2010.10.12. 11:23 | Szerző: -Ani-

Tegnap, amikor Marci hazaérkezett a suliból, nem állt neki tanulni, mivel ma iskolalátogatásra mennek Szombathelyre. Felajánlottam, hogy elviszem őket, hisz most nem csoportról van szó, csak két gyerek jelezte, hogy megy. Na, nem, azt nem lehet! Anyával menni, az kész beégés! Ő már nagyfiú. Mostanság ezt a meccset játsszuk, de ő az erősebb, a nyerő. Ám legyen, de azért nem ártott volna tanulni kicsit holnaputánra. Este aztán MSN-en beszélgettek, kiderült, hogy megy velük egy anyuka. Innentől már nem is érdekelte a fiókámat az a középiskola, hisz meg sem fordult a fejében, hogy oda jelentkezzen, csak jó alkalom lett volna a lógásra. Hm! Elkezdett kilenc után engem kérlelni, hogy mégis vigyem el én, mert nincs kedve azzal az anyukával menni. Megkérdeztem akkor miért nem megy inkább suliba. Hááát… Nyögvenyelős válasz, mert kész a matek, meg minden de…. Aha! Bármennyire figyelek rá, és kérdezgetem nap, mint nap a kötelező olvasmányról stb. mégis becsúsznak hiányosságok, amik persze az utolsó percben derülnek ki. Már múlt hét végén fel volt adva a kötelező olvasmány első fejezete, amit házi feladatként olvasnak, és az órán elemeznek ki. Ez még a jobbik eset, eszembe jutott, amikor olvasónaplót kellett írni és az egyik fiacskám utolsó este közölte velem, hogy másnap be kell adni. Bizony nekiálltam a „Kőszívű ember fiainak”. Éjfélig a gyereknek diktáltam, utána magam írtam meg gyerekírással hajnalig, hogy reggel be tudja adni a naplót. Most könnyebb dolgom volt. Először is eldöntöttük, hogy ma iskolába megy. Kezébe nyomtam a könyvet, avval tereltem gyermekemet az ágyba lefeküdni. Néhány perc múlva egészséges szuszogás, sőt horkolás ütötte meg a fülemet, Marci rögtön elaludt a könyv első oldalain. Lezuhiztam, és annyi év után újra kezembe vettem Móricz „Légy jó mindhalálig” regényét. Elolvastam az első fejezetet, reggel pedig amíg a gyerek öltözött, szépen elmeséltem neki, töviről-hegyire. Szerintem még jobban megmaradt benne, mintha ő olvasta volna el. Nagyon remélem azért nem kell az egészet újraolvasnom, bár nekem nem esik nehezemre, mert nem nekem a kötelező. :) Valahogy változtatni kéne ezen a rendszeren, és megjelölni legalább tíz könyvet, hogy a gyerekek választhassák ki, mit szeretnének, majd arról kérnék egy beszámolót. Egy biztos, hogy gyönyörű regények vannak feladva, de sajnos aggasztó, hogy mennyire nem szeretnek a mai gyerekek olvasni.

Az ősz ellenére még ilyen szép ózsám van a kertben...


A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr152364930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ditlzon 2010.10.12. 13:07:09

nem csak a mai gyerekek nem szeretnek olvasni: annak idején nekem is (és fiatalabb nővéremnek is) nagyon nehezemre esett kezembe venni a kötelező olvasmányokat. és itt volt és van a bibi: kötelező. szerintem is ezzel van a baj.
Nekem az Egri csillagok kiolvasása 3 hónapig eltartott (szégyenésgyalázat, de ez az igazság) a Pál utcai fiúkat viszont a szívembe zártam. Most meg: alig várom, hogy hazaérjek és folytassam a megkezdett könyvemet, még akkor is, ha már félig alszom, muszáj néhány oldalt beleszuszakolnom lefekvés előtt. mert olvasni jó, de ezt csak felnőtt fejjel tanultam meg :-)

nemiswan 2010.10.12. 14:04:59

Jó,hogy nem olvassa Marci tarára,hogy Te írod a leckét:) bevállalós anyuka vagy:))

jazoli 2010.10.12. 14:25:57

Vagyunk így egypáran:) Amikor kötelező utáljuk, most meg sajnálom, ha nem tudok időt szakítani egy kis olvasásra.

zoltan1 · http://www.ferfivilag.freeblog.hu 2010.10.12. 15:26:10

Ja a kötelezők nekem is nehezen mentek. Középiskoláskoromban jöttem rá, hogy ami kötelező, az attól még jó i slehet. Nem semmi, mennyire számíthat rád a fiad. Igazi kamasz. :)

szittyazoli 2010.10.12. 20:37:02

Gyónás következik: Én rengeteget könyvet olvastam gyerekkoromban, de a kötelező olvasmányok közül (az Egri Csillagok) kivételével egyet sem ...se a Kőszívű Embert se a Légy Jó Mindhaláligot. (lehet szégyellnem is kéne, de ez így is maradt mind a mai napig).
Az Egri Csillagokat sem akkor olvastam mikor kötelező volt...jóval előbb, rögtön, hogy megtanultam olvasni. De akkor legalább tizenegynéhányszor...(tényleg! nem túlzok. Befejeztem az utolsó oldalt, és annyira sajnáltam, hogy vége - elkezdtem azon nyomban elölről)
...Szerencsére a tanáraim, tudva hogy sokat olvasok...nem is feltételezték hogy én ilyen dolgot teszek, illetve nem teszek...(számonkérésnél megéltem abból amit tankönyvek írtak róluk...akkoriban úgy is csak azt kérték számon.)

Rejtőt, Vernét, Fekete Istvánt olvasgattam...na meg Harasztitól A Nemi Éet Kérdéseit. Utóbbiból vett tudással próbáltam is "menőzni" a haverok előtt...de nem sikerült...az mondták hülye vagyok, ezt ők nem hiszik el...

szittyazoli 2010.10.12. 20:40:03

...ja csak az akartam mondani, (ilyen hosszan:) - szerintem nincs semmi gáz Marcival.

-Ani- 2010.10.12. 22:18:45

Végül is mindannyian egy dologra mutattunk rá: Förtelmes dolog a kötelező! És ez minden kötelező dologra érvényes! :)))
süti beállítások módosítása