2008.06.30. 08:00 | Szerző: -Ani-

Vasárnap egész nap feküdtem, pénteken kezdődött a betegségem, szombaton már néma voltam a bogár bulin. Nátha, fej-, fül-, torok-, kéz-, láb-, hátfájás..... mindenem fájt és fáj most is. Nem tom lehet, hogy a klímától, nem biztos. Röhej negyven fokos hőségben haldoklok a náthától! Ráéreztem, hogy lesz időm olvasni, mert pénteken hoztam a könyvtárból egy jó könyvet: Márai Sándortól A gyertyák csonkig égnek, nagyon hamar kivégeztem, jó könyv..... bár a végét többször elolvastam....érdekes....

"
De az élet alján minden cselekedetünk értelme talán mégis ez a kötés volt, mely valakihez fűzött - kötés vagy szenvedély, nevezd, ahogy akarod.
Te is azt hiszed, hogy az élet értelme nem más, csak a szenvedély, mely egy napon áthatja szívünket, lelkünket és testünket, s aztán örökké ég, a halálig? Akármi történik is közben? S ha ezt megéltük, talán nem is éltünk hiába? Ilyen mély, ilyen gonosz, ilyen nagyszerű, ilyen embertelen a szenvedély?... S talán nem is szól személynek, csak a vágynak?... Ez a kérdés. Vagy mégis személynek szól, örökké és mindig csak annak az egy és titokzatos személynek, aki lehet jó, lehet rossz, de cselekedetein és tulajdonságain nem múlik a szenvedély bensősége, mely hozzákötöz?"


"Az 1942-ben megjelent, nagy indulatoktól feszülő, szuggesztív erejű regény - az író stílusművészetének remeke - vakító élességgel világít a barátság, a hűség és az árulás örvényeibe."

Ilyeneket lehet a net-en olvasni Márairól és a könyvről:

Szerintetek van ennek valamiféle pszihológiája? Én azt látom, hogy aki egyszer a kezébe vett egy Márai könyvet az többé nem szabadul Tőle!
Úgy vágyik a gondolataira, mint a koldus a falat kenyérre...
Van valami megmagyarázhatatlan Máraiban... Túl a témán, a stíluson...
Valami ami fogva tartja az ember lelkét pár mondat elolvasása után...
Ti mit gondoltok?
Én nem vagyok hívő, de azt kell hinnem, hogy egy felsőbb hatalom adta ezeket a gondolatokat, hogy az "éhező, kenyérhezz jusson".
Szellemileg és főleg érzelmileg igen sivár korszakot élünk. Talán ezért bír ekkora jelentősségel Márai a mai korban, a mai ember életében..."

Körülnézek Márai könyvek terén.... úgy döntöttem, olvasok még néhányat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr25545163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atom · http://atom.blog.hu 2008.07.01. 12:09:03

pankeey üzeni, hogy hobbulást! Én is... :)
süti beállítások módosítása