezt bizonyítsam.
Egyszerűen útban voltak az amerikai őslakosok; a telepeseknek, a bányavállalkozóknak, a vasútépítő cégeknek stb.

A kulcsmondatot te magad is leírtad: Sheridan nem vesztett el háborút, a történelmet pedig ugyebár a győztesek írják.

A zsidókkal kapcsolatban is szívesen szembesítenélek jónéhány ténnyel, de, tudod, oly korban élünk, amikor ezért bíróság előtt kellene felelnem.

Egyed Ildikó 2012.08.20. 14:20:42

Hány évesen halt meg Sheridan tábornok? 57.
És hány évesen halt meg Geronimo? 80! Vörös Felhő? 87! Viszi-a-kondért nagyfőnök? 107!
Beszéljen itt valaki arról, hogy kiirtották az indiánokat.

Measurer 2012.08.20. 14:50:23

@Gondolkodni Próbáló Birca: Tkp.gondolom abban nincs vita, hogy "szervezett" éhinség volt, a begyűjtési rendszer eredményeként. Még Kazahsztánban is 1-2 millió éhenhaltról beszélnek. Az ukránok nemzetiségi repressziót látnak benne, az is lehetett, de a "kulákok elleni harc" elsősorban osztályharcos intézkedés volt. Az áldozatok egy részét hatósági intézkedés keretében gyilkolták meg. Néhány alkalmazott módszer Solohov Sztálinnak írt leveléből:
- tömeges megveretés
- a földművest jan-februárban alsóneműre vetköztetve, mezítláb a hombárba állitották, hova rejtette a gabonát
- kerozinnal leöntözték a lábait, meggyújtották, majd oltás után a rejtekhely felől faggatták
- sparheltra ültették stb.

Szaszy G 2012.08.20. 15:00:31

Istenem, állandóan a sötétség. Miért van minden kihegyezve a nácikra, komcsikra, antiszemitizmusra? Mindig csak a zsidók, és politikai ellenfelek gyilkolászásáról beszéltek, pedig a rasszizmus az, amikor önkényesen megválasztott fizikai/mentális/hitbeli attribútumok alapján szubjektív módon teszünk különlegességet emberek közt.
Én ugyanúgy elítélném azt, amikor testsúly, magasság, szemszín, IQ, EQ, vallás, vagy bármilyen más emberi tulajdonság alapján különbséget tesznek emberek közt.
A gyilkosok gyilkosok maradnak, tökmindegy, hogy milyen embereket, milyen módszerrel végeztek ki. Ugyanolyan gyilkos az is, aki nyugdíjast öl 200Ft-ért, mint aki zsidókat/kozákokat/búrokat/indiánokat, meg mit tudom kiket öltek meg.
Ne tegyetek már különbséget gyilkosság, és gyilkosság közt.
Megérdemli a büntetést az, aki Auschwitz-ban, Mauthausenben ÖLT!!!(nem feltétlen minden őr), a GULAGON, de szerintem azok is megérdemlik, akik ezt állandóan felemlegetik.
EMBEREK!!! 80 éve történt!!! Mikor voltak ezek már! Miért kell mindig előhozni ezt a témát a zsidóknak, a liberálisoknak, az anti-komcsiknak, meg mindenkinek??? Elmúlt, vége, lépjünk már túl rajta. MINKET nem érint, mert nem éltünk benne. Nem mi tettük, nem minket bántottak, lépjünk már túl rajta az isten szerelmére!
Egyébként ennek az egésznek soha nem lesz vége, mert az ember természetéből fakad az agresszió, és a képesség az egymás ellen fordulásra, szóval lesznek még ilyenek biztosan, csak más szempontok alapján gyilkolnak majd. Én csak abban reménykedek, hogy nem az én mostani életemben fog bekövetkezni...

nyufika23 (törölt) 2012.08.20. 15:02:13

@Környezettudatos: meg a nyers korpa, és a döglött varjú... nagyapám nekem is mesélt az átélt szörnyűségekről

az igaz, hogy a szovjetek nem gázkamrával irtották a hadifoglyokat, hanem golyóval és kényszermunkával, alultáplálással
egyesek szerint ez sem bűncselekmény...

@chilis csokoládé: a magyarok és németek kollektív bűnössége tény
ezt az Európai Unió is elismeri, hiszen nem követelte a Benes-dekrétumok megsemmisítését

szóval nemzetközi szinten a magyar kollektív bűnös nép, te is az vagy, jobb, ha ezzel megbékélsz és engedelmeskedsz

az indián származáshoz annyit, hogy rendkívüli módon diszkriminálják őket, én ismerek navajo-kat még abból az időből, amikor rövid ideig a dél-nyugaton voltam, hidd el, nem olyan jó Amerikában indiánnak lenni, sőt, nagyon rossz

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 15:08:13

@Measurer:

Alapvetően a rossz kommununista gazdaságpolitika az ok. Ezt az súlyosbította, hogy a parasztokat teljesen kifosztották, s nem engedték őket elmenni az éhínség térségéből. Így az egyébként talán százezres áldozatszám milliós lett.

Ezek dokumentált tények, s maximum a konkrét számokról van vita.

A holodomor-vita NEM erről szól. A holodomor-hívők szerint mindez ukránellenes népírtás volt. Az ellenzők szerint pedig ez alaptalan, komolytalan állítás. Az adatok az ellenző tábort igazolják.

fizetekmegegysort 2012.08.20. 15:13:01

Esetleg valakitől hallhatnék mondjuk arról is, hogy István király mit tett azokkal, akik nem akartak keresztények lenni? Vagy a középkori boszorkányüldözésről? Vagy talán a keresztes háborúk népirtásairól? Vagy bármilyen gonosz/szadista/ emberiség ellenes bűnről, mely - bár kétség kívül megtörtént a történelem során - nem teszi semmissé, és nem bagatellizálja el a holokausztot. Nevetséges ez a folyamatos bolsevikozás, indiánozás, meg "persze, mert ez üzlet nekik". Ennyi EQ nuku embert egy rakáson!
Valaki leírta mit tapasztalt egy haláltábor emlékhelyére látogatva, erre jön itt a zsidózás, meg bolsevikozás. Meg a "más is volt ám népirtó" dumával való mentegetőzés. Tényleg? Akkor ha más is odahugyozik az utca sarkára, tegyem én is, mert felment alóla hogy más is csinálja? Vagy ha ő naponta ötször teszi, én meg csak kétszer, akkor jobb fej vagyok, mert kevesebbet csináltam? Hát nem, és ez a lényeg. Sem Sztálin tettei, sem az indián írtás, semmi a világon nem menti fel azokat, akik a zsidó holokausztban bármilyen módon részt vettek.
Aki pedig volt Recsken, írjon róla beszámolót, és akkor ott lehet fröcskölni a bolsikat, komcsikat, és lehet őket mentegetni is, mondván, dehát a Hitler meg még nagyobb népírtó volt- mindenkinek saját szájíze szerint.
A kollektív bűntudat meg nem egyéni szint. Ha engem egy bűnös nép tagjának kikiáltanak, attól én még nem leszek az. A kollektív bűntudat egy csoport tudatosság, egyéni döntés kérdése, hogy beletartozom- e vagy nem. Marhaság arra hivatkozni, hogy ránk aggatják, mert rajtunk múlik, hogy annak gondoljuk magunkat, akik vagyunk, vagy annak, akiknek mások gondolnak/ mondanak minket.

fizetekmegegysort 2012.08.20. 15:18:34

@nyufika23: Ha holnaptól az EU elismeri, hogy a magyarok tudnak repülni, akkor tudunk majd repülni?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 15:18:37

@chilis csokoládé:

Az indiánirtás leginkább a spanyol és a portugál gyarmatokon jelentkezett. A brit és francia gyarmatokon jóval kevésbé, ez utóbbi helyeken inkább az erőszakos és szerződéses területfoglalás ment.

Azonban a spanyol és aportugál gyarmatokon is csak az első 50 évben, kb. 1550-ig ment az indiánok irtása. Ugyanis a katolikus egyház bevatkozott a XVI. sz. közepén, s rákényszerítette a spanyol királyt, hogy rendeletet adjon ki az indiánok védelmére. A rendelet kimondta, hogy az indiánok a spanyol király alattvalói, így megölésük gyilkosság ugyanúgy mintha fehér emberek lennének, ezen kívül a rendelet megtiltotta az indiánok kényszermunkáját is.

A dolog mellékhatása, hogy ez a rendelet indította be a néger rabszolgaságot. Az ültetvényesek kénytelen voltak engedelmeskedni a királyi rendeletnek, így gyakorlatilag olcsó munkaerő nélkül maradtak, hiszen az indiánok már csak normál munkabérért dolgoztak, így pedig már nem érte meg. A megoldás hamar meglett: a kiesett indián munkaerőt pótolni kell afrikai rabszolgákkal.

Egyed Ildikó 2012.08.20. 15:21:00

@fizetekmegegysort: Nem, de ha az Orbán mondja, akkor egy páran biztos el fogják hinni.

átlátó 2012.08.20. 15:22:40

Ne menjel posztiro olyan helyekre, amiket nem birsz idegekkel.

Measurer 2012.08.20. 15:37:57

@fizetekmegegysort: Csaknem egy évszázad után sem lehet megjátszani a kívülálló idegent. Ha már voltál valamelyik koncentrációs táborban, kellett hogy megfogalmazódjon benned is a kérdés, mennyiben volt a te családod, a te környezeted, preferált nézeteid, pártod vagy éppen a te hazád felelős azért, hogy így történt.
A mindennap visszahallott fasisztázás, antiszemitázás, vagy kommunistázás, vagy a tőled is elvárt és általad is fizetett kárpótlás ettől független.

fizetekmegegysort 2012.08.20. 15:56:20

@Measurer: Ez így van. De kívülálló és bűnös között azért vannak átmenetek. Továbbá nem attól függ, hogy bűnösnek érzem- e magam, hogy más - kívülről - mit mond.
Amiről írsz azt osztom, de az nem kívülről ránk aggatott dolgoktól függ, hanem egy normális belső kontroll, érzés, működés eredménye.
Amit én mondok, gyakorlatilag ugyanaz mint amit Te: normális esetben belső indíttatásból érezhetem magam - ha nem is bűnösnek - de felelősnek azért, mert valamit tettem/nem tettem/ valahova tartozom. Érezhetem annak a felelősségét, hogy a gyerekem úgy neveljem, én úgy viselkedjek, és oda tegyem pl az ikszet, hogy ilyen dolog a magyar nép vezetőinek segédletével ne történhessen. De ha mégis megtörténik, vagy ha megtörtént a múltban, nem annak függvényében fogom magam adott esetben bűnösnek érezni, hogy mit mondott az EU, hanem az alapján ami belül van. Persze ezzel azt is mondom, hogy aki az ilyen kollektív bűnösség elméleteket szorosan magára veszi, annyira szorosan, hogy nyolcvan év után is ezen finnyog, ott bizony valami belül, az egyén szintjèn nem stimmel.

fizetekmegegysort 2012.08.20. 15:59:17

@fizetekmegegysort: Ezen finnyog alatt természetesen nem a holokausztot értettem, hanem a "magyar nép ki van kiáltva bűnösnek" elméletet.

kennyking 2012.08.20. 16:39:24

@fizetekmegegysort:
" hogy nyolcvan év után is ezen finnyog, ott bizony valami belül, az egyén szintjèn nem stimmel. "
Mindig is mondom, hogy ennél a zuroffnál nagyon nem stimel valami.

Measurer 2012.08.20. 16:55:31

@futura: @fizetekmegegysort: A Mauthausenben fogvatartottak között a harmadik legnagyobb lélekszámú csoport a magyar volt, 18 e regisztrált, és 12-15 e nem regisztrált fogollyal. Néhány magyar név feltűnik a prominensek listájában,de pl. Horthyt, Gratzot, Esterházyit kihagyták. A Mauthausenbe irányított Kádár Jánosnak még időben - út közben - sikerült megszöknie.
en.wikipedia.org/wiki/List_of_Mauthausen-Gusen_inmates

sztrugackij 2012.08.20. 19:23:56

@Golgotai: "Remélem TE nem itt élsz magyarországon, az utált magyarok közt. "

De.Viszont nem arról beszéltünk, hogy nekem hol kellene élnem.Pusztán megjegyeztem, hogy az idegengyűlölet, az antiszemitizmus, az intolerancia és az elkövetett hibáitokkal való szembenézés abszolút hiánya igen markánsan megmutatkozik a nemzeti jellegetekben.
Ebből a szempontból irreleváns, hogy én hol élek.
Egyébként már ennek a felvetése is tipikus a hozzád hasonló magyaroktól.

chilis csokoládé 2012.08.20. 19:29:58

@Gondolkodni Próbáló Birca:

Latin-Amerikában agyondolgoztatták az indiánokat a bányákban és az ültetvényeken. Amellett az immunrendszerük nem volt védett az európaiak által bevitt betegségekre.

chilis csokoládé 2012.08.20. 19:33:23

@Környezettudatos:

A rokonod egy, azaz 1 ember tapasztalatait írja le. Szolzsenyicin, Varlam Salamov, Lengyel József és sok más Gulágot megjárt ember az egész rendszert.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 19:33:51

@chilis csokoládé:

Így igaz. Ha nem lett volna a jezsuiták közbelépése, nem maradt volna egy indián sem életben.

Ami pedig abetegségeket illeti, azoktól halt meg a legtöbb indián.

chilis csokoládé 2012.08.20. 19:42:22

Ezt már olvastátok?
A GULÁG örök és elpusztíthatatlan :/
hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20120818_pussy_riot_lager

nemiswan 2012.08.20. 21:04:05

Hogy mi van itt Nálad ...:) pussz

jazoli 2012.08.20. 21:17:18

Off:
Azt hittem robotok támadtak e békés blog egyik bejegyzésére (157 komment). És tényleg.
Bocs fiúk, nem hagyhattam ki :)
Ani jobban jársz, ha a Bandiról írsz:)

futura 2012.08.21. 00:19:11

@Rigor Mortis:

1. Én csak idéztem, de utána néztem. A hadsereg sorozatos vereségei után a király letartóztatta a Ducét és Campo imperiale-n tartották fogságba.(Most nyáron voltam ott kerékpárral) Tehát '43-tól a király és hívei is antifasiszták. De ha nem így lett volna, engedtessék meg az egyénnek, hogy milyen eszmerendszer követőjeként, mi ellen lép fel.
2. lokausztmagyarorszagon.hu/index.php?section=1&type=content&chapter=6_3_2www.ho

fülesszatyor 2012.08.21. 02:04:09

Szerintem ostoba vagy. És tenyérbemászóan modoros. És szánalmas is. Szerintem.

Környezettudatos 2012.08.21. 06:52:28

@chilis csokoládé: Szolzsenyicin is csak egy ember tapasztalatait írta le, a sajátját és a többi említett is. Te lehetsz fun, de ez nem von le abból semmit, hogy szolzsenyicin kirakat ember volt, ezért vélhetően kímélték amíg lehetett. Ez abból is látszik, hogy nyíltan szembehelyezkedett a hatalommal és a teljesen normális eljárással szemben - lelövés - húzták-halasztották a retorziókat...azután gulágra került. A rokon az kiment az utcára a VH végén és annyit mondtak neki: Málenkij robot! ...majd 18 évig a gulágon volt. Tehát hagyjuk a híres ember mániát...nem szeretem, amikor azt hiszik egyesek, hogy ezek az emberek jobban tudnak bármit is, mint más. Sokszor könnyebb nekik a rossz is, mint egy hétköznapi embernek, mert kímélik, ugyanis híres.

ildsisy 2012.08.21. 07:25:40

@terrormaci: Ha ismernéd e blognak az íróját, aki évek óta írja ezt a blogot, akkor azt is tudnád, hogy sok érdekes élménybeszámolója van. Aki blogot ír, gondolatait, tapasztalatait megírja, az azért is írja, hogy az olvasó lássa-halhassa azt, amit eddig nem. Ha posztoló éppen egy olyan helyen jár, ahol most járt is, és meglátja azt, ami valamikor borzalom volt, embertelen, akkor miért is ne írjon róla? Igenis elítélendő a mai napig is az a nép irtás, amit akkor tettek a nácik! Az állatokkal nem bánnak úgy, mint a sok százezer, millió emberrel, akik nem tettek mást, csak másnak születtek... De, ugyanolyan emberek voltak ők is, mint más. Elítélendő a NORMÁLIS EMBEREK szemében az ilyen embertelen, gaz, gyilkos tett!!!
A posztoló tökéletes szemszögből, és hitelesen írta le, amit kell.
A maiaknak fogalmuk sincs sok mindenről, ami nagyapáink életében történt, nem is nagyon érdekli őket, mert úgy el vannak foglalva a piálásukkal, kábítószereikkel (TISZTELET a kivételnek!!!), - és inkább a másik ember baszogatásával foglalkozik, igazságtalanul!!! Manapság ez a trendi!!!

ildsisy 2012.08.21. 08:19:26

@McKinney: Nagyon jól írtad!!! Egyetértek!!!

Környezettudatos 2012.08.21. 08:42:09

@ildsisy: Azért az is igazságtalan, hogy ezekenk az embereknek a szenvedéseit 45 éve hallgatom, másokéról meg szó sem esik....pozitív diszkriminációnak hívják az ilyesmit. Talán ezért nem szimpatikus a téma sokaknak.

chilis csokoládé 2012.08.21. 09:13:56

@Környezettudatos:

Szolzsenyicint nem azért vitték a GULÁG-ra mert politikai ellenálló volt, hanem azért, mert Nyugaton járt a Vörös Hadsereg háborúba besorozott katonájaként. Sztálin logikája szerint a Nyugatot megjárt emberek potenciális Nyugatimádók, vitték őket a GULÁG-ra. Hihetetlen, de így történt.

Nemcsak az ő könyveit olvastam, hanem sok magyar könyvét is, akiket elvittek a malenkij robotra.
Meg azokét is, akik a SZU-ba önként mentek, aztán megtapasztalták a létező kommunizmust.

chilis csokoládé 2012.08.21. 09:16:12

@Környezettudatos:

Nem igaz, hogy csak a holokausztról értesülhetsz. Töméntelen más népirtásról olvashatsz, hallhatsz.
Könyvtárnyi irodalma van.

Környezettudatos 2012.08.21. 14:40:27

@chilis csokoládé: Nem ezt írtam, hanem azt, hogy ez az egy van kiemelve és napirenden tartva, míg mások sérelme a könyvtárak poros polcaira vannak téve...ne forgassad ki a szavaim lényegét.
süti beállítások módosítása