2014.01.21. 23:35 | Szerző: -Ani-

Kaparó torok, eldugult orr, köhögés, tüsszögés, levertség jellemző az utóbbi pár napomra. Hol szedtem össze, nem tudom, majd legyűröm, csak egy kis nátha... "Gyógyszerrel egy hét, gyógyszer nélkül hét nap" - tartja a mondás. Minden házi praktikát próbálok bevetni, ma már kínomban mézet is tettem a gyógyteámba, mostanában a szigorú diétám miatt nem szoktam. Fokhagymát is eszem, persze csak szigorúan akkor, ha tudom, hogy nem kell sehová mennem. Kitűnő baktérium ölő, akárcsak a hagyma, csökkenti a dugulást az orrban, és enyhíti a torokfájást. Hatását mindkettő nyersen fejti ki igazán.
Két gerezd fokhagymát nyomjunk össze fokhagymapréssel, majd keverjük össze egy teáskanál mézzel, naponta többször alkalmazható.
Kipróbálnám a hagymateát is, ha nem lenne benne cukor, majd még meglátom:
Két-három megmosott hagymát vágjunk össze a héjával együtt és egy liter vízben főzzük néhány percig. A főzetet szűrjük le, és adjunk hozzá három evőkanálnyi pirított barna cukrot, mézzel ízesítve, forrón fogyasszuk.
Jót tesz a frissen reszelt torma is, mert kitisztítja a hörgőket, és az arcüregben lévő dugulást is enyhíti. A benne lévő izotiocianát nevű vegyület hatására a légutak gyorsan kitisztulnak, csökken a gyulladás, könnyebbé válik a légzés.
A gyömbérnek is áldásos hatása van ilyenkor, mert enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, de még a vírusokkal szemben is képes felvenni a harcot.
Egy darabka friss gyömbért tegyünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk állni öt percig, szűrjük le, mézzel és citrommal kortyolgassuk egész nap.
A kamillás gőzölés is nagyszerű, igazi nagymamás praktika! Emlékszem gyerekkoromban mindenre kamillát javasoltak az öregek, soha nem inhaláltam annyit, mint akkor, hisz orrdugulásra, orrfolyásra, torokfájásra az egyik legjobb recept, ez a "praktika" kakukkfűvel is kitűnően műkszik. Ráadásul nem hizlal, nincs benne méz! :)
Sokan esküsznek a húslevesre, akárcsak a többi forró ital, segít felszakítani a váladékot. Egyes feltételezések szerint, a húsban található cink, a rengeteg zöldség, és a leves forró gőze együttesen fejti ki "csodatévő" hatását.
Majdnem elfeledtem a C-vitamint említeni, hisz a legfontosabb! Sok narancsot, citromot, és csipkebogyót kell fogyasztani, és persze ágynyugalom. Jó könyvek, filmek, kész siker. :)


beteg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr185774417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Törzsvendég:-) 2014.01.22. 08:49:43

A hagymatea nagymestere a kollégám,egyszer nagyon köhögtem és csinált nekem,hatásos, de borzalmas íze van a karamellizált cukortól majdnem behánytam) pedig szeretem sőt imádom a hagymát (esetleg nem tudsz valami praktikát amit hagymaevés után be lehetne vetni,hogy ne legyen olyan büdi a szám?).A gyömbért imádom,szoktam én is csinálni,szerintem megyek is és veszek gyömbért.
Jobbulást kedves Ani!

ildsisy 2014.01.22. 09:09:49

Jobbulást kívánok! Ezek igen, mind jók, igyad-egyed!!! Én is ezeket szoktam... már előre félek... :)

Megvalósító Macska · http://megvalositas.blog.hu/ 2014.01.22. 16:56:32

Jobbulást!!! :) Hagymás pirítós, mézes (kamilla, utifű) tea, mézes pálinka és emelt vitaminadag nálam az alap felszerelés betegség-gyanú esetén. :) Bár ritkán vagyok beteg, főleg nem náthás, csak a torkomra megy... mi mást támadna egy énekesnél bármi? :D

-Ani- 2014.01.22. 18:45:45

@Törzsvendég:-): @ildsisy: @Megvalósító Macska: Köszönöm lányok! Én sem szoktam beteg lenni, csak ritkán.... ezt most "kikaptam".
Andi! Hagymaszag ellen egy jó nagy csokor petrezselyem elrágva..... állítólag, én még nem próbáltam. :)

chanson 2014.01.22. 21:33:07

Tessék jobbulni! :-)
süti beállítások módosítása