2014.03.16. 07:00 | Szerző: -Ani-

Szeretem a színvonalas főzőműsorokat, főleg azokat, amik messze-messze repítenek a nagyvilágba, és általuk megismerhetem egy ország " ízeit, konyháját". Már csak rajtam a sor, hogy egy-egy receptet itthon is kipróbáljak. Először tán három évvel ezelőtt láttam a tévében Nigella Lawsont, amikor a fantasztikus paradicsomos húsgombócait készítette, aztán nemrég újra. Szeretem nézni ahogy főz, az embernek tényleg összefut a nyál a szájában, elhatároztam a húsgombócos finomságot most már én is kipróbálom. Picit változtattam rajta, mert előbb volt itthon a darált husim, majd utána jött az ötlet, az eredeti recept 25 dkg darált marhahús, és 25 dkg darált sertéshúst tartalmaz, sőt kolbásztöltelékkel is készítette. A következő változtatás, hogy én három evőkanál búzadara helyett, magyarosan, három vékony szelet beáztatott, kicsavart kenyeret tettem bele, így is fantasztikus jó lett, de zsemlemorzsával is lehet helyettesíteni a grízt. Eszembe jutott, annak idején első férjem szüleinél ettem először "szaftos fasírtot", amit sós vízben főtt burgonyával, friss uborkasalátával tálalt nyaranta Anyósom, és Apóskám kedvence volt. Ő a fasírt gombikat pörköltszaftra tette, és abban főzte meg, fincsi, érdemes kipróbálni.
Akkor most megmutatom, hogy az én paradicsomos húsgombócom milyen lett.... lefotóztam a Marcusnak szedett adagot. :-)

olasz kaja.jpg
Hozzávalók a húsgombócokhoz:
- 25 dkg darált marhahús
- 25 dkg darált sertéshús (én 50 dkg darált sertéslapockát használtam)
- 2 evőkanál parmezán (nem tettem bele, majd legközelebb)
- 1 tojás (kettőt tettem bele)
- 3 evőkanál búzadara (én három vékony szelet megáztatott, kicsavart zsemlekenyeret/szeletelt kenyér/)
- oregano vagy petrezselyem
- só
- bors
- reszelt fokhagyma (pici üvegesre pirított hagymát is beleraktam)

Hozzávalók a paradicsomszószhoz:
- 1-2 evőkanál olívaolaj
- 1-2 evőkanál vaj (csak olajat használtam)
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 7 dl házi paradicsomlé v. 700g paradicsompüré
- 1 dl tej  simább, selymesebb lesz tőle a mártás (tejet kihagytam, egy konzerv hámozott paradicsomot kockáztam fel apróra hozzá)
- oregano, só, bors, cukor

A kenyérszeleteket tálba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, ami ellepi, picit áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. Serpenyőbe olajat öntünk, a hagymát és a fokhagymát megdinszteljük rajta, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a felkockázott, vagy villával elnyomkodott hámozott paradicsomot (lehet friss) és a bazsalikomot, pici vízzel hígítjuk. Sóval, borssal, cukorral ízlés szerint fűszerezzük, majd felforraljuk, kis lángon, kevergetés mellett húsz percig főzzük. A kenyeret, a tojásokat, a husit és a fűszereket jól összekeverjük, majd pici golyókat formázunk belőle. A fasírtgolyókat pici olajon, serpenyőben elősütjük, majd a mártásba tesszük, és néhány perc alatt készre főzzük. Közben kifőzzük a spagettit, ha elkészült, ráöntjük a mártást, rászedjük a húsgolyókat, parmezánnal (jó a trappista is) és bazsalikommal tálaljuk.
Öt emberen "teszteltem" (Tóniéknak, Anyának is vittem) :-) mindenkinek nagyon ízlett, csak leírva ilyen "problémás", egyszerű és hamar elkészül.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr365862923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BigPi 2014.03.17. 11:08:00

Nem gondoltam volna, hogy ez külföldi étel, bár én a hazai változatát, így ismerem.:

A nem túl zsíros darált húshoz, lehet sertés, vagy pulyka, sót, borsot, törött paprikát, egy tojást és rizst teszünk. Ez összegyúrva, gombócokat alakítunk ki és vegetás vízben kifőzzük.

A paradicsomos mártást, rántás alappal kezdjük, majd ízesítjük cukorral és egy csipetnyi sóval(ez fokozza az édeskés hatást).

Amennyiben valaki nem szereti az édes paradicsom mártást az
ízesítheti másképp is.

Az oregánó (szurokfű) és a fokhagyma igazán jó ötlet, nem is tudom, hogy ez eddig miért nem jutott eszünkbe.

-Ani- 2014.03.17. 19:21:18

@BigPi: Igen, amit most leírtál úgy szoktam néha készíteni én is, és burgonyával nem tésztával tálalva, kicsit olyan töltött paprikásan, paprika nélkül. :)
süti beállítások módosítása