Balcsin, Marciéknál a Kagylóban sláger ital a rózsaszörp. Én még sosem kóstoltam, lelkére kötöttem a gyerkőcnek, hogy kérje el a receptet. Itthon a neten is kicsit utánanéztem, és ma este nekiálltam. Két piros rózsa bokrom van, már tegnap nézegettem őket, de még rájuk fért egy kis napsütés, ma estig hagytam őket jól kinyílni, majd leszedtem a gyönyörű rózsafejeket.
Hm... fájó szívvel tépáztam meg őket, szedegettem a szirmokat.... szeret... nem szeret...
Tíz dekagrammot sikerült leszednem, tudom ez nem valami sok... legalább harmincat kellett volna....
Megmostam őket, és másfél liter vízzel feltettem főni, csodálatos illata volt.
Majd fehéredésig főztem a szirmokat, leszűrtem, jól kinyomkodtam, hozzátettem másfél kilogramm cukrot, citromsavat, és visszatettem főni. Talán öt percig forraltam, leszűrtem, üvegekbe töltöttem, és száraz dunsztba kerültek a piros gyönyörűségek. Pici megmaradt kóstolónak, miután lehűlt, megkóstoltam.... Fincsi lett, de egyet értek Tündivel, délután beszélgettünk róla, és azt mondta neki ez túl émelygős, jobban szereti a gyümölcsből készült szörpiket, azt hiszem én is. Főleg, hogy nem vagyok egy szörpivós.... jobban szeretem az ásványvizet. :-)