2011.02.16. 01:25 | Szerző: -Ani-

Elég stresszes napok állnak mögöttünk, de azt hiszem, vagyis tudom a nagyján már túl vagyunk. Tegnap volt egy hete, hogy Marci a válltörés után visszament az iskolába, most hétfőn már egy új iskolában kezdett. Igen átírattam egy másik iskolába, most majdnem a nyolcadik év végén. Bár előbb tettem volna meg! Jó nevű egyházi iskolába járattuk, de az utóbbi két évben a gyerkőc nem érezte jól magát, panaszkodott, romlott a tanulmányi eredménye. Imádom a gyerekem, de nem vagyok elfogult vele szemben, tisztában vagyok a csibészségekkel, megvoltam győződve, hogy kis igyekezettel, türelemmel, kitartással végig tudja csinálni. De, hogy is gondolhattam!? Egy gyerek, amikor nekünk felnőtteknek is borzasztó nehéz megküzdeni mondjuk egy antipatikus, állandóan pikkelő főnökkel, hogyan tudna egy gyerek, hasonló gondokkal elbírni?! Nem akarom én bántani a pedagógusokat, inkább kalapot emelek előttük, főleg a mai világban, már jóval fegyelmezetlenebb gyerekekkel nem könnyű bánni. De vannak jó tanárok, és bizony vannak rosszak, így volt ez mindig. Emberek vagyunk. De ha valaki ezt a nem könnyű pályát választja, akkor ott helyt kell állni, a magánéletet, a gondokat stb. otthon kell hagyni. Egy pedagógustól fura az olyan kijelentés, hogy: - Nekem is van rossz napom, és a gyerekeknek is. Két tanárról van szó, mid kettő nő, és az első perctől kezdve engem is kirázott tőlük a hideg nyilvánvaló volt, hogy nem szeretjük egymást. Szégyellem magam, hogy idáig hagytam Marcit, és csak az volt számomra a fontos, hogy ahol elkezdtük ott is fejezzük be. Évekig szmk. tag voltam, a férjem rengetegszer dolgozott a suliban, a tantestület többi tagjával és az igazgatóval is jó volt a viszonyunk, mégsem mertem panaszkodni. Nem mi vagyunk az elsők, akik ezért váltottak iskolát, és azt hiszem növekedni fog még ez a létszám. A matektanárnő mindig bántotta, megszégyenítette Marcit az osztály előtt. Kedden például rögtön íratott vele egy ötpercest, és amikor a gyerek azt mondta nem értem, az volt rá a válasz, hogy otthon volt két hétig, tanulhatott volna. Olvassa el még egyszer, és ha akkor sem érti, akkor hülye. Ezt a fájdalommal teli két hetet senkinek nem kívánom, ennek ellenére tanultunk, pótoltunk ahogyan csak tudtunk. Hétvégéken korrepetitor is jár hozzánk, foglalkoznak az egész heti anyaggal. Az énektanárnő pedig egy rosszindulatú ember. Évekig járt a gyerek zeneiskolába, zongorázott, tehát énekből annyira nem hülye, főleg nem annyira, hogy pályaválasztáskor, nyolcadik félévben meg kell őt húzni. Igen ez történt, van „egy darab” egyes énekből a félévi biziben. Senki nem hiszi el. No, de elég, nem panaszkodom tovább…. sorolhatnám napestig, mert lenne mit.
Most egy nagyon jó suliba jár, még haza sem ér már várja a reggelt, hogy mehessen. Iskolabusz háztól-házig viszi, hozza, szimpatikusak, kedvesek a tanárok. Az igazgató néni egy nagyon jó ember, csütörtökön meghallgatott minket, megnézte Marci füzeteit, és meglátta a gyereken, hogy szomorkás, zaklatott. Kérte dobjon el minden sérelmet, hagyjon maga mögött minden rosszat, és kezdjen új életet ebben az iskolában. Pár napja történt, Marci azóta jókedvű, szeret suliba járni, és bízom benne, hogy év végén egy sokkal jobb bizit tarthatunk majd a kezünkben. Ennek a történetnek van egy tanulsága, nem elég meghallgatni a gyereket, hallgatni kell rá, és nem kell megvárni, amíg azzal fenyegetőzik, ha nem viszem át máshová, inkább kirúgatja magát. Ráadásul akkor nem rondítaná a bizit ott az, az ének jegy….

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr582664418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.02.16. 07:30:54

Nekünk is voltak gondjaink a gyerekek egyházi sulijával, már hasonló lépést is fontolgattunk, de most valamennyire rendeződött a helyzet. Szomorú h sok ilyen történetet hallok.

ildsisy 2011.02.16. 08:44:46

Mindig több és több hírt hallani a "rossz" tanárokról!!! Furcsa ez már, hogy vajon miért? Így is el lehet rontani egy fejlődésben lévő, az életre készülő gyerek egyéniségét, jövőjét!
Iskolás koromban totálisan kikészített egy-egy tanár. Az egyik a matek volt, egyben osztályfőnök is... Egy életre kihatott a velem szemben való viselkedése, csak azért, mert nem értettem rögtön meg a matekot. Különórákra is jártam pedig... sőt! Gimnazista koromban, szintúgy...Egy egész életre elvágta a jövőmet!!!!!! (ugyanis beszélni nem tudtam, teli voltam gátlással, csak a dolgozataim voltak jók!!! ) Persze a gátlást már 7 éves koromban nevelte belém a tanárnő!... attól kezdve nem beszéltem!...
Példák is azt mutatják, ha a gyerek nem érzi jól magát egy iskolában, oka van, és ki kell faggatni miért is??? Még időben!!!
Most egy hete a 17 éves fiú, aki zseni volt, döntött úgy: az örök-mezőkre tér inkább... mert az iskolában nem stimmelt valami...

2011.02.16. 09:39:20

@ildsisy: Alacsony a fizetés, szinte csak az megy tanárnak akit más egyetemre nem vesznek fel. De legalább egyházi suliban várna az ember hivatástudatot.

nemiswan 2011.02.17. 04:50:19

Jól tetted Ani!
Gondolj bele,h nekünk is milyen stresszes naponta elviselni a dilis főnököt .Ha van rá mód,mi is váltunk :) Örülök,hogy Marci jól érzi magát,és biztos jobb lesz a bizije .Csak tudnám,h miért képzeli minden tanár,h a gyerek alapból hülye?

-Ani- 2011.02.17. 06:59:28

@anyuss: @ildsisy: @nemiswan: Nagyon nehéz a kamaszkor nem csak nekünk, de szerintem a gyerekeknek is. Tudni kell kezelni, ilyenkor a legjobb tanuló is hajlamos lazítani, bármit mondunk neki. Sajna később jön rá, hogy igazunk volt. Már kétszer végigcsináltam, türelem kell, de sok. A tanároknak is tudni kéne kezelni a problémát. Azoknak akik szeretik a gyerekeket ez általában nem jelent gondot.

2011.02.17. 07:05:41

@-Ani-: Csak tudod mi a különbség a pedagógus és a pedofil között? A pedofil tényleg szereti a gyerekeket :)

laci bá · http://fuziklac.wordpress.com/ 2011.02.17. 10:22:59

Jujj, de rossz pedagógusként olvasni az ilyen kollégákról, de sajnos én is bőven sorolhatnék hasonlót. Őrület: ének bukás nyolcadikban félévkor! De a kommentekben leírt általánosításokat azért túlzottnak tartom, ezért örülök Ani utolsó mondatának.

2011.02.17. 12:01:51

@laciba59: Ne haragudj, igazad van, csak tudod néha elkeserítő h évekig harcolsz a gyerekért olyanokkal, akik elvileg érte dolgoznak. Mindegy, tudok én jót is írni, a nagyfiam gimije pl. szintén egyházi, de nagyon jó, csodálatos tanárai vannak, hát ott tényleg lehet érezni a szeretetet. (És nem a pedofilt mint abban a rossz viccben :)

szittyazoli 2011.02.17. 20:58:11

annak idején az általánosban mi is az énekórától rettegtünk legjobban...az énektanár egy "fényes szelek" nevelte fasiszta volt...olyasmi figura - gondolom láttátok Fábry Ötödik pecsétjét - amilyen karaktert,nyilas vizsgáló tisztet Latinovits játszott ott. Iszonyatos érzéke volt az emberek (gyerekek) az ő szavaival a "tanuló ifjúság" megalázásához. Egyébként a szakterületén a (zene) kiváló képességű ember volt. Aztán elvezényelték egy másik iskolába igazgatónak...az ott kemény lehetett.
Engem aki akkor "még őszinte ember voltam" különösen imádott. Elég jó tanuló voltam - de énekből mindig bukásra álltam ( ez könnyen mehetett mert az az igazság nekem iszonyatos bot fülem) - de úgy tudom akkoriban nem lehetett énekből megbukni. (vagy igen? 70-es években volt.)

-Ani- 2011.02.17. 23:05:51

@szittyazoli: Anno a mi osztályunkban sem volt népszerű az énekóra amíg nő tartotta. Aztán jött az édes Gyuszi bácsi (egymásközt csak Pókhasúnak hívtuk) két fiúval behozatta a harmóniumot, és énekelt. Ha más órákon helyettesített, akkor hozta Tamási Áron: Ábel a rengetegben című regényét (de mindig azt) és felolvasott belőle. Imádtuk! :)

jazoli 2011.02.18. 10:07:58

A feleségemnek meg nekem egy-egy szado tesitanárral voltak ilyen emlékeink. Megalázás, megszégyenítés stb. Most a fiunknak kell ezt a helyzetet feldolgoznia. Azon gondolkodunk, hogy ez erősíti a jellemét, vagy aláássa az önbecsülését a gyereknek. Miért van minden iskolában, munkahelyen 1 ilyen?

-Ani- 2011.02.18. 11:03:13

@jazoli: A gyerkőcnek nem biztos, hogy erősíti a jellemét, meg kell kérdezni őt, hogy mit érez, mit jelent ez a számára. Ne hagyjátok!

jazoli 2011.02.18. 11:25:03

@-Ani-: Nem hagyjuk! Igazad van, az ő érzései számítanak, semmi más.
süti beállítások módosítása