2012.04.25. 13:08 | Szerző: -Ani-

A medvehagyma szezon lassan véget ér, vagy már vége is van, hisz itt a virágzás ideje. De van egy másik vadon termő áldásos növény a gyermekláncfű, ami most borítja el a pázsitokat, bosszantja a gazdákat, és most a legszebb. A kertünk tele van vele, nekem nagyon tetszik, az egész pázsit csupa-csupa aranyló sárga, ezért fáj a szívem, amikor a férjem vágja a füvet és kaszabolja szegény pitypangokat. A kilencvenes évek elején hallottam először egy görög barátomtól, hogy a tányérunkra is kerülhet, ők a leveleit salátának szívesen fogyasztják, majd Maria Treben könyvben rábukkantam a pitypang levél és a gyökerek gyógyhatására. Kislánykoromban koszorút fontunk belőle a fejünkre,  nyakláncot készítettünk, és csokorba szedtük, de sajnos mire elkészültünk a művel addigra majdnem mindig elhervadt. Ennek ellenére van egy hiedelem a virág és a gyermekáldással kapcsolatban, ami azt mondja, hogy szedjünk egy jó nagy csokrot belőle, tegyük vázába és vigyük be a hálószobába, biztos a hatás. :)
Nos, először egy-két fincsi receptet szeretnék megosztani veletek, fogyasszátok bátran.

Pitypangos bruschetta

Vékonyra szeletelt kenyeret vagy bagettet pirítsunk meg, mindegyikre serpenyőbe pirítsunk egy kis szelet bacont, rakjuk a kenyérkékre, majd pakoljuk meg jól megmosott lecsepegtetett gyermekláncfű levelekkel, amit előzőleg pici ecettel megcsepegtetünk és sóval, borssal ízesítünk. Forgácsokra vágott juhsajttal szórjuk meg a tetejét és toljuk be egy pillanatra a sütőbe, csak addig, amíg a sajt ráolvad.

Érdemes kisebb leveleket gyűjteni, mert azok nem olyan kesernyések. Tompíthatjuk kesernyés ízét, ha felhasználás előtt rövid időre langyos vízbe áztatjuk.

Pitypangmártás fusili vagy penne tésztával
A megmosott és lecsöpögtetett  leveleket felaprítjuk. Kevés olajon hagymát pirítunk, majd rátesszük a pitypangot és pároljuk egy rövid ideig. Sóval, borssal, bazsalikommal és egy gerezd fokhagymával fűszerezzük, így olyan „olaszos beütése” lesz, majd kis tejszínnel mártásnak összeforraljuk, cukrot is lehet tenni bele ízlés szerint, és mehet a kifőtt tésztánkra.
Nagyon finom!

Maria Treben tavasszal vacsorára burgonyával és félkeményre főtt tojással fogyasztotta.

Ha tojásos nokedlit készítünk fejes salátával, a sali közé is becsempészhetjük a pitypang leveleket. :)

Egy kis pitypangpatika
A gyermekláncfű sok vasat tartalmaz, de gazdag C-, A- és B9 vitaminokban. Serkenti az emésztést, kiváló étvágygerjesztő, szabályozza a máj, vese és epe működést. A reumás panaszokat is enyhíti a gyermekláncfüves borogatás.
Vizelethajtó hatása is igazolt, fokozza a nátrium ürítését, és nem vezet kálium veszteséghez. Azt olvastam, hogy a  pitypangtea fogyasztásával két-három hét múlva súlycsökkenést érhetünk el, bár az előbb írtam étvágygerjesztő hatásáról, gondolom a vizelethajtás miatt van köze a fogyáshoz. Virágzáskor napi 5-10 alaposan megmosott szár fogyasztása áldásos hatással bír a májbetegségekre és a cukorbetegségre.

A gyógyteához 3 dl vízben áztassunk be egy teáskanál pitypang-gyökeret, másnap forraljuk egy percig majd 15 perc elteltével szűrjük le. Kúraszerűen 6 héten át napi két csészével fogyasszunk belőle, kortyolgatva reggeli előtt és lefekvés előtt fél órával.
Borogatáshoz 3 evőkanálnyi gyermekláncfűgyökeret tegyünk 5 dl vízbe, forraljuk fel, és főzzük 5 percig. Ezután készítsünk belőle pépet, kenjük rá egy kendőre, s helyezzük a fájó ízületre.



 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr194472616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása