2010.07.30. 07:00 | Szerző: -Ani-

Sankt Florian gyönyörű városka. A csodaszép Ágoston kolostorral és templommal. Rengeteg képet készítettem, nagyon nehéz volt kiválogatni azokat, amik talán így kicsiben is visszatudnak adni valamit abból, amit láttam.
Szent Flórián vértanú
„Egy régi legenda szerint még gyermekkorában az imádságával megmentett egy házat a tűzvésztől.
Felső-Ausztriában, a Duna jobb partján szolgált, Lorch-ban, mint egy csapat parancsnoka. 304-ben Diocletianus császár parancsára kegyetlen keresztényüldözés tört ki. Noricum tartomány székhelyén, Laureacumban is a kormányzó ítélőszéke elé állították a keresztényeket. Az elsők közt, önként jelentkezett Flórián. Megpróbált segíteni a hívőkön, de a kormányzó hajthatatlan volt.
Flóriánt malomkővel a nyakában a mai Enns folyóba vetették. Holttestét egy Valéria nevű asszony emelte ki a folyóból, ő temette el nagy tisztelettel. Ereklyéi részben Rómába, részben (III. Lucius pápa adományozásából) Krakkóba kerültek.
Flóriánt a lengyelek és a tűzoltók védőszentjükként tisztelik. Régebben szokás volt a házakra a szent szobrát állítani, amint egy égő házra sajtárból önti a vizet.
Példája: Segíts a kiszolgáltatottakon, küzdj az emberi jogokért!”
A róla elnevezett város napjainkban így néz ki, nekem nagyon tetszett.








Az Ágoston apátság a legnagyobb és leghíresebb barokk kolostor Felső-Ausztriában. A csodálatos barokk épület szinte érintetlenül fennmaradt.1686-ban kezdődött az építkezés.
A kolostorban manapság a csendet és nyugalmat kereső nők és férfiak is egyaránt átélhetik az idő és a tér jelentőségét, önmaguk és Isten keresését. Szt. Ágoston szabályai szerint él itt jelenleg 14 kanonok a kolostorban. Hétköznapjaikat a közös zsolozsma és az Istentisztelet határozza meg, de munkájukhoz hozzátartozik a kolostorhoz tartozó több mint 30 plébániának lelkipásztori ellátása . A szerzetesek részt vállnak a gazdaságban, a tudományban, a művészetben és a kultúrában is.
A kolostor könyvtárában mintegy 140.000 kötet található, a könyvtár sok szép fa faragvánnyal és freskóval igazi barokk ékszer. Rendelkezik számos értékes középkori kéziratokkal és a korai nyomtatott könyvekkel.14 pazar szoba a császári látogatásokra készült, a császár és kísérete kényelmét szolgálta. A bazilika 1770- 1774 között Franz Xaver Chrismann által készített híres Bruckner-orgonáját még amikor Bruckner orgonista volt kibővítették, s még később is végeztek rajta kiegészítéseket, a legnagyobb játszható orgona Ausztriában. A szószék fekete márvány, az oltár 20 méter magas vörös márvány, tömege körülbelül 700 tonna. Az oltár mutatja Nagyboldogasszony mennybemenetelét.



























A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr262186218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ildsisy 2010.07.30. 10:06:56

Érdekes volt, és nagyon szépek a képek!!! :)

nemiswan 2010.07.31. 05:17:49

Sok szép helyre elkalauzoltál:) köszi!
süti beállítások módosítása