2009.09.23. 08:00 | Szerző: -Ani-

Nagyon szép kis város, sőt gyönyörű! Imádom a házait, fotóztam is rengeteget belőlük.
Ezentúl ha Apcihoz megyek, ezt a várost mindig meglátogatom. :)))
„A város talán leghíresebb szülöttje egy fegyvergyáros, Josef Werndl, akinek szobra is van, ritka jó ember volt. Munkásait magasan az átlag felett fizette, lakásokat, iskolát, sőt uszodát is épített nekik, ingyenes orvosi ellátást kaptak. Szóval a fegyverkezés és a gondoskodás alapján akár a megvalósult szocializmus kis darabjáról is beszélhetnénk, azzal a különbséggel, hogy Werndl tényleg gondoskodott a munkásairól. Ma az autógyártás játssza a vezető szerepet, de a nosztalgia kedvéért maradt egy kis fegyver is. A helyi cég még jó két éve is adott el Iránnak fegyvereket, közülük nem egy állítólag gyorsan iraki kezekbe került.
Steyr Ausztria betlehemijászol-készítő fővárosa. A kovácsoknak a téli holtszezonban kiegészítő keresetre volt szükségük, ezért elkezdtek jászlakat építeni. Ma már tanfolyam is van turistáknak. A legdöbbenetesebb teljesítmény egy bizonyos Karl Klaudáé, aki a múlt század első felében alkotott maradandót, amikor szabadidős tevékenység keretében negyven év alatt felépítette a klerikális science-fiction emlékművét, egy mechanikus jászlat. Fogaskerekek, bicikliláncok mozgatják a háromszáz figurát, a háromkirályok boldogan vonulnak körbe a zenére. Lehet, hogy giccses, de tényleg lenyűgöző. Ez a jászol – egy másik, hatvan négyzetméteres alapterületű társával együtt – néhány kilométerre van a várostól, Christkindlben, amit talán Jézuskának fordíthatnánk.
Ezt legközelebb mindenképpen megnézzük!
A névadó egy gyermek Krisztust ábrázoló viaszfigura, amely állítólag segített kigyógyítani egy epilepsziás steyrit, és a csoda hatására Christkindl búcsújáró hely lett, egy kis idő után templom épült, még egy kis idő után pedig az univerzum egyik legkülönösebb postahivatala. Csak év végén van nyitva, de akkor óriási forgalmat bonyolít le, mert a világ német ajkú szülei előszeretettel küldenek ezen a postán át levelet azon szerencsés gyerekeiknek, akik nem a Télapót vagy a Mikulást várják ilyenkor, hanem a Kisjézust. Utóbbitól így nemcsak ajándék, hanem bizonyítékként levél is jön – ott van rajta a Christkindl-pecsét.
Steyr óvárosa, amelyet két folyó, a Steyr és az Enns fog közre, nagyon szép. Épen megmaradt középkori pompájában, olyan csemegékkel, mint a főtér, s azon Ausztria egyik legszebb gótikus háza vagy az ország legszebb rokokó városházája. Vagy ott vannak a kis vasműhelyek vízikerekeit tápláló csatornák.”

 

 


















 

 

Tóni péntek éjjel bulizni ment Gerardal. Oktoberfest volt Bad Hall szomszédságában. Apcival és Marcussal otthon maradtunk, nagyon fáradt voltam, aznap közel 400km-t vezettem.


Hm... micsoda hangulat! Lehet, hogy mégis el kellett volna mennem? :)))

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr221399643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BartiMagdolna 2009.09.23. 09:46:30

Kedves Ani! Nagyon tetszenek a képek, nagyon jó hangulatú hely lehet. :) Egy kicsit várni kell, de Laárbácsinál hamarosan lesz folytatás, bejegyzés formájában, buddhizmus témában.
süti beállítások módosítása