2012.02.13. 07:00 | Szerző: -Ani-

Szombaton a Gasztroangyal vendége Vida Péter volt, a 2011-es év Bortermelője, aki február ötödikén vette át a borászok Kossuth díját.  
Hihetetlen, fantasztikus, hogy tud ez a férfi a borról beszélni! Mostanában már több riportot láttam, olvastam róla és mindig ámulatba ejtettek a szavai.
Szombaton így beszélt a kadarkáról:
"- Érzik milyen végtelenül finom, érzékelik, milyen bájjal teli ez a bor? Gyönyörű szép. Akár egy hercegnő, akit senkinek sem kell bemutatni, mégis mindenki felismeri. De üdeségében is ott rejtőzik a múlt, a hagyomány, a felmenők iránti tisztelet, szeretet.”

Egy cikkben olvastam, hogy egy barátja tanyáját ment megnézni, s amikor az ötödik dombon túl volt megpillantott egy rozzant pincét, százéves, rosszul művelt kadarkatövekkel.
"- Mintha nem is szőlőt, hanem öregasszonyokat láttam volna, akik ég felé emelt kézzel, szótlanul zokognak.”
”Egy kilencvenéves kadarkatőke előtt térdre kell rogyni. Ott vannak benne a nagyszüleink.”

A merlot-t e szavak kíséretében tölti pohárba:
”Kortyoljunk bele és csukjuk be a szemünk. Egy darabig tartsuk meg a szánkban, majd nyeljünk. Pontosan érezzük a bor útját, tudjuk hol halad a nyelőcsövünkben. S mikor leér, végtelen meleg érzés árad szét bennünk. Ez nem más, mint maga a szeretet. Olyan bársonyos, lágy és finom, hogy az ember úgy érzi, vége van. Átöleli hátulról, és nem tud tőle menekülni. Ha bornak neme van, akkor a merlot halál biztos, hogy nő.”

A pinot noirról:
”- Nézegettem, kóstolgattam, de nem tetszett. Ne piszkáld, felejtsd ott, mondták. Eltelt vagy két év, és egyszer csak megszólalt benne a szimfónia. Minden bor életében – akárcsak az embernél – elérkezik a csúcspont. Ott kell elővezetni. Ha ekkor fogyasztjuk, olyan élményt nyújt, amit nem lehet máshoz hasonlítani. Ez maga a harmónia, a teljesség, a katarzis pillanata. Utána az ember egy ideig képtelen megszólalni.”

2009-ben ugyanígy elvarázsoltak a borról mesélő Ördögh Bálin szavai, készült róla egy bejegyzés itt olvashatod (kattints rá): A nők
Azon gondolkodtam, hogy az a férfi, aki így tud beszélni a borról, ennyi érzéssel, szenvedéllyel, az nem csak a szőlőt, és a bort szereti, tiszteli, hanem a nőt is.
”Aki zokogó öregasszonyokat képes hercegnővé változtatni”…. Hm annak valószínű, hogy a párja is boldog lehet.


/felhasznált forrás: Szabad Föld/

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr974096908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spotty 2012.02.21. 14:11:48

Sziasztok! Ismeritek ezt az oldat? minu.me/-vinopedia Egy pédia a borokról, borászatokról, borászokról. Érdemes olvasgatni, vagy esetleg írni is bele.
süti beállítások módosítása