2013.06.30. 20:17 | Szerző: -Ani-

Pisa volt az első hely, ahová kiruccantunk. Szintén a toscanai régióban helyezkedik el, és az egyik legrégebbi olasz város. A Ligur tengerhez közel, és a Tirrén- tengertől 7,5 km-re fekszik az Arno folyó két partján. Saját nemzetközi reptere van Pisa híres szülöttének Galileo Galilei nevét viseli, érdemes esetleg hosszú autózás helyett Toscanába repcsivel utazni. A pisai Dóm-térhez közeli utcában sikerült leparkolnunk, ahol rögtön közrevettek minket a színes bőrű árusok, akikről később kiderült, hogy szenegáliak. Persze, hogy vettünk tőlük néhány csecsebecsét, különben nem hagytak volna békén, de így igen hálásak, és barátságosak voltak. :) pisa1.jpg A pisai Dóm-tér (Campo dei Miracoli) Csodák terén található a legismertebb látványosság a ferde torony, de mellette érdemes szemügyre venni a dómot, a keresztelőkápolnát és a temetőt is.

A térre érve iszonyú sok bodegával találtuk szembe magunkat, hihetetlen mennyi silány, gagyi szuvenírt árulnak.
pisa25.jpgpisa26.jpgpisa24.jpgA Duomo di Santa Maria Assunta (Szűz Máriának szentelt dóm) építése 1064-ben kezdődött, amikor is Pisa hajóhada győzelmet aratott a szaracénok felett.
pisa8.jpg Az építész Buscheto volt, akit a pisai román stílus megteremtőjének tartanak. Bizánci hatást keltenek a belső mozaikok, a boltívek pedig iszlám hatásra utalnak. A homlokzat szürke márványból, és színes márvánnyal díszített fehér kőből készült. A mester a középső ajtón levő felirat szerint egy bizonyos Rainaldo volt.
pisa9.jpgFantasztikus volt a dóm belülről, az embernek eláll a lélegzete....
pisa11.jpgMindenki próbálgatott kattintgatni a gépecskéjével, én is.... de sajna a fényviszonyok nem kedveztek, ezért elég sok képem nem sikerült. Apci megígérte a legközelebbi "kiránduláskor" már kapok egy komoly, nagyobb, kicsit profi gépet. :)
pisa14.jpgpisa12.jpgpisa13.jpgpisa10.jpgA Baptisterium Olaszországban a legnagyobb keresztelőkápolna: a kerülete 107,25 méter. Ha beszámítjuk a tetején levő Keresztelő Szent János-szobrot, akkor néhány centiméterrel meghaladja a ferde torony magasságát. A román stílusú kerek épületet 1153-ban kezdték építeni, de a befejezés csak a 14. században történt meg. Az építész Diotosalvi magister volt. A kupolán 13. századi aranymozaik látható.
pisa2.jpgoisa3.jpgA Pisai ferde torony a Dóm, a Keresztelőkápolna és a Temető egységének része. A felirat szerint építését 1174-ben kezdték. A Pisai Ferde Torony építészei Bonnano Pisano és Wilhelm von Innsbruck voltak, a befejezését azonban egyikük sem érte meg. pisa4.jpgFeltevések szerint a torony ferdeségét eredetileg is megtervezték, hogy a kor építészeti tudását bizonyítsák. Ennél azonban sokkal valószínűbb, hogy az építők ismerve a talaj laza szerkezetét, a torony enyhe dőlésével számoltak, dőlésének szöge folyamatosan nőtt. A XX. század elején 4,3 méterrel tért el a függőlegestől. 1990-től 12 éven át le volt zárva a látogatók elől. 2001-ben jelentették be, hogy sikerült a tornyot stabilizálni. A stabilizáció során az építményt kábelekkel megerősítették, majd cementet fecskendeztek alá, hogy enyhítsék a földre nehezedő nyomást. A torony most biztonságos, dőlésszöge nagyjából olyan, mint 1700-ban lehetett, elég sokan voltak most is a "tetején". Nem vettünk jegyet, mert nagyon sokan álltak sorban jegyért is, és a toronynál is.
pisa5.jpgA teljes kiegyenesítést nem is tervezték, hiszen azzal elvesztette volna egyediségét, turisztikai jelentőségét.:)
pisa3.jpgNem szabadott a fűre lépni, pedig csak ott lehetett efféle képet készíteni, Marcus villámgyors volt...
Murisak voltak az emberek, egy fotó erejéig optikailag vagy tartották, vagy döntötték, vagy a két kezük közé vették.... a képet majd felteszem az indára, ott nagyobb és jobban látszanak a "bűvészkedések". :)
pisa27.jpgpisa7.jpgGyönyörűséges ez a márványból épült csoda!
pisa6.jpgPisa egyetem város lévén elég aktív, az utcák és az éttermek tele vannak fiatalokkal és természetesen turistákkal.
pisa15.jpgA Piazza dei Cavalieri (Lovagok tere) Pisa egyik legfontosabb része, a második fő tér a városban. A középkorban politikai központként funkcionált. A 16. század közepe után Szent István lovagrendjének főhadiszállása volt. Mostanság az oktatás centruma lett, a tér sok épülete tartozik az egyetemhez, könyvtárak, tanszékek, tárgyalótermek.
pisa28.jpgBetévedtünk az egyetem épületei közé. Mit ne mondjak, hm.... még mi magyarok elégedetlenkedünk, holott százszor különb környezetben tanulnak a diákjaink. Más városokban is megnéztük... mindenhol ugyanaz a helyzet, elég "lepattant" épületek vannak, mindenütt szemét, és graffiti hegyek.
pisa22.jpgAmúgy bájos városka, hangulatos utcákkal...
pisa16.jpgpisa17.jpgpisa18.jpgpisa19.jpgpisa20.jpgpisa21.jpgEz a ciculli arra várt csak, hogy valaki beengedje, mert kiszökött...
pisa23.jpgNagyon szép volt, imádtam itt lenni.... Jaj csak az olaszok vezetési stílusáról ne beszéljünk! Hű, hát az katasztrófa. Sehol nem engednek besorolni, udvariasság nem létezik, a közlekedési szabályokra kakálnak, a gyalogosok pedig jobb ha megtanulnak repülni. Komolyan mondom, futni kell a zebrán, mert nem állnak meg...
Az indára holnap feltöltöm a Pisában készült képek jó részét, ma már nem mert iszonyú sok munka.... :)

Pisa fotók az Indán
/kattints rá/

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr955384945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ildsisy 2013.06.30. 21:24:31

Fantasztikusan szép volt!!! Még nem jártam itt, jó, hogy leírtál mindent, mit is látunk. Jók a képek is!!!!!! Élmény volt látni ezeket a híres, nevezetességeket!!!
:)

-Ani- 2013.07.01. 11:06:33

@ildsisy: Örülök, hogy tetszett, puszi! :)
süti beállítások módosítása