2014.03.18. 12:29 | Szerző: -Ani-

Kávéimádó lévén nemrég boldogan olvastam egy cikket valamelyik újságban, hogy milyen egészséges. Hurrá!
Nekiláttam összeszedni néhány említésre méltó információt, hogy megoszthassam veletek.

A legismertebb vegyülete a kávénak a koffein, és a legáltalánosabb tény róla, hogy blokkolja az alvást segítő anyag, az adenozin receptorait, ezért jobban tudunk tőle koncentrálni.
A kávét éppen ezért az élénkítő hatásáért isszuk reggel, vagy ebéd után, vagy amikor azt vesszük észre, hogy nehézséget okoz figyelni valamire.
Emlékszem, volt egy időszak, amikor az egészségre káros hatásait firtatták, de ez pont úgy megdőlt, mint a tojás fogyasztásával kapcsolatos tények. Szerintem mindenből mértékkel, és akkor nem lesz baj! Infarktuson átesett betegeknek megtiltották, holott javítja a vérkeringést, segíti a szívizmok működését, tágítja az ereket.

Ugyanakkor serkenti a veseműködést, élénkíti a vizelettermelődést, ezzel hozzájárul a kiválasztás gyorsításához. Ez azonban vízelvonással jár, amit mindenképpen pótolni kell, nem véletlen szolgálnak fel hozzá egy pohár vizet a „normális helyeken”.
A normál mennyiségű kávé jótékonyan befolyásolja a vastagbél működését, és ha sokszor szenvedünk felfújódástól, esetleg székrekedéstől, nyugodtan bízzuk magunkat a kávészemek keserű anyagaira, melyek stimulálják a bélrendszer izmait, beindul a megfelelő vérellátás, és a bélszakasz funkciója helyrebillen.
A kávéfogyasztás bizonyítottan csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
A kávészemekben található antioxidánsok hadba szállnak a szabadgyökök ellen, melyek megtámadják sejtjeinket, és hosszú távon öregítenek, ezért nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kávénak ránctalanító hatása is van. Továbbá segít a zsírégetésben, edzés előtt javallott meginni egy csésze kávét, szervezetünk általa több kalóriát éget el. Csökkenti az izmok glükózfelhasználását, késlelteti a kimerültségérzetet. De megvéd az izomláztól is, mert a koffein felvértezi a sejtjeinket a gyulladást előidéző anyagokkal szemben. Viszont mozgás után figyeljünk oda a folyadékbevitelre! A kávé gyorsítja a májműködést, nagyobb lesz tőle a szervezet energiafelhasználása, szinte fogyókúra nélkül is tudjuk tartani a súlyunkat. Napi 3-4 csészényi a májzsugor kialakulásának az esélyét akár 80 százalékkal csökkenti. /Főleg, ha szeszes ital helyett fogyasztjuk ;-)/ Jókedvre derít, akár engem az a tény, hogy tegnap kint voltam az Indexen, 1828 olvasója volt a paradicsomos húsgombóc bejegyzésemnek, és állandó "lakója" vagyok mostanság a Blog.hu főoldalnak, ezért határtalan az örömöm. No, komolyra fordítva a szót, a kávé hangulatjavító hatása úgy működik, hogy serkenti a boldogsághormonok (dopamin, szerotonin, endorfin) működését.
Akkor most megyek és megiszom a mai harmadik bögre, jó laza, tejes kávémat!

404574_543306159029411_444891059_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr245867438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása