2014.04.30. 00:04 | Szerző: -Ani-

Barátság… törékeny…
Hosszan lehetne ecsetelni, ki a barát és ki nem az. Ki az, aki csak megjátssza, ki az igazi, mit is jelent barátnak lenni? Mit bír ki egy barátság, és hol van az a pont, ahol mindez kimerül?
Egy barát azért szeret, ami vagy. Tiszteletben tartja a vallásod, politikai nézeted, másságod, elfogad úgy, ahogy vagy. Szerintem az igazi barát tud hallgatni, meghallgatni, néha szavak nélkül is megérteni, veled érezni. Nem tolakodik, nem akar „sok” lenni, nem erőltet, nem ajánlgat olyasmit, ami neki tetszik, és ezzel téged kényelmetlen válaszút elé állít. Egy barát legyen az éppen a Föld legtávolabbi pontjában, akkor is érzed a közelségét, a jóságos melegséget, ami a szívedet betölti, hogy Ő a Te barátod. Egy barát a kritikáival is tud építeni, ha azt tapintatosan teszi. Persze mindez, amit most leírtam csak akkor az igazi, ha oda-vissza működik.

Elmesélek néhány negatív tapasztalatot, amitől az élet nem kímélt, de általa tanultam, több lettem:

Amikor özvegyen maradtam két kis gyerkőccel, barátkoztam egy háromgyermekes elvált anyukával, és egy másik elvált kétgyerkőcössel. Vidámságot varázsoltunk egymás hétköznapjaiba, sokat nevettünk, együtt jártunk mindenhová. Edit a három gyerek mellett taxis diszpécser volt, nagyon nehezen tudta a fizetését beosztani. Amikor jött a tél, bizony nem tudta a fát meghozatni, mert nem tudott annyi pénzt egyszerre kifizetni, és apránként kellett volna félre tennie rá, amit persze, hogy nem tett meg. Nekem megesett a szívem rajta, és meghozattam neki a fát. Megbeszéltük két-három hónap alatt megadja. A fa elfogyott, kitavaszodott, nemhogy a pénzt nem láttam, de Edit is eltűnt az életünkből, titokban egy szép napon elköltözött. Másik barátnőm, akivel mindent megosztottam, mint egy testvérrel, azt hitte, hogy a szerelmemen is osztozni lehet, csak egy kicsit bújt a barátom ágyába, mind kettőt kirúgtam. Amikor ideköltöztünk, itt is találtam egy barátot, szépen indult a barátságunk, nagyon különböző emberek voltunk, mégis roppantul örültem, hisz idegen környezetben, idegen emberek vettek körül. Nem tartott sokáig, sajnos ebben az esetben is a fránya pénz volt a ludas, pénzt adtunk kölcsön egy üzlet finanszírozásához, aminek a felét sikerült csak nagy nehézségek árán visszaszerezni. És még mesélhetnék… de ki nem. Ennek ellenére nem vesztettem el az igaz barátságba vetett hitemet, mert van olyan barátnőm, aki húsz éve meg van, és ha hónapokig nem beszélnénk, mi akkor is tudjuk, hogy mindig ott vagyunk egymásnak, számíthatunk egymásra. És van sok barátom, kortól és nemtől független, mert szeretem az embereket. Vannak távoli barátaim, és blogger barátok is, sőt olyanok, akikkel még sosem találkoztam személyesen, de megérzik, ha valami baj van velem, aggódva írnak nekem, vagy telefonon hívnak, ha huzamosabb ideig nem látnak, vagy amikor egy olyan bejegyzésem születik a blogban.
Szeretlek benneteket barátaim, jó, hogy vagytok nekem! Roppant jó érzés, szeretni, és szeretve lenni!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr726099215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Törzsvendég:-) 2014.04.30. 16:29:46

Nagyon tetszett a bejegyzés!
Szia kedves Ani!

-Ani- 2014.04.30. 23:00:53

@Törzsvendég:-): Köszönöm Andi! Puszi ♥

Katici 2014.05.01. 08:06:01

Nekem a "barátság" nagyon elvont fogalom. Mindenkinek mást jelent. Egyéni, honnan kezdődik, mi fér bele.
Életre szóló nagy barátságokról nincs tapasztalatom. Voltak barátaim, akikkel jóban-rosszban együtt voltunk, az általános iskolában, középiskolában, kisgyerekes anyukaként, munkahelyen,...de ezek, az élethelyzet-változással veszítettek intenzitásukból, vagy teljesen kialudtak. Valószínűleg azért, mert helyileg is eltávolodtunk egymástól. Voltak próbálkozások az internet adta lehetőségekkel felmelegíteni, de csak egy rövid ideig működött. Ha újra találkozunk, találkoznánk, biztosan tudnánk ott folytatni, ahol abbahagytuk, de nekem ez nem tartozik már a barátság kategóriába.
A blogos barátságok egy más csoportba esnek, és nagyon élvezem, hogy ezt is megtapasztalhattam. Hasonlóan érzek, mint Te: jó, hogy vannak/vagytok! :)

Köszönet az elgondolkodtató bejegyzésért
süti beállítások módosítása