2008.06.19. 11:40 | Szerző: -Ani-
A könyvtárban kezembe került egy könyv, azonnal lapozgatni kezdtem, 1967-es Lányok Évkönyve.
Brutális! Szegény lányok, szerintem akkor is hasonlókép gondolkodtak, mint a mostaniak viszont a könyv szerkesztői akármilyen világ is volt, egyáltalán nem olyan témával szolgáltak, ami egy fiatal lányt érdekelt volna.
Az első fejezet: A nagy októberi szocialista forradalomnak állít emléket, orosz versekkel, a harcról szóló "novellák".
Ezt követi, irodalom - művészet összeállítás:
Medgyessy Ferenc szobrász, Pásztorművészet, Íróportrék a magyar fotóművészetben, Le Corbusier, korunk nagy építésze (csoda, hogy bele került a könyvbe), faliszőnyegek, Mátyás király, A Bolsoj (moszkvai Nagy Színház), kortárs versek, írások, Picasso és Schöffer "szörny szülöttei".

Nicolas Schöffer és alkotásai


Bob Dylan, de csak óvatosan, dióhéjban, semmit nem ér a cikk!
Tudomány - technika rész a könyvben....hát talán, de az is telis-tele fárasztó baromságokkal pl.: "Napfürdőző" növények és egyéb furcsaságok a leningrádi Agrofizikai Intézetben (tényleg lenyűgözhette a kor lányait..)
Picike részt szenteltek a közel 400 oldalas könyvből a lányoknak, 326-380 oldalig.
Lánysarok címmel:
Alkotó ifjúság.... mi másról szólhatott, KISZ fiúkról és lényokról...
Hogyan óvjuk meg fülünk egészségét...és hasonló nyalánkságok, a mindennapi kozmetika csak a szappanról és mosakodásról szól. Növényekről, hogy kell ápolni, receptek Filléres konyha címszó alatt.
Hab a tortán: Irma néni levelesládikójából - szerelmi tanácsadó
"A két világháború között keményen harcolt a házasságszédelgők ellen. Sok virágáruslány neki köszönheti, hogy nem hagyta magát megszöktetni a közép-keleti sahként bemutatkozó fagylaltárustól. Olyan "kuncsaftok", akik Irma néninek köszönhetik első és örök boldogságot adó házasságukat - felkeresik akkor is , amikor a második vagy harmadik házasság ügyében szorulnak szerelmi tanácsadásra." ( érdekes....az egész mondat..)
Drága Irma néni válaszólt a könyv olvasóinak is:

"Kérdés: Hallottam arról, hogy a fiúk nem szeretik a túlságosan okos és művelt lányokat.    Mit tegyek, hogy választottam ne találjon túlságosan okosnak és műveltnek?
Válasz: Olvastam a leveledet! Semmit! :) :)

Kérdés: Elmondjam-e titkomat a legbizalmasabb barátnőmnek?
Válasz: Feltétlenül! Ő ugyanis rögtön továbbmondja legbizalmasabb barátnőjének, aki ugyancsak továbbmondja a harmadiknak. de továbbmondja a negyediknek is, és az egyik barátnő még aznap este közli a bátyjával. Így minden reményed megvan arra, hogy egy-két napon belül az a bizonyos fiú is értesül róla.

Kérdés: Írjak-e szerelmes levelet?
Válasz: Okvetlenül! És minél többet! Semmi sem fejleszti annyira a stílusunkat, mint a szerelmes levél! Nem beszélve arról, hogy az ember ilyenkor lényegesen jobban ügyel a helyesírásra, mint egy magyar dolgozatnál.

Kérdés: Hogyan küldjem el szerelmes leveleimet a fiúnak?
Válasz: Miért kellene elküldeni? A szerelmes levél - azzal, hogy megírtuk és kifejeztük benne érzelmeinket - sikerrel betöltötte feladatát. Idegen ember - bele értve a címzettet is - csak nevetne rajta! Gondoljunk Mikes Kelemenre, aki a magyar irodalom legszebb leveleit egy elképzelt nagynénikéhez címezte, és eszébe sem jutott, hogy elküldje őket!

Kérdés: Szabad-e fiútól ajándékot elfogadni?
Válasz: Csak az illemszabályok szerint. Súlyos illetlenség például 13-15 éves lányoknak bundát, aranyórát, gépkocsit és takarékbetétkönyvet ajándékként felajánlani.
Ez esetben a leghatékonyabb visszautasítás, ha megsértődünk. De erősen valószinűtlen, hogy korunkhoz illő fiú ilyen sértésekre vetemednék. Kisebb ajándékok azonban (radírgumi, krémes, fejes vonalzó) nyugodtan elfogadhatunk. Főleg ha viszonozni is tudjuk.

Kérdés: Miben bízzunk halálos szerelem esetén?
Válasz: A mindig elkövetkező legközelebbi halálos szerelemben!"

Tudta az öreglány, hogy "mitől döglik a légy" :)
Viszont elég szomorú, hogy a cenzúra és az a puritán, komunista szellem belopta magát még az ilyen könyvekbe is Szerintem...

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr24528805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása