Amikor csak tehetem, megnézem a Duna televízió Ízőrzők című műsorát. Magyarország különböző vidékeire kalauzol el a műsor bennünket, megismerkedhetünk a táj látnivalóival, hagyományőrző művészeivel, jellegzetes ételeivel-italaival. Idős nénik, bácsik mesélnek a múltról, készítik el a lassan feledésbe merülő recepteket. Egy ilyen műsorban láttam a káposztás pogácsát, amit ma meg is sütöttem.
„Az Ófalujáról, a várról, a Lengyel-kúriáról és az alkotóházként működő Eszterházy-kastélyáról ismert Szigliget a Balaton északi partján fekszik. A filmből jellegzetes halételek mellett (kukoricalisztbe forgatott keszeg, szigligeti boros halászlé, ecetes keszeg, gyömbéres zsemlemorzsába hengergetett, kemencében sült fogas) megismerhetjük a híres, burgonyafánkkal tálalt Eszterházy-rostélyos és a kelt, hajtogatott káposztás pogácsa receptjét is.” Egy néni készítette el a filmben, és jól figyeltem mindenre, amit mondott, a recept mellett sok praktikus tanácsot árult el. Például Ő is egy idős asszonytól tanulta, hogy az élesztőt meleg tejfölben futtatja fel, és nem tejben, vagy megveregeti sodrófával jól a tésztát mielőtt azt kelni hagyja. A pogi isteni finom lett, lefotóztam és megosztom a receptet is veletek.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg zsír, 10 dkg margarin (vagy vaj), 2 teáskanál só, teáskanálnyi cukor, 2 tojás, 3dl tejföl, 4 dkg élesztő.
40 dkg káposzta, só, kb. 1,5dl étolaj, 1 kiskanál kristálycukor, 1 teáskanál őrölt feketebors.
A tejfölt meglangyosítjuk. Kiveszünk belőle egy decinyit, teszünk bele cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Tetejét megszórjuk liszttel, letakarjuk, és megvárjuk, míg megkel.
Egy nagyobb tálba beletesszük a lisztet, sózzuk, hozzáadjuk a sertészsírt, (én mangalica zsírral készítettem, az volt itthon) a margarint, jól elmorzsoljuk, majd a tojások sárgáját és a megkelt élesztőt. Elkezdjük összegyúrni, közben apránként adagoljuk bele a langyos tejfölt. Lágy tésztát készítünk. Amikor már jól eldolgoztuk, akkor lisztezett gyúródeszkán megcipózzuk, sodrófával megveregetjük a tetejét, és legalább 15 percet letakarva kelesztjük.
A káposztát lereszeljük, besózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. Kicsavarjuk, az étolajon megpirítjuk, picit fedő alatt puhítjuk, közben cukorral, és borssal fűszerezzük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán elsodorjuk, a párolt, kihűtött káposzta felét rásimítjuk, majd összehajtogatjuk. Újabb negyed órát kelesztjük.
Ismét elsodorjuk, megint megkenjük káposztával, és összehatjuk. Tízpercnyi pihentetés után kisodorjuk, és közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
A megmaradt tojások fehérjét csipetnyi sóval kicsit felverjük, és bekenjük vele a pogácsák tetejét.
Sütőpapírra, vagy kikent tepsibe tesszük, majd rövid pihentetés után előmelegített sütőben megsütjük.
Ha már sütés az édesség sem maradhat ki, sütöttem „sárga-barnát” egy jól bevált, gyors recept alapján. Nagyon szeretjük, nem száraz, „fűrészporos” kávé mellé, vagy akár magában nagyon fincsi.
Hozzávalók: 20 dkg liszt, fél cs. sütőpor, 25 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 4 tojás, 1dl étolaj, 1dl tej, 2 evőkanál kakaópor.
Porcukrot a tojások sárgájával, vaníliás cukorral, az olajjal és a tejjel összekeverem, majd beleteszem a sütőporral elkevert lisztet, simára keverem, óvatosan hozzákeverem a tojások keményre vert habját. Sütőpapírral kibélelt két őzgerincformába osztom el a massza felét, majd a maradékba beleteszem a kakaóport, jól elkeverem, majd ezt is szépen eloszlatom a formákban a sárga tetején. Előmelegített sütőben sütöm, amikor feljön, letakarom fóliával, hogy ne égjen meg és így sütöm készre. Hogy mennyi idő alatt? Ne kérdezzétek, a tetejét szoktam megtapizni, és ha jó masszív, akkor tuti kész, de tűpróba is hatásos. :)
És ha már lúd, legyen kövér! Amikor kivettem a sütit, gyorsan beraktam vagy tíz almát sülni, imádom a sültalmát és az illatát. :)