2011.07.26. 07:00 | Szerző: -Ani-

Mindig elégedett voltam a nevemmel, jól választottak a szüleim. Becézgethető, nem elcsépelt, a suliban elsőtől nyolcadikig tán ha három Anna volt. Szeretem, és ha kislányom született volna, talán ezt a nevet kapta volna ő is. A legkedvesebb becézési formája, amit szeretek: Nánika, Ani, Panni, Ancsika. Nem szeretem az: Anci, Anicska, Nusi, Ancsa és Annust. Utána néztem egy kicsit az Anna napnak. Anna nap a nyár delelője. Szent Anna Szűz Mária édesanyjának az ünnepe. „Az ünnep dátuma, Szent Anna feltételezett halála napja, valójában egy templom felszenteléséről emlékezik meg. Mária állítólagos jeruzsálemi szülőházát még a IV. században építették át templommá, és szentelték fel egy július 26.-ai napon. E templom ünnepét és búcsúnapját Bizáncban július 25-én ülték meg, itt 50 körül Annának már külön templomot is szenteltek. A napot Justinianus császár tette kötelező ünneppé.” „Szent Anna a gazdasszonyok, bányászok, szabók valamint a járványos betegségben szenvedők, haldoklók egyik pártfogója. Különösen tisztelt védőszentje volt a katolikus asszonyoknak, főként a meddő és terhes és szülő nők fohászkodtak hozzá pártfogásért. Kultusza a középkorban a keddi naphoz kötődött. Több vidéken a meddő asszonyok a keddet megböjtölték.
 A szentelt kedd sok helyen évszázadok óta asszonyi dologtiltó napnak számított.” Hm ezt a szokást ma is feleleveníthetnék. Tiltakozom, hogy az Annáknak bármi közük lenne a bogarakhoz! Mit tudnak ott Doroszlón és Topolyán? "Anna asszony reggelre már hűvös, ne játssz vele!" - mondják Topolyán. "Nagy eső szokott esni e napon. Mindenféle rovar, légy előjön, éppen ezért csukva kell tartani az ajtókat, ablakokat. Az Annák ugyanis kötényükben hordják a legyeket, bogarakat, s ahol nyitva találják az ablakot, ajtót, beöntik a bogarakat. Egész évben nem lehet majd tőlük megszabadulni. Doroszlón is, mint Topolyán, Annához fűzik a legyek szaporodását.” Pfuj! Ki nem állhatom a legyeket és bogarakat! Viszont Anna állítólag megjósolja a téli időjárást is, bárhogy kerestem erre vonatkozó, bővebb információt nem találtam. No, és egy másik döbbenetes népi szokás: „Ez nap haláljósló napként is ismert: Szent Anna napjának reggelén a kíváncsiak virágkoszorút kötnek, s azt addig dobálják a háztetőre, amíg fennakad, ahányadik dobásra akad fenn a koszorú, annyi év múlva halnak meg.” Nem dobálunk! Legfeljebb ha ónos eső esik, mert akkor csúszik a tető. :)
Nézzünk csak bele egy kicsit a Wikibe, vajon az mit ír?
”Az Anna női név közvetlenül a héberből átvett név, héber formája Channá, Hanná (חַנָּה). Jelentése: kegyelem, könyörület, báj, kecsesség, kedvesség. A héberben jövevény, a kánaáni Anat istennő nevén keresztül a hettita Hannahannah anyaistennőre vezethető vissza, a föld és termékenység istennőjére.”
Boldog névnapot kívánok minden druszámnak sok szeretettel!



A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr423097573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jazoli 2011.07.26. 11:00:20

Boldog névnapot kívánunk Neked! (mindkét nagymamámat Annának hívták)

Törzsvendég:-) 2011.07.26. 14:23:48

Boldogságosat!Az én nagymamám is Anna volt:).

-nallag- 2011.07.26. 16:49:16

Nagyon boldog névnapot kívánok! :) Nálunk is sok az anna, gyönyörű név.

-Ani- 2011.07.26. 18:42:49

@-nallag-: Köszönöm szépen! :)

-Ani- 2011.07.26. 18:49:46

@jazoli: @Törzsvendég:-): Puszillak benneteket! Köszönöm! :)

csacse · http://csacsee.blog.hu/ 2011.07.27. 08:48:45

lekvár is, új hűtő is, névnap is, hát kényeztetnek az Istenek :) Sok sok Boldogot még

jenever 2011.07.27. 18:28:48

amikor az én Annám született, még akkor is kevés Anna volt. a Nusit ő sem szereti :))
puszi :)

szittyazoli 2011.07.28. 19:02:53

A Szent Anna tisztelet a magyar hagyományokban más keresztény hagyományokhoz képest sokkal erősebben van jelen. Ezt egyes kutatók szerint valamiféle átmentése lehet az ősvallásunkból az idős ősanya, ("isteni nagymama"?) "intézményének".

Kedves Ani! ...sok boldogságot, és egyszer majd (évtizedek múlva :) hosszú elégedett "isteni" nagymamakort" kívánok!

zoltan1 · http://www.ferfivilag.freeblog.hu 2011.07.31. 07:49:11

Jó a klip és azene, örülök, hogy így utánanéztél Szent Annának. Állítólag hosszú terméketlenség után fogant Mária benne, és angyal jelezte ezt előre. A Szentek Élete I. kötetének 1345 oldalán írnak róla és a férjéről, Szent Joakimról.
süti beállítások módosítása