Még erre is volt időm. No, igen az embernek mindenre jut ideje, ha nagyon akar. :-) Pár évvel ezelőtt készítettem már, most újra kedvem kerekedett...
Csak a bodzafán érő bogyók a jók, az út menti alacsony, gyalogbodza nem használható. Nem tudom, hogy mérgező-e, csak valami olyasmit hallottam róla. Viszont a bodzafáról szedett termésből készült lekvár és szörp egészséges. Ugyanolyan hatása van, mint a bodzavirágból készült teának, immunrendszer védő, és jótékony hatással van az érrendszerre. Levágtam a fáról a szép nagy ernyőket, majd villával leszemeztem egy tálba. Átválogattam, megmostam, 1kg bogyócskám lett, amihez 80dkg cukrot kevertem egy zselésítővel. Lassan kevergetve főztem, kevés ideig, kis lángon, hogy minél jobban megőrizze a vitamintartalmát.
Így nézett ki az első negyed órában...
majd üvegbe töltés előtt, már szép bársonyos.
Ilyen szép színű lesz tőle minden, nemhiába használják festésre az élelmiszeriparban, és a borászok.
Csak pár üveg lett, de már így is rengeteg lekvárom van, ez csak a reggeli pirítósra való, vagy egy-egy kiskanállal eszegetni.