2010.11.10. 20:41 | Szerző: -Ani-

Falugyűlésen voltam délután. Jól fel van adva a lecke! Pici falu vagyunk, kb.: 200-250 lakossal, nagy részük idős ember. Majdnem minden infrastruktúra meg van, kivéve a szennyvízelvezetést. Ezért gyűltünk össze, hogy a falu lakossága alapítson egy Vízközmű Társulatot még egy pár településsel karöltve, így pályázzunk, hogy legyen csatornánk. Környezettudatos ember lévén üdvözlöm a tervet, hisz el mondták és tudom, hogy az emberiség egy nagy „pöcegödrön” ül, már tegnap cselekednünk kellett volna. Hiába az állami és önkormányzati támogatás így is nagy összegekről beszélünk. Ezért lehetősége van mindenkinek a részletfizetésre, ami voltaképpen nem is olyan nagy összeg 96 hó. havi: 3460Ft. Nem csak ott van a bibi, hogy sok a kisnyugdíjas, és a munkanélküli vagy kis keresettel rendelkező polgár, akiknek ez a kiadás is sok, de ez az összeg még nem tartalmazza azt, ami házanként mindenkit külön terhel. Van, akinek átemelő szivattyúra van szüksége a telek lejtése miatt, plusz a bevezetési költségek, nem beszélve majd a megemelkedő vízdíjakról, amelyek már a csatornadíjat tartalmazzák. Ha nem lesz meg a legalább 70%-os igény, akkor 2012-től kivetik a földterhelési díjat, bírságot, amit úgy számolnak ki, hogy vízfogyasztásból levonva az elszállított szennyvíz. Mindenesetre ezt a díjat úgy határozzák meg, hogy magasabb legyen a mindenkori csatornadíjnál ezzel motiválva az embereket a rákötésre. De ha nincs mire rákötni? Mit tud tenni ilyenkor az ember? Van egy jó kút az udvarunkban, abból öntözünk, mossuk az autót, medencét töltünk fel, és régóta tervezzük, hogy a WC öblítést, a mosógép vízhasználatát is onnan oldjuk meg. Mindentéren megéri, ha lesz csatorna, ha nem. Nem beszélve ennek a rendszernek környezetbarát mivoltáról. Kút nem mindenkinek van, szennyvízet persze hiába szállítatjuk el, attól még a talajba szivárog. Mi évek óta használunk egy jó szert, ami természetes, biológiailag teljesen lebontható anyagokat tartalmaz. „A SEPTIFOS egy új, francia biotechnikai termék.  Egy-egy zacskó, mintegy 10 millió hasznos, speciálisan erre a célra tenyésztett baktériumot tartalmaz. Ez a baktériumtömeg helyreállítja a rendszer biológiai egyensúlyát, elbontja a lerakódásokat és biztosítja a további zavartalan működést. Az emésztőgödörbe folyó háztartási szennyvizek sok konyhai zsiradékot, apróbb, nagyobb szilárd részecskét tartalmaznak. Ezeket dolgozzák fel a gyűjtőmedencében milliószámra elszaporodott hasznos baktériumok. Először a baktériumtömeg által termelt anyagok (enzimek) elbontják, darabokra tördelik a szilárd anyagok nagy molekuláit, és így azok elkeverednek a folyadékkal, már nem túl nagyok a baktériumok számára. Ezután a baktériumok "megeszik" a szennyeződéseket, vagyis részint saját élő anyagukká, részint gázokká illetve szervetlen anyagokká alakítják azokat.”
Hát ennyit a csatorna dolgokról…..

Holnap nehéz napunk lesz, délután temetik Marcus kispajtását, osztálytársát. Már nem csak a gyerkőcöm miatt aggódom, hanem magam miatt, nekünk szülőknek is rettenetes megpróbáltatás lesz. Marcika ministrálni fog a templomban és a temetőben, nem tudom, hogy fogja tudni végigcsinálni, de ő vállalta el.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr172439421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása