2013.07.08. 16:17 | Szerző: -Ani-

Carrara a gyönyörű márvány hazája.... Amilyen rideg, hideg a márvány, annál kedvesebb, a kis toscanai városka. Már az i.e. IX. században volt itt település, amikor az apuáni ligurok éltek a környéken. A mai város a márványbányák munkásainak településéből alakult ki, amelyeket az ókori rómaiak az i.e. II. század elején létesítettek, miután elfoglalták Liguriát.
Marina di Carrarából kanyarodtunk a városka szívébe...
0_1.JPG

A várost félkörben hegyek veszik körül, ezekből bányásszák a híres márványt, amit a világ minden részébe szállítanak, és a város jólétét szavatolják.
1_1.JPG2_1.JPGA turista szemével látva, két részből áll a város. Az egyik itt "lent", ahogy a tengerpartról felkanyarodunk, néhány kép róla..
15.JPG16_1.JPG17_1.JPG19_1.JPG20_1.JPGA másik része a városnak hegyek közt van, közel a bányákhoz. Szerpentinen kell felmenni..
13_1.JPG4_1.JPGEgy hídon át még folytatódott az út, ott látni is a képen. Én egyfolytában azt szorgalmaztam, mielőbb egy parkolóban álljunk meg.... nem tudom mitől, de kis szorongás volt bennem. Lehetett volna még idegenvezetővel, csoportosan bányát látogatni, de ahhoz meg egy kicsit késő volt, bár még szieszta időben jártunk... :) A hegyek közt, házak, lakótelepek vannak, az itt élő a férfiak csaknem kizárólag a márvány bányászattal, kisebb telepeken a fűrészelésével, esetleg megmunkálásával foglalkoznak. Hétféle carrarai márvány létezik, olvastam: Fehér, Statuario, Venato, Arabescato, Calacata, Bardiglio és a Cipollino Zerbino. Ezek a főbb csoportok, mert ezen belül is vannak eltérések, és különbségek. A klasszikus a carrarai fehér márvány, viszont a legértékesebb a statuario, ez a csontfehér színű, melyet már a rómaiak is használtak a szobrok készítéséhez. Michelangelo Dávid szobrához szintén innen szerezte be a márványt. A parkolóból felnézve, olyan érzés fog el, mintha egy síparadicsom közelében lenne az ember. Ragyogón, fehéren szikrázik a hegy, csak nem a hótól...
car.jpgKár, hogy a fényképezőgépemmel nem tudtam visszaadni azt a csodát, amit láttam....
5.JPGAzok a fények, az a ragyogás!!!
6_1.JPGGyönyörű kis toszkán házikók vannak a hegyen...
8_1.JPGlakótelepek, mesés környezetben... bár kicsit poros, lehet zajos is...
14.JPGEz a szép templom, hát nem gyönyörű? Alig fér el mellette az autó....
9.JPG10_1.JPG12_1.JPGAz itt éldegélést eltudnám képzeli, mivel szerintem a tél errefelé igencsak "félcipőben"jár. :) Ezért a hegyi utak nem veszélyesek... Lefelé menet még lőttem egy pár fotót...
3.JPGAz avenzai kikötőben minden de minden a márványról szól... Hű mennyi márványtömböt láttunk! A kitermelt márvány nagy részét innen szállítják el a tengeren...
21.JPGA kikötő végén strandolók.... de csak pár emberke... a "hivatalos beach" kicsit távolabb..
22_1.JPGIndán még több kép..


A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr205396116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása