2010.03.20. 08:00 | Szerző: -Ani-

Olvastam, hogy amerikai kutatók kimutatták, azok az emberek, akik fák közelében élnek, sokkal nyugodtabbak, mint társaik. Nem véletlen épülnek a welness központok, hotelek erdőben, ősparkokban, azaz fákkal övezett helyen. Az emberek ősidőktől fogva érzik a fák-növények erejét.
Szóval itt a jó idő, nyomás ki a szabadba! És akkor nézzük kigyűjtöttem, mit tudnak azok a fák:
Hársfa
Évszázadok óta az a hit kering róla, hogy megvéd minden gonosztól, viharoktól, az összetört szívek gyógyítója. Akit szerelmi bánat gyötör, az megnyugvást talál, ha lombja alatt pihen.
Virágjából készült tea kitűnő a megfázásra, bár valahol egyszer azt olvastam nem szabad túlzásba vinni az ivását, mert nem tesz jót a szívnek. A hársfürdő kitűnő lazító hatású. Ja és puha fája faragásra kiválóan alkalmas.

Fűzfa
Ezt a fát mindig a boszorkányokkal hozták össze, állítólag sokan azért nem ültetik a kertjükbe, mert bánatot és halált hoz. A fenét! Nálunk is van a kertben, boldogan élünk és gyönyörködünk a fában.
Jó hatása az, hogy a dühöngőket, megfékezi és jó útra téríti, tehát nyugtató.
Az aszpirin egyik hatóanyagát az acetil-szalicilsavat tartalmazza a fa. A homeopátiában is használják, főleg reuma kezelésére.

Bükk
A néphit szerint a bükkfába nem csap a villám, ezért viharban búvóhelyül szolgált. Győzelem, becsület és az életerő megtestesítője. Az érzelmileg labilis, búskomor emberek gyógyítója.
Elűzi a borús gondolatokat, stresszel, vérkeringési gondokkal küzdő embereknek ajánlott minél többet töltődni alatta.
Levelei csillapítják a fejfájást.

Tiszafa
Bizony ez a fa matuzsálemi kort tud megélni, akár 1000 évet. Az örök életet, az újjászületést és a halált is szimbolizálja. Akik alatta szundikálnak, állítólag megálmodják a jövőjüket.
Erős mérget tartalmaz, ha jól tudom a kis piros bogyója. Viszont ebből a méregből vonják ki a rák elleni gyógyszerek összetevőjét. Füstje jó a megfázás ellen, de szerintem akkor inkább igyunk hársteát, ne égessünk tiszafát. :)

Tölgyfa
Az erdő misztikus erejének hordozója, mely átadja erejét az embernek. Kisugárzása hatásos a lelkileg gyenguszoknak, akik elesettnek érzik magukat, vagy éppen nagy feladat előtt állnak.
Kérgéből készült forrázat gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító hatású.

Nyírfa ága sej kifaragva... :)
Nem csak jó balalajka készíthető belőle, erősíti a belső látás képességét. 30 méter magasra is megnőhet, szerelmi, termékenységi varázslatokhoz használták, de védelmező hatásában is hittek. Bölcsőket előszeretettel készítettek belőle, de boszorkánysöprűt is! Főzete vízhajtó és egyben vesetisztító. Kozmetikai szerekben szépíti és fiatalítja a bőrt.

Almafa
Gyümölcsét imádom, zsákszámra eszem, kedvencem. Hm és ami a lényeg, a fa szorosan összefügg a tündérek birodalmával, aki alatta elszunyókál, könnyen lehet, hogy a tündérek birodalmában ébred.
Napi egy alma az orvost távol tartja! Jó az emésztésnek, a koleszterinszintnek, nekem nincs is, alvászavarra, abban sem szenvedek, és köszvénykezelésre. Lereszelve kitűnő arcpakolásnak is.
Hát ennyit a fákról, becsüljük meg őket!
Ha tehetném faházban élnék. Most még csak a mennyezet van fából, de egyszer a falakat is szeretném beburkolni vele. Gyönyörűek az angol filmekben, a "fakazettás" falak, a csupa-csupa faburkolatú könyvtárak.

          

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr71852872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemiswan 2010.03.20. 13:36:10

Én is szeretem a fákat,talán csak a nyárfa a kivétel ..azok a szöszmöszök ..látom,h a nyírfából készül a boszorkánysöprű:))
hársfát imádom még..

jenever 2010.03.21. 19:45:54

fűzfa, az olyan csuda szép... anyukáméknál sajnos tönkrement.

jó volt az érdekességeket olvasni a fákról! szeretem őket én is.

szép estét! :)

tacy 2010.03.22. 11:41:09

Ó, én is rajongok a régi fabútorokért, (az újakért is, h szépek), azokban valahogy a lélek is megbújt a ruhák közt. Nálam szinte minden bútor kihajított régiség, és van egy olyan íróasztal, amilyen a gödöllői kastélyban található. Nem hinném, hogy Sissié lett volna, de ahhoz a korhoz tartozik. Nagyon hangulatos, főleg a rajta lévő, és működő retro telefonnal. Ilyenek lehettek az első távbeszélők.
A fa szeretete meleg szívedről tanúskodik Ani. :)

szittyazoli 2010.03.22. 23:56:03

Egy idézetet tennék csak hozzá, ehhez a szép kis összeállításhoz. Van egy amatőr fafaragó oldal amit én farigcsálok néha, annak is ezt választottam mottójául. Mónus Béla fafaragótól származik:

"A fák formájukban, erezetükben, repedéseikben őrzik hosszú életük során átélt tapasztalataikat.
Haláluk után ezekből a jelekből próbálok olvasni. Évszázadok emlékeiről mesélnek, segítenek, hogy megtalálhassam bennük azokat a szobrokat, amelyek elmondják titkaikat.
Szoborként élnek tovább, és szólnak születésről, szeretetről, szerelemről, szenvedésről, halálról, mindazokhoz akik egy csöndes meghitt percet szánnak rájuk."
süti beállítások módosítása