2008.03.22. 08:37 | Szerző: -Ani-

Mit tudunk róla? Sokan azt hiszem semmit. No hát a tudatlanoknak elmondom, amit én tudok:
Jézus feltámadását ünneplik ilyenkor. Pénteken keresztre feszítették, vasárnapra feltámadt és fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján.
Soha nem értettem, hogy számítják ki, és miért esik húsvét mindig más- más időpontra. Azt olvastam, az első telihold március 21-e után, az azt követő vasárnap lesz a húsvét. A biblia szerint az ekkor ünnepelt zsidó ünnep Peszach első napján tartóztatták le Jézust. Jézus és a tanítványai a Peszach előestéjén szokásos Széder estet ünnepelték meg. Nagyon sok nyelvben ma is él, és úgy hívják a húsvétot: Paszcha (görög, orosz), Pascua (spanyol), Pasqua (olasz), Paque (francia) stb. Érdekelt, hogy vajon angolul beszélő barátaink miért kívánnak: Happy Easter-t. Utánanéztem.
Nos: Östra germán tavasz istennő nevéből adódik, őt szimbolizálja a tojás és a nyuszi. Oster (németül), Easter (angolul).


7564583b-5d66-486c-bfa1-a395a6a8c089.jpeg
leguniverzálisabb szimbólum a tojás, a termékenységet, új életet juttatja eszünkbe. (nekem csak a macskáimra kell néznem) Bizony ez nem azt jelenti, hogy zabálás nyakra- főre, ahogy azt egyesek értelmezik, és isznak, mint a gödény! Szívem szerint, inkább itt böjtöltetném a népet….hisz pénteken halt meg Jézus, feltámadását inkább imádsággal kéne ünnepelni! A locsolós hétfő sem az, aminek anno indult. Már nem sok varázsa van a lányok- asszonyok számára, piros tojást nem kérő, helyette pénzt váró gyermekek, pityókás, italozni vágyó férfiak ünnepe ez. Elég szomorú, sokan ezért menekülnek otthonról, zárják kapuikat. Próbáljunk a hagyományokat megtartva, kicsit „finomabban” ünnepelni! Kívánok minden kedves olvasómnak: Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr10474802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása