Finomakat főztem, ilyen hidegben kimondottan áldásos, ha az ember bekapcsolja a sütőt is. Éppen azon agyaltam mit kéne főzni, amikor megakadt a szemem a majdnem egy egész szikkadt fonott kalácson, aztán tovább bámészkodva kiszúrtam a szép almák mellett lévő majdnem egy kilónyi ráncosat. Utálom a pazarlást, meg is született a rakott kalács ötlete. Gyönyörűen felszeleteltem, kenyérpirítóban kicsit megsütöttem minden szeletet. Aztán az almát is vékony szeletekre vágtam, készítettem négy tojás és kb. 6-7 dl tejből madártejet. Kikentem egy tűzállótálat, belemártogattam a kalácsot a fincsi madártejbe, szépen leraktam a tál aljára, megszórtam darált dióval, csipet fahéjjal, majd gyönyörűen kiraktam a vékony almaszeletekkel. Következő sor ugyanígy, az utolsó sor almaszeleteket megkentem a tavalyi isteni baracklekvárommal, majd negyed órára betettem a forró sütőbe. A négy tojás habját cukorral felvertem jó keményre, azt púpoztam a tetejére és addig sütöttem, amíg meg nem pirult. Nagyon finom lett! (a mákosgubát ugyanígy készítem, kiflivel, alma nélkül) Íme a bizonyíték, lefotóztam:
Kivéve a sütőből..
Szeletelve..
Aztán készítettem még Apci kedvencét juhtúrós sztrapacskát. Én nem szeretem, a spéci nokit tejföllel szoktam enni. Olyan szupi krumplit kaptam, ami lereszelés közben nem barnul, és gyönyörű fehér maradt a sztrapacska tésztája. Apci nem eszi pirított szalonnával, és péntek révén nem is kapott volna. Annakidején Nagyanyámnál pénteken sosem ettünk húst, aztán Anyósomnál ugyanez volt a helyzet Dédi vezette be (Krisztus halálának napja). A pénteki húsmentes böjt nálam is bevált szokás lett. Lefotóztam a sztrapacskát, ez is nagyon fincsire sikerült.
Olyan mint a sima nokedli, pedig nem az..
Tányéron, tejföl nélkül "szűzen"..
Mai menü, nagyon szép ír marhaoldalasból húsleves, hatalmas grízgaluskával, és vadas marha, ami knédlivel, krumpli gombóccal ugyan finomabb de most sima csavart tésztát adtam hozzá.
A vadaskám nem a „hivatalos” módon készült, vad nélkül, Ani módra, gyors, szupi megoldás, leírom:
A marhahúslevest kétszer annyi zöldséggel (sárgarépa, némi fehérrépa)teszem fel, mert kell a fele, amit ha megfő, kiszedek és egy pici főtt hagyma társaságában bot mixerrel kis húslevessel turmixolom. Olajon cukrot karamellizálok, félrehúzom a tűzről beleszórok kevés lisztet és felöntöm a lehűtött turmixolt zöldséggel, teszek bele mustárt, babérlevelet, fél citrom levét, borsot, sót és krémesre kikevert tejfölt, majd a levesből a felszeletelt főtt marhát. Kicsit hagyom összeforrni, lezárom és kész. Nem olyan macerás mint az eredeti, az íz viszont eredeti! Gyönyörű krémes, finom, és másnapra még finomabb. Így egy fogásból születik kettő, és nem kell azon törni a fejünket mi legyen a főtt marhával ha nem akar az ember mondjuk tormával azt enni. Mert az is finom! :)
Vadaskám...
A mai blogom afféle főzősre sikeredett, ebben a csúnya esős időben semmi nem jutott az eszembe. :)