2014.06.04. 23:30 | Szerző: -Ani-

Végre gyönyörű idő van, tegnap és ma is majdnem az egész napot kint töltöttem a szabadban. Napoztam, és a napon olvasgattam, "kivégeztem" két nap alatt az Álom enciklopédiáját. Erikától kaptam kölcsön, amikor a furcsa, visszatérő álmaimról meséltem neki. Nagyon érdekes könyv, első felében az álmok tudományos részével foglalkozik, hogy miért álmodunk. Majd "Az álmok a történelemben" című részben áttekintést kapunk arról, hogyan értékelték az egyes korokban az álmokat: az ókori görög-római társadalmakban, Indiában, Távol-Keleten, Európában, és milyen fontos szerepük volt az álmoknak a buddhizmusban, a kereszténységben és az iszlámban. Freud és Jung pszichológiai tanulmányai az álomról és álomfejtésről szintén érdekfeszítő része a könyvnek.
"Ha valaki úgy viselkedne ébren, mint az álmában átélt helyzetekben, bolondnak tartanák." /Sigmund Freud/
"Az álmok fő feladata, hogy helyreállítsák lelki egyensúlyunkat." /Carl Jung/
Érdekes, az ösztönző álmokról szóló rész, számos művész megálmodta művét. Robert Louis Stevenson azt állította, hogy a Dr. Jekyll és Mr. Hyde című regény története, álmában jelent meg számára. Paul McCartney, a Beatles tagja pedig azt mesélte, hogy a Yesterday című sikerdalával a fejében ébredt egy reggel.
És érdekesek az előérzeti álmokról írott sorok, melyben kiderül, hogy jelentős történelmi személyek álmodták meg előre saját sorsukat. Dzsingisz kán, Oliver Cromwell, Bonaparte Napóleon és Adolf Hitler megálmodták sikereiket a csatákban. Abraham Lincoln pedig két héttel meggyilkolása előtt álmában látta saját holttestét egy koporsóban.
Az előérzeti álmokról én is mesélhetnék....

Az álomlexikonban pedig megtaláltam a választ egyik visszatérő álmomra:
"A hatalmas méretű ház arra szólíthat fel minket, hogy legyünk merészek, fejlesszük képességeinket, legyünk határozottabbak, vagy erélyesebben álljunk ki magunkért."
No, igen, egy ideje azon vagyok.....

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr146279214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megvalósító Macska · http://megvalositas.blog.hu/ 2014.06.05. 13:06:40

:) Nekem volt már néhány olyan álmom, ami abban segített, hogy mit válasszak, merre induljak tovább. :) Ezen kívül előfordult néhány jó regény-alapanyag álom is... :D Na majd egyszer... :D

-Ani- 2014.06.05. 21:06:17

@Megvalósító Macska: A "Na majd egyszer.." ismerős. :)
süti beállítások módosítása