2013.01.29. 22:22 | Szerző: -Ani-

Olvastam az újságban, hogy egy tavaly év végi kutatásból kiderült, minden hetedik diplomás külföldön képzeli el a jövőjét. Viszont a felsőoktatásban bevezetett tandíj miatt, már a diákok is külföldi intézményekbe kényszerülnek továbbtanulni. Őrület! Szóval a gyerekeink is itt hagynak bennünket! Tudom régebben is működtek a külföldi, különböző ösztöndíjak, de most már egész másról szól a dolog. Finnországban, Dániában, Svédországban, Norvégiában és Ausztriában nincs tandíj, vagyis ezekben az országokban csak akkor fizetős, ha a diák két szemeszterrel tovább marad a rendszerben, mint a normális képzési idő. Az a diák, aki kommunikációs szinten elsajátított egy idegen nyelvet a középiskolában, Európa legtöbb országába jelentkezhet felsőoktatási intézménybe. Amitől "hasra estem" a cikk olvasása közben, hogy sok esetben a tandíjak olcsóbbak külföldön, mint Magyarországon. Bár az ottani élet drágább, mégis több lehetőségük van a diákoknak erre a pénzt előteremteni. Jól bevált dolog Nyugaton, hogy az egyetemisták részmunkaidős, beugrós, alkalmi állásokban dolgoznak, és ebből normálisan megtudnak élni. Nem úgy, mint itthon! Végül a cikk úgy fejeződött be, hogy nemsokára a "minden hetedik külföldre vágyó diplomásból," minden "hetedik külföldre tanulni vágyó fiatal" lesz. Szomorú tények ezek, hátha még hozzávesszük a nem diplomás, nem tanuló, hanem rengeteg külföldön munkát vállaló, ingázó honfitársunkat is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr65052031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-nallag- 2013.02.02. 09:59:09

És ha mindenki kimegy, ki marad itthon?
Az a baj, hogy én azt tapasztalom, hogy azt hiszi mindenki, hogy külföldön nem kell tanulni. Hogy vizsgaidőszakban nem kell dolgozni. Ismerőseim Bécsben élnek, én is oda készültem és láttam, hogy azért nem olyan egyszerű ez. Nem olyan egyszerű, amikor jogi egyetem mellett beosztanak éjszakásnak, reggel meg vizsgád van, viszont kell a pénz, mert fizetni kell a kolit/albérletet.

Másrészt pedig egyetemek egyes karain (pl. gépész) őrült összegeket fizetnek ösztöndíjra. Van karácsonyi pénz, van mikulás pénz is. Ösztöndíj átlagos teljesítményre olyan 25-30 000 Ft. Karácsonyi és mikuláspénz külön-külön 25 000 Ft körül van. Persze, egyes karokon, nem mindegyiken. De megfigyelhető, hogy pontosan ők azok, akik a legtöbbet nyafognak, mert elisszák és elbulizzák a pénzüket, míg én bőven 4-es átlag felett 6 ezer forintot kaptam, karácsonyra pedig 2500 Ft-ot.
Vannak karok, ahol ha normálisan tanulnak, havi 40-50 000 Ft mindenképp összegyűjthető. Ami szerintem nem egy rossz arány, tekintve, hogy ebben még munkahely nincs.

Én tökéletesen megértem azt is, aki ki akar menni, de úgy gondolom, hogy legalább próbálkozni lehetne itthon is. Én is így tervezem, hogy itthon maradok, meglátom, hogy gyógytornászként az egészségügyben hogy fogok tudni elhelyezkedni.

Érdekes kérdés lehet még az is, hogyha a friss diplomások kimennek, akkor hogyan fogják őket fogadni. Mert nagyon sok város befogadó, de nagyon sok helyen annyira nagyon nem is örülnek a bevándorlóknak, tekintve, hogy a helyiektől veszik el a munkát.

-Ani- 2013.02.04. 22:24:00

@-nallag-: Igen, egyetértek veled sok mindenben, és egyszer kint is "elfogynak" a munkahelyek.....
süti beállítások módosítása