2009.08.29. 07:00 | Szerző: -Ani-

A napokban hazánkban koncertezik Leonard Norman Cohen a 75 éves örök fiatal kanadai költő, regényíró, énekes és dalszövegíró. Ez az a koncert, amire szívesen elmennék.
Dalai általában lírai darabok, amelyekre leginkább a költészet jellemző. Zenéjét több mint ezer feldolgozásban hallhatjuk, más énekesekkel és dalszövegírók feldolgozásában. 
Dalait énekelték magyarul is: Kern András egy teljes lemezt kiadott Engem vársz címmel . Talán  a legismertebb magyar Cohen-feldolgozás, Zorán Volt egy tánc című dala,ami nem fordítás; Dusán saját szöveget írt Cohen zenéjére.( nekem nem igazán jön be)
Cohen 1934-ben született Montréalban. Tizenévesen tanult meg gitározni, majd alapított egy country-folk együttest Buckskin Boys néven. 1956-ban jelent meg első verseskötete még az egyetemi évei alatt. Verseket, prózát írt, és meglehetősen visszavonultan élt. Regényeket is alkotott: A kedvenc játék egy önéletrajzi tárgyú regény, egy fiatalemberről, aki az írásban találja meg önmagát.
Ezzel szemben a Szépséges lúzrek a vallást a szexualitással vegyítve vizsgálja lírai nyelvezetben.
Suzanne című dalát először Judy Collins vitte sikerre, majd Cohen maga is elénekelte első albumán, 1967-ben. Az 1984-ben megjelent Various Positions című lemez meglehetősen vallásos témájú, különösen a legismertebb és legtöbbször feldolgozott dala, a Hallelujah.
Az I'm Your Man című album, volt az egyik legelismertebb és legnépszerűbb munkája.
Ezt még jó pár sikeres lemez követte, pl.: 1992-ben meg jelent a The Future, ami állhatatosságra, megújulásra, és reményre buzdít, gyakran a bibliai próféciák szóhasználatát követve
1994-ben Cohen visszavonult egy Los Angeles közelében fekvő Zen Központba, ahol a következő öt évet a világtól elzárkózva töltötte. 1996-ban buddhista szerzetessé szentelték és felvette a Jikan nevet, ami azt jelenti: a csöndes.
Én azt a dalt tettem fel ide, ami nekem már sok éve nagyon tetszik, és azt hiszem soha nem fogok kiszeretni belőle.


A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr701345082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoltan1 · http://www.ferfivilag.freeblog.hu 2009.08.29. 15:43:56

Nagyon profi bejegyzés, újságírói szinten írtad meg, gratulálok (és sárgulok az irigységtől :) )
Engem perszeérdekelne, mennyi köze van Cohennek a kereszténységhez, pláne a katolikus egyházhoz. De ez csak személyes érdeklődés.

airguitarhero 2009.08.31. 14:36:19

Tényleg profi post és a csatolt dal is az egyik legjobb. Ha további infók érdekelnek Cohennel kapcsolatban, nézzétek meg a blogunkat:
leonardcohen.blog.hu/
süti beállítások módosítása