2011.08.12. 07:00 | Szerző: -Ani-

Hortobágyról Debrecenbe mentünk. Bejártuk a belvárost, megnéztünk sok mindent. Felmásztunk a Nagytemplom tornyába. Nekem a templom nem tetszett, nagyon puritán. Jobban szeretem a katolikus templomokat, nem csak azért mert katolikus vagyok. Hiányoztak a freskók, szobrok, és minden szépség, ami a katolikus templomokra jellemző. „A 16. század első harmadától fogva Debrecen vallási életét egyre jelentősebb mértékben előbb a lutheri, majd a kálvini reformáció határozta meg. Az 1551. évet határkőnek foghatjuk fel, mert ettől kezdve a város kálvinista vezetése – a többi hajdúvároshoz hasonlóan – tiltotta a katolikusok letelepedését, a katolikus templomokat pedig a reformátusok foglalták el. A reformáció debreceni térhódítása így olyan mértékűvé vált, hogy 1552-ben lényegében megszűnt a római katolikus egyházi élet a városban. Ferences szerzetesek csak 1715-ben telepedhettek vissza a városba.”
Debrecen Magyarország második legnagyobb és legnépesebb városa. Kétszer fővárosi rangra is emelkedett. „1849 januárjában lett először az ország fővárosa, és vált – Kossuth szavaival élve – a „magyar szabadság őrvárosává”, amikor a forradalmi kormány Pest-Budáról ide menekült.
1944. után megkezdődik az újjáépítés, és Debrecen egy időre másodszor is az ország fővárosa lett, amikor itt ülésezett az Ideiglenes Nemzetgyűlés, és száz napig itt tevékenykedett az Ideiglenes Nemzeti Kormány is.”
”Debrecen kézműiparáról és élelmiszeriparáról híres város volt a háború előtt. A 17. században a város gazdagsága és jelentősége tovább nőtt, elsősorban a fellendülő marhakereskedelemnek köszönhetően. Debrecen az Alföldet Erdéllyel és a Felvidékkel összekötő kereskedelmi utak mentén feküdt, emellett a város kereskedői a legjelentősebb német piacokra szállították portékáikat, szarvasmarhákat, lovakat, búzát és bort. Nagy múltú iskolaváros, meghatározó szerepe a 16. századig nyúlik vissza. Debrecen a 16. század óta a térség szellemi-kulturális központja, amivé elsősorban a reformáció és rangos iskolája, a Kollégium tette. A 19. század második felében a debreceni sajtó jelentős személyiségeket vonzott a városba, bár hosszútávon megtartani nem tudta őket. Itt kezdte újságírói pályafutását pl. Ady Endre, Krúdy Gyula, Tóth Árpád. A debreceni irodalom kiemelkedő alakjai többek között Oláh Gábor, Szabó Magda, Tóth-Máté Miklós, az ország egyik legnagyobb és legismertebb költője, Csokonai Vitéz Mihály, szintén a város szülötte.”
És még egy érdekesség a villamosról: „Debrecenben 1884. október 2-án indult meg a tömegközlekedés gőzhajtású városi vasúton (Magyarországon elsőként), amit 1911-ben váltott fel a villamos.”
Ez a kép a templomtoronyban készült...











/szöveg részletek, forrása: Wikipédia/

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr203144821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csacse · http://csacsee.blog.hu/ 2011.08.12. 11:18:18

Zomihelyre is kéne a villamos, imádnám :)

zoltan1 · http://www.ferfivilag.freeblog.hu 2011.08.12. 19:43:03

Nagyon szép az a tér, amit fotóztál fentről, és hangulatosak a kandelláberek. Nekem tetszett a templom, itt aztán lehet Istenre figyelni, nincs semmi, ami elvonná azember figyelmét az imáról! Bár a katolikustemplomokat is úgy szeretem, ahogy vannak.
süti beállítások módosítása