2011.07.19. 20:00 | Szerző: -Ani-

Vasárnap kiruccantunk az őrségbe. Megnéztük a Völgyhídi vásárt, majd Őriszentpéter és Csákánydoroszlón keresztül jöttünk haza.
A Völgyhídi vásár az 1400 méter hosszú Völgyhídról kapta a nevét, mely Európa negyedik leghosszabb vasúti völgyhídja. A Zala folyón ível át, és 33 pillér tartja a feszített vasbeton hidat, legmagasabb pontja 12 méter. Megépítéséért Építőipari Nívódíjat kapott, és állítólag minden elemét Magyarországon gyártották. Nagyrákoson, a híd lábánál immár tizedik éve Völgyhídi-vásárt rendeznek. A kirakodóvásáron kézművesek és népművészek árulják portékáikat. Láttunk gyönyörű fazekas munkákat, bőrből, textilből, kukorica csuhéjból készült szépségeket. Kóstoltunk mézet, rengeteg fajtát, mindenféle ízűt, mákostól a fahéjasig.  A kicsiknek kézműves foglalkozásokat tartottak, de szívesen invitálták a felnőtteket is. Kicsi, szerény vásár afféle "vásárka" volt, de aranyos. :) A vásároknak régen nagyon fontos szerepe volt a vidéki emberek életében. Itt tudták beszerezni a hétköznapi élethez szükséges eszközöket, de még az állatokat is. Olvastam, hogy sok helység is a vásárokról, vagyis az ott tartott vásár napjáról vagy egyéb körülményeitől kapta a nevét pl.: Szombathely, Csütörtökhely, Hódmezővásárhely stb. Igazán legtöbb vásárt vasárnap, pihenőnap tartották, ebből alakult ki a vásárnap elnevezés. Egyfajta szórakozást is jelentett, ringlispíl (körhinta) vásárfia: mézeskalács, süvegcukor, amely a gyermekeknek emlékezetes ajándék volt.













Gyermekkorom kedvenc mesekönyve Gazdag Erzsitől a „Mesebolt”, még most is szívesen lapozgatom. Nézem a képeket, manócska, egy szép virág, kismadár kontúrjai ceruzával áthúzva, próbáltam lemásolni….. A könyvből ím egy „vásáros” vers. Akkor még azt sem tudtam merre van Sárvár, most pedig a közelében lakom.
:)

Gazdag Erzsi: Vidám vásár

E tavaszon Sárváron
kinn voltam a vásáron.
Csiri-biri, bumm!

Víg májusi vásár volt,
ott volt élő meg a holt.
Csiri-biri, bumm!

Volt ott cipő, ruha, sajt,
s az okozta a nagy bajt,
- csiri-biri, bumm!-,

hogy a boltok féláron
árultak a vásáron.
Csiri-biri, bumm!

Elkelt minden, ami jó:
bicikli és rádió.
Csiri-biri, bumm!

Szaladtak a gyerekek,
hogy játékot vegyenek.
Csiri-biri, bumm!

Peti puskát ragadott,
Pali falovat kapott.
Csiri-biri, bumm!

Jancsi kardot, takarost
felkötötte hamarost.
Csiri-biri, bumm!

Nekem semmi sem jutott,
hej, a méreg elfutott.
Csiri-biri, bumm!

Felültem egy hintára,
s lenéztem a vásárra.
Csiri-biri, bumm!

Onnan láttam igazán:
a víg vásár de vidám.
Csiri-biri, bumm!

Akkorák a perecek,
mint a malomkerekek.
Csiri-biri, bumm!

Zsemle, kifli oly csodás.
- Ki sütötte? Óriás?
Csiri-biri, bumm!

Biz ebből a vásárba
kettő fér egy kosárba.
Csiri-biri, bumm!

Táncolnak itt eleget
felnőttek és gyerekek.
Csiri-biri, bumm!

Minden áru elfogyott,
csak a jókedv nem kopott.
Csiri-biri, bumm!



 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr623078751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Törzsvendég:-) 2011.07.19. 20:35:31

Már olyan rég szeretnék ide eljutni,nade majd egyszercsak.Imádom az utolsó falvédőt:),pont most zsákmányoltam egyet amit mamám csinált,kirakni nem fogom,de néha majd előveszem,meglesegetem mama munkáját !És látta Iluskává válni a virágot:)",bírom ezeket.Anyának van egy olyan,hogy"Május éjszakáján szeretnék letépni néked,minden nyíló orgonavirágot".Valahogy olyan bájosnak érzem ezeket.:)
süti beállítások módosítása