2008.05.06. 12:00 | Szerző: -Ani-
Találtam egy cikket Mihalicz Csilla a Nők Lapja munkatársa írta és nagyon tetszik címe: Veszítsd el olvasd és add tovább!

„Kedves, drága olvasó ember! Ha egy könyvet találnál egy padon, vonaton, ablakpárkányon, benne egy cédulával, amelyen a szöveg így kezdődik: „Ezt a könyvet szándékosan veszítettem el….”, akkor tudd, hogy egy játék részese vagy. Játssz te is, használd a könyvet, vagy hagyd ott, csak játékrontó ne légy! Ezt üzenik a játékmesterek: az olvasás szerelmesei.”

Arról szól a cikk, hogy megfigyelték az emberek többsége szereti megosztani könyvélményét, mert hát úgy teljes az élvezet. Az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár munkatársai indították el, a világban már működő akció mintájára. Végül is szeretné ez a játék buzdítani az embereket, hogy vegyenek könyvet a kezükbe és hódoljanak a lassan már feledésbe merülő szórakozásnak.

„A játékszabály egyszerű: végy egy könyvet, amelyből kettő van, vagy amitől meg tudsz válni, és hagyd egy nyilvános helyen, ahol megtalálhatják! Hagyj benne egy cédulát, amelyre leírod a játék lényegét!”

„Szakértői becslés szerint Magyarországon minden negyedik ember funkcionálisan analfabéta, vagyis hiába tanult meg olvasni, komoly olvasási, szövegértési problémákkal küzd. A magyar diákok alig 52 százaléka képes a mindennapi élethez szükséges olvasásértésre. Minden réteg és korosztály körében csökken az olvasásra fordított idő, de a legdrasztikusabban a 15-19 éves fiúknál.”

"A nem olvasás nemcsak a könyvkultúrának, hanem egyáltalán a szövegértésnek is kárára van. Márpedig e nélkül nem halmozható fel semmilyen műveltség, és nem fejleszthető a tájékozódási képesség.”

Hatalmas igazság nem kisebb problémával, amit a televíziózás és hasonló kultúrák hoztak magukkal! Tessék a gyerekeket rászoktatni az olvasásra! Nehéz dió, de ha látja, hogy a mama és papa is szívesen olvasgat, a gyermeket is könnyebb rábírni. Nem beszélve, ha gyermekkori olvasmányainkat felidézzük, és tartalmát lelkesen, élvezettel elmeséljük az ifjonc nem olvasónak.

„Spanyolország egyik városában azok a családok, amelyek általános iskolás gyermekei a könyvtárban olvasnak, minden eltöltött egy óra után 1 eurót kapnak.” / fantasztikus, jó, csak mi ezt nem engedhetjük meg magunknak, talán otthon be lehet vezetni /

„Egy apuka a „tiltott gyümölcs” cselt vetette be: megtiltotta a fiának, hogy hozzányúljon az egyik polc könyveihez. A fiú elsőként a Monte Cristo grófját „csente” el.” / nem rossz, bár ehhez a mai gyerekek elég „dörzsöltek” /

„A játékhoz mindenki csatlakozhat. Aki viszont követni akarja elhagyott könyve sorsát, az regisztráljon a http://blog.justhvk.hu/ honlapon. Aki olyan szerencsés, hogy játékos kedvű emberek találják meg a könyvét, az a megadott webcímen cseveghet is az elveszett, megtalált, megtalálható könyvekről a játékostársakkal és a játék iránt érdeklődőkkel.”

Jó olvasást kívánok mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr38476080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atom · http://atom.blog.hu 2008.05.18. 23:10:05

Mindjárt meglesz az összes bejegyzés:D

-Ani- 2008.05.18. 23:46:21

Elkészült :) 3 éjjel 23:45
puszi
süti beállítások módosítása