2012.11.29. 00:06 | Szerző: -Ani-

Ezek a nők, lányok, asszonyok hihetetlen, hogy mennyit dolgoztak, mégis jutott mindenre idejük, és boldogok voltak. Nem nyafogtak, "rinyáltak" annyit mint mi most, az "agyongépesített" háztartásunkban.
asszonyok1.jpg


Szeretem a 19.század végén, és 20.század elején játszódó filmeket, regényeket, valahogy úgy érzem nagyon közel állnak hozzám. Sorozatokból itt van a gépemen a "Váratlan utazás", a vénlány édes, morci Hetty Kinggel, aki a kedvencem, és Avonlea hétköznapjaival. Olykor bele-bele nézek, és itt ragadok néhány rész erejéig, képtelen vagyok megunni. Másik kedvenc "Anne Shirley" sorozat, szintén Lucy Maud Montgomery regényéből készült film, és ami ugyancsak Avonlea-ban játszódik. 
asszonyok3.jpgA képeknek semmi közük a filmekhez, csak szépek, és gyönyörű, dolgos nőket ábrázolnak talán azokból az időkből, amikor az említett történetek játszódtak.
asszonyok4.jpgÉs hogy miért jutott hirtelen eszembe ez a téma..... a Viasat History vetít a napokban egy sorozatot "Az Edward-kori farm" címmel, ajánlom mindenki figyelmébe, nagyon jó. "Ruth Goodman történész és Alex Langlands régész Peter Ginn társaságában egy éven át dolgozik majd azon, hogy élet járja át a Morwellham-farmot. Az Edward-korra jellemző vállalkozó szellemre összpontosítva látókörüket tágítva fedeznek fel egy vibráló és sokoldalú közösséget, amelyben a gazdálkodás, a piacgazdaság, a bányászat és a halászat együtt fordul elő. Az Edward-kori gazdálkodók hagyományos életének újrateremtésével és számos elfeledett ismeret és szaktudás felelevenítésével segít nekünk ez a sorozat, hogy bepillantsunk egy korszakba az átalakulás mezsgyéjén."
asszonyok5.jpgHajnalban kelnek, korommal mosnak fogat, és mindenki siet a munkájára. Az asszony reggeliig, ami nyolc óra körül van, kitakarítja a tűzhelyet, begyújt, felsikálja a padlót, disznóólat takarít, vizet hord, majd megmosdik, fésülködik, és elkészíti a férfiaknak a reggelit. Mi, mai nők, már ettől totál kikészülnénk, és hulla fáradtak lennénk, ő jókedvűen ül a reggelizőasztalhoz és ez még csak a nap kezdete.
asszonyok6.jpgNagyon tanulságos, és talán nem is ártana ezt az életmódot kipróbálni a mai embereknek. Rögtön megnőne az értéke a csapból folyó víznek és sok-sok mindennek, ami megkönnyíti a munkánkat.
asszonyok7.jpgÉn szívesen bevállalnám egy ideig! Szerintem depressziós, pánikrohamokkal küzdő, stresszes embereknek gyógyír lenne a bajukra.
asszonyok8.jpgA dédnagymamáim így éltek, és az anyai nagymamám is fiatalkorában. Ezek az asszonyok dolgozni is jártak, persze ez a családok anyagi helyzetétől, és a gyermekek számától függött. Minden elismerésem az akkori asszonyoknak! Mi már ezt nem bírnánk.
asszonyok9.jpgA sok munka ellenére nem volt része az életüknek a stressz, sokkal többet mozogtak mint mi, egészségesebben éltek, mert korán keltek, korán feküdtek és szegényesebben étkeztek, ezért éltek az én felmenőim is majdnem száz évig.
asszonyok10.jpgMost mindenki az útját keresi, önmegvalósító praktikákon töri a fejét, kiteljesülés, beteljesedés címmel. Míg nagyanyáink szorgalmasan falvédőre hímezték a bölcsességeket, a mai nők többsége a közösségi oldalak üzenőfalát hímezi tele velük. Tettek helyett "tisztán látóknak", "varázslóknak" telefonálnak egy kis "bevonzásért". Balogh Béla szavaival; "Csakhogy a nagy igyekezetben szinte "foltvarrással" szedik össze a válaszokat életük kérdéseire. Egy kis reiki, kevéske reinkarnáció, némi tarot kártya, valamennyi kabbala, s a kereszténységhez is ragaszkodnak. Úgy tesznek, mintha egyszerre tudnának Beethovent, Mozartot, Puccinit hallgatni - pedig abból harmónia nem kerekedhet ki."
asszonyok11.jpgEzzel nem akartam "leszólni" a kortárs hölgyeket, és én sem vagyok sok mindenből kivétel...... Nagyanyáink nyomában úgysem járhatunk, nem is akarunk, de lehet kicsit hasonlítani, modernül csinálni az egészséges, elégedett, boldog életet, és a recept még mindig a régi; nem feltétlen kell sok pénz hozzá!
asszonyok12.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr784932611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ilds. 2012.11.29. 07:47:54

Teljesen igazad van!!! Csodálatosak a képek! Imádom az ilyen régi képeket, festményeket. Megörökítették az akkori élet minden mozzanatát!!!
A maiak UTÁLJÁK a háztartási munkát, és egyebet! Nincs idejük, kedvük hozzá! (tisztelet a kivételnek) :) A legtöbbjüknek "szégyen" ilyesmiket dolgozni! Ki elől?... Szerintem saját maga előtt... :( De, az vigasztal kicsit, hogy pár éve vannak akik a régi hagyományokat, régi életeket elővették, bemutatják riportokban, filmekben. Csoportok alakultak, szakkörök, túrák... stb. És mily érdekes: van olyan fiatal, akiket ez érdekel is... :)

chanson 2012.11.29. 08:37:14

De jó, hogy erről írtál. Én is annyit gondolkodom ezeken... a sorozatok pedig kedvenceim, Félix fiam is innen kapta nevét, a nagyobbak ragaszkodtak hozzá, én sem voltam ellene, mert nekem meg Szinyei Merse miatt tetszett a név, az ő legkisebb fiát hívták így. :-)

A keresztény hitemhez én is ragaszkodom, de szerintem a hit csak jó irányba tereli az embereket... ezt a gyermekeimen is látom. S ha belegondolsz az általad leírt korban is szerves része volt a mindennapoknak.
Úgy gondolom, a mai nyugati ember problémája épp az ego előtérbe helyezése, ezért nem tudja egészségesen élni az életét...
Voltunk már meleg víz nélkül, sőt fürdőszoba, konyha nélkül több gyerekkel. Tudom, milyen, mikor érzed a meleg vizet folyni a csapból... A gyerekeim már nem emlékeznek erre az időszakra. S erre azt mondom most, hála Istennek... Bár szeretném, ha belekóstolnának egy rövidke időre egy jóval egyszerűbb világba...

-Ani- 2012.11.30. 16:48:07

@Ilds.: @chanson: Egyetértek veletek lányok! :)
süti beállítások módosítása