„Kutatások szerint a vörösborban található antioxidánsok, a polifenolok, csökkenthetik az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.
A Mount Sinai School of Medicine orvosi egyetem egyik friss, egereken végzett kutatása szerint a szőlőben található polifenolok csökkentették a béta-amiloid*56 szintet. Ezt a peptidet összefüggésbe hozzák az Alzheimer-kórral.
Egy Nagy-Britanniában végzett kutatás szerint azok az idős emberek érték el a legjobb eredményeket a kognitív teszteken, akikre jellemző volt a borozás, jobbat, mint akik teát ittak, és csokoládét ettek. Ráadásul a mérsékelt borfogyasztást a szív egészségével is kapcsolatba hozták, aminek szintén van befolyása az Alzheimer-kór esetleges kialakulására.
Akkor is van remény, ha nem szereti az alkoholt. Az áfonya és a szeder antioxidáns tartalma is magas, noha a kutatók nem 100 százalékig biztosak benne, hogy ugyanúgy hatnak.
Aki szívesen fogyaszt bort, keresse a legsötétebb színű vörösborokat, hiszen minél sötétebb, annál több polifenolt tartalmazhat.”
A mértékletes borfogyasztás, a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelem miatt került előtérbe. Az antioxidáns hatás mellett a vörösborban található vegyületek az összkoleszterin szintet csökkentik, azonban a protektív, védő szerepű, a vérben megtalálható HDL szintjét növelik. Az antioxidánsok megakadályozzák az érelmeszesedést, a vörösborban található polifenolos vegyületek erősítik a C- és az E-vitamin antioxidáns hatását is. A polifenolok gyulladásgátló hatással is bírnak, és védenek a rosszindulatú daganatos folyamatok kialakulása ellen is.
korábban itt is tettem említést a borról :)
kattints rá
2011.09.03. 08:00 | Szerző:
-Ani-
A bejegyzés trackback címe:
https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr463198677
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Ilds. 2011.09.03. 09:52:50
Ritkán iszom jó vörösbort, mert a fehéret, az aranyló színű, minőségi bort szeretem jobban. De, főzéshez imádom felhasználni, persze előkóstolás az megtörténik... :):)
zoltan1 · http://www.ferfivilag.freeblog.hu 2011.09.03. 19:06:19
Érdekes, én is. Édesebb. De nem vetem meg a vöröset se. Jó kiscikk.
szittyazoli 2011.09.04. 18:49:50
- majd kérnék szépen egy ilyen "megerősítő cikket" jelenlegi kedvencemről a B. citromosról is.
-Ani- 2011.09.05. 21:20:23
@szittyazoli: Hm... Ok, de előtte meg kell kóstolnom.... Marci kóstizta, Tóni szereti, de nekem még nem volt hozzá bátorságom :)