2011.08.01. 07:00 | Szerző: -Ani-

Imádom a sárgadinnyét! Két fiókám ugyanígy van vele, Apci és Gábor nem igazán szereti. Pedig a sárgadinnye nem csak finom, hanem egészséges, kitűnő gyógyszer mindenféle lázas és gyulladásos betegségre. Gyógyhatását béta karotin, és nagy mennyiségű ásványi anyag tartalmának köszönheti. Béta karotintól kapta a szép sárga színét, akár a sárgarépa, és tudjuk, hogy ez a szervezetbe kerülve A vitaminná alakul, ami nagyon fontos a szem és a nyálkahártya egészségéhez. De ezeregy jótékony hatása ismert még, amit a neten szemezgetve meg is ismerhetünk. Tápértékét a kalcium, a foszfor, a vas, a nátrium, a kálium, a mangán, a magnézium, a réz, a cink, a kobalt a króm, az A-vitamin, a niacin, a riboflavin, a thiamin és a C-vitamin adja.  A reneszánsz korban vált ismertté. Örményországból hozott magokból az itáliai szerzetesek nemesítették. A szakemberek zöldségnek tartják, mert az uborka és tökfélék családjába tartozik. Ez a „tököcske” állítólag az öregséggel járó bizonyos betegségeket is csökkenti, jó a bagósoknak, mert megelőzi a tüdőtágulatot, csökkenti az agyi katasztrófa, szívbetegség és rák esélyét, stabilizálja a vércukorszintet. A speciális B-vitamin tartalom segíti a sejteket, hogy hasznosítsák a szénhidrátot, a rostok pedig biztosítják a cukor fokozatos bekerülését a véráramba, így a vércukorszint egyenletes marad.
Szóval csomó jó dolgot tud, egyetek belőle minél többet.
Még nyári buli italt is készíthettek belőle: Isteni finom, ha tört jéggel, fehér rummal, kevés sziruppal és zöldcitrom levével mixeljük, kész a dinnye-daiquiri.
Viszont ha egy könnyű nyári és fejedelmi menüre lenne gusztusunk: A világ egyik leghíresebb dinnyeétele a sárgadinnye levegőn szárított sonkával. A „prosciutto e melone” a sós és az édes ízek tökéletes házassága. A prosciutto sonkát nyugodtan behelyettesíthetjük Lidl-ben kapható „Feketeerdei sonkával”. (ha nincs kéznél dinnye, a sonka jó magyar módra hagymával, paprikával és paradicsommal is ugyanazt a fejedelmi hatást váltja ki) :)

Én főleg így szeretem :)



A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr863112624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BartiMagdolna 2011.08.02. 13:54:36

Őrület, hogy miket írsz itt. Nagyon megkívántam. Mindjárt megyek a konyhába és felbontom azt, amelyik ott hűsöl :) Érdekes, hogy gyerekkoromban nem szerettem.

jazoli 2011.08.02. 17:13:49

Én inkább kihagynám...Viszont a sonka jöhet!

zoltan1 · http://www.ferfivilag.freeblog.hu 2011.08.04. 16:12:56

Bemásolhatom ezt a cikket a blogomba? Nagyon hasznosnak tűnik.
süti beállítások módosítása