2010.10.17. 07:00 | Szerző: -Ani-

Tegnap este színházban voltunk, Beaumarchais „Figaro házassága, avagy egy őrült nap története” című darabot néztük meg a Bánfalvy stúdió előadásában. Szereplők: Harmath Imre, Bánfalvy Ági , Rékasi Károly, Bugár Anna, Iván Ildikó, Bácskai János, Gyarmati Éva, Baghi János, Dóczi Péter, Uri István, Incze József.

A történet Andalúziában játszódik, Almaviva gróf kastélyában, a XVIII. század végén. Almaviva gróf komornyikja feleségül készül venni, a grófné komornáját, Suzanne-t. A gróf saját maga számára szeretné megkaparintani a fiatal leányzót, ebből kerekedik ki a fergeteges, vidám történet. Bartolo doktor nem felejtette el, hogy milyen nehezen mentette ki a kopé Figaro karmai közül gyámleányát Rosinát, és ezért bosszút forral ellene. Házvezetőnőjének, Marcellinának a kezében van egy adós papír, amelyben Figaro kötelezi magát, ha nem tudja visszafizetni a kölcsönt, feleségül veszi őt. Bartolo szorgalmasan támogatja az asszony követelését. Marcellina és Suzanne gúnyosan nyelvelnek egymással, Suzanne-t az asszony a gróf babájának nevezi. Cherubin a kis apród, akinek a szíve minden nőért lángra gyúl, de szerelmes grófné keresztanyjába, magára haragítja a grófot, aki előző nap a kertész lányával találta, majd félreérthető helyzetben Suzanne-val a szobájában. Száműzi az apródot a háztól, kinevezi és elküldi más városba. A grófné szobájában bánkódik, ismeri férje kicsapongásait, és azt is tudja, hogy Suzanne-ra fáj a férfi foga. Tisztában van az apród szerelmével, de ő igazán a férjét szeretné visszahódítani, ezért Suzanne-val mindenféle cselen törik az agyukat. Az apród vissza is tér, Cherubint női ruhába öltöztetve küldenék Suzanne helyett légyottra a gróffal. Félig meztelen, amikor a gróf megérkezik, elrejtik a fiút az öltöző szobába, Almaviva gyanakszik, elmegy szerszámokért, de az asszonnyal, nehogy az addig kiengedje a férfit, akit rejteget. Mire visszatérnek, Suzanne van a szobában, Cherubin kiugrik az ablakon. Almaviva komoly gondolkodóba esik, próbálja megfejteni a dolgokat, de azok csak egyre bonyolódnak. Marcellina törvény elé viszi az adós levelet, még az esküvő előtt ítéletet akar, vagyis abban bízik, hogy Figaro nem tudja visszafizetni a tartozást és akkor a férfi az övé lesz. Aztán kiderül, hogy Figaro nem más, mint a fia, akit mutatványosok csecsemőként elraboltak. Arra is fény derül, hogy Bartolo doktor az édesapa. Almaviva majd belepusztul, hisz titkon azt hitte Marcellina ügye győzni fog. Végre összeadják az ifjúpárt, de a gróf nem nyugszik, Suzanne-t találkára hívja este. Figaro tudomást szerez a randiról, féltékeny és meg akarja leckéztetni a hűtlen mátkáját. Suzanne közben a grófnővel ruhát cserél, úgy mennek a parkba, Cherubin is felbukkan, aki meglátja Suzanne-t, nem is sejti, hogy az a grófné, azonnal ostromolni kezdi néhány csókért. Az érkező Almaviva dühösen ismer a fiúra, közben Figaro is lesben áll. Suzanne megleckézteti féltékenykedő kedvesét, a grófnő pedig a férjét. Almaviva mindenkit odacsődített, hisz azt hitte Figaro az ő feleségét ölelgette, halált kívánt az ifjúnak, majd megszégyenülten vette tudomásul a szerepcserét. A történet jól végződött, mert a cselszövés jó útra terelte mindnyájuk életét.
Szuper előadás volt, hatalmas tapsot kaptak a színészek, nem beszélve Rékasi Károlyról, amikor kijött a színpad szélére meghajolni, sikítottak a lányok. Készítettem képeket is, de sötétben a hosszú exponálás miatt, ráadásul nem tudtam kirögzíteni, és ilyenkor érzékeny a gép, szóval nem igazán sikerültek. Kattints a továbbra....

 
”Bizonyos értelemben ez az előadás - amellett, hogy helyzetkomikumokban bővelkedik és vígjátéki elemek sokaságát hordozza - rólunk is szól, hogy miként tudjuk érvényre jutattni becsületesen, leleményesen a bennünk rejlő értékeket és tehetséget, anélkül, hogy vétenénk a legfőbb isteni, emberi és közösségi törvények ellen.
Fontos feladatunk, hogy mindezekre rávilágítsunk, miközben az emberi jellemvonások groteszk és mulatságos pillanatait is be kell mutatnunk.
A fentiek miatt tartom eszményi, de ugyanakkor nagyon nehéz feladatnak a Figaro házassága színrevitelét."
/A rendező: BÁNFALVY ÁGI/








 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr542377016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ilds. 2010.10.17. 09:56:48

De rég voltam színházban!!!
Jó lehetett az előadás, nagyon jó szereposztás!!! Megnézném! :)

tacy 2010.10.18. 15:01:51

Ez szuper lehetett! :)
Vagyok ám gyakran - (csak betegesen)
Puszillak! :)))

nemiswan 2010.10.18. 17:53:58

Nem hinném,h megnézném,de vannak kedvenc szereplők benne:) Képeid jók!
süti beállítások módosítása