2011.10.21. 22:09 | Szerző: -Ani-

Ez a különleges ember Steve Jobs volt. Sok helyen, sőt baráti blogokban is idézték már őt, vagy tették be a filmet előadásairól, én nemrég találtam az újságban egy cikket amely megemlékezik róla. Engem most ért az alábbi beszédnek a mondanivalója, most érintette meg a lelkemet, most jött el az ideje, hogy megszívleljem és jó tanácsnak tekintsem egy "távoli baráttól".

„Tizenhét éves koromban olvastam egy idézetet, ami valahogy így hangzott: Ha minden napot úgy élsz meg, mintha az utolsó lenne, egy napon garantáltan igazad lesz. Ez mély nyomot hagyott bennem. És azóta a tükörbe nézve reggelente azt kérdezem magamtól: ha ma lenne az életem utolsó napja, azt csinálnám, amit ma csinálni akarok? És amint a válasz egyre többször lett Nem, tudtam, hogy valamin változtatnom kell. A legfontosabb eszköz, ami segít nagy döntéseket hozni, ha emlékszünk arra, hogy nemsokára meghalunk. Mert majdnem minden: külső kényszer, büszkeség, félelem, kínos helyzet, mind eltörpül a halállal szemben. Csak az marad, ami igazán fontos. Ha észben tartod, hogy meg fogsz halni, elkerülheted a csapdát, miszerint lenne vesztenivalód. Semmi okod rá, hogy ne kövesd, amit a szíved diktál.
A ti időtök is véges, szóval ne vesztegessétek arra, hogy valaki másnak az életét éljétek. Ne essetek a dogmák csapdájába, ne hagyjátok, hogy mások gondolkodása irányítsa az életeteket. Ne hagyjátok, hogy mások véleményének a zaja elnyomja a saját belső hangotokat. És a legfontosabb: legyen bátorságotok a szívetekre hallgatni és a megérzéseiteket követni. Mikor fiatal voltam volt egy csodálatos kiadvány, „Az egész Föld katalógusa”. A generációm egyik bibliájának számított. Az utolsó kiadás hátoldalán egy kora hajnali vidéki útról készült fotó volt, olyan, amit országúti stoppoláskor lát az ember. Alatta pedig ezek a szavak: Maradj éhes, maradj bolond! Ez volt a búcsúzó üzenetük, amikor abbahagyták: Maradj éhes, maradj bolond! Mindig ezt kívántam magamnak. És most ezt kívánom nektek is, akik valami újba kezdtek: Maradj éhes, maradj bolond!”
(részlet 2005-ben a Stanford Egyetemen tartott avatóbeszédéből)
/Szűcs/



A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr323320982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BartiMagdolna 2011.10.22. 10:06:55

Érdekes. Egy ideje nekem is ez a gondolat jár az eszembe. :)

-Ani- 2011.10.22. 19:48:07

@Vegi Manó: Az nem baj, minél előbb "eszmél" az ember annál több ideje marad.... :)

zoltan1 · http://www.ferfivilag.freeblog.hu 2011.11.04. 20:52:42

Érdekes, a Csernus is hasonlókat mond a könyvében (A Férfi). Nem tudom, én úgy voltam vele, hogy csak szellemileg tökéletesedni, minden más másodlagos. Talán ezérttudom a házasságomat is úgy elfogadni, ahogy van (bár az utóbbi időben javul a helyzet.) Meg ott az örökélet. Amit itt nem kaphatok meg, majd megkapom ott. Bárvannak dolgok, melyek jelzik, hogy elodázhatatlanok. Azokat itt kell megoldanom. És vannak vágyak, melyek nem tűrnek halasztást. Igen, ilyen is van. Jézus szerelme annyi mindennel szemben csodaszer! Annyi mindentúl megvéd. Nem kell kapkodnom, hogy nem követtem eléggé aszívem vágyát, mostr milesz, nemnleszek boldog. Ugyanakkor annyi minden szép isszületik ott belül, ésszépen gyökeret ereszt, szárba kap, és él! Jó Vele élni, bár van, hogy nehéz. Nagyon nehéz.

junik 2011.11.27. 11:28:48

Szeretem! Mr. Apple.

www.scribd.com/doc/69890808/Jeffrey-Young-William-L-Simon-Steve-Jobs-es-az-Apple-sikertortenete

Már megjelent az életrajzi könyve, az is felkerül majd a netre... :-))

"Ki kell derítened, hogy mi az, amit szeretsz. Ez ugyanúgy igaz a munkára, mint a párkapcsolatokra. A munkád tölti ki az életed jelentős részét, ezért ha igazán elégedett akarsz lenni, hinned kell benne, hogy jó munkát végzel. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha szereted, amit csinálsz. Ha még nem találtad meg, keresd tovább, ne add fel! Mint az a szívügyekkel lenni szokott, itt is tudni fogod, hogy mikor találtad meg az igazit."

zoltan1 · http://www.ferfivilag.freeblog.hu 2011.11.30. 20:36:40

Nekem kicsit homályos ez a hallgass aszívedre dolog. Az intuíciót annyi minden megzavarhatja. Persze bátraké aszerencse!

zoltan1 · http://www.ferfivilag.freeblog.hu 2011.11.30. 20:37:54

Vajon azt csinálom, amit szeretek? Férfiügybern újságíróskodni, az tetszene. Van erre lehetőség? Nem hallottam róla.
süti beállítások módosítása