2011.04.06. 17:08 | Szerző: -Ani-

Ezek az idézetek Kormos Franciska könyvéből valók. Múlt héten, kedden hozta a postás.
Valós történet, az Ő története, egy kislányról szól, akit nem kímélt a járványos gyermekbénulás. Lélekbemarkoló, lelkivilágát, érzéseit gyönyörű hasonlatokkal írja le. Bevallom, a könyv olvasásakor és másolás közben is könnyekben úszott a szemem…..           

„Nyáron történt. Mindenben az élet gyönyöre izzott. A fákon a levelek összeölelkeztek, hogy árnyékot nyújtsanak a vándorlóknak és az otthon maradóknak. A virágok fölött méhek szorgoskodtak, vagy pillangók kíváncsiskodtak. Szellő nem mozdult, felhők nem ringtak, a kövek a homokban sütkéreztek. Közelről s távolból tyúkok kotkodálása verte fel a szuszogó csöndet, olykor kutyaugatás hallatszott.
Furcsa fáradtság karolt át, nem kitartóan, csak időnként, mintha nem is velem lenne dolga.
Emlékezetem úgy őrzi a pillanatot, mint gubó a hernyót. Védi, majd útnak ereszti, amikor éppen felidézem, de nem lepkeként, hanem hernyóként.. Aztán újra magába zárja, s az emlék tovább kínlódik a burokban. Szeretne csodálatos lepkévé válni, de akadályt gördít elé a tény, amely üvölt, vigyorog, és óriási ceruzájával a megmásíthatatlanság egyenletét írja, csak írja az élet rongyosra rágott füzetében. Hernyó vagyok, reménykedő, napfényre vágyó, szárnyakról álmodó. Vigasz a vigasztalanságban, hogy az álmok a gubóban is helyet találnak maguknak. Mekkora ajándék! Velük készülök egy más világba, ahol nem tudom, érnek-e számomra is édes gyümölcsök. Mert elsorvad a lélek, ha nem.”
”Az éjszaka olyan, mint a habos kakaó. Édes és illatos. Szeretek sokáig ébren maradni, hogy halljam a szobatársak lélegzését. Ha szuszogást hallok, úgy érzem, mesebeli pályaudvaron vagyok, ahol suttogva beszélgetnek egymással a vonatok.  A szoba félhomályban fürdik. Szeretem ezt az ásító sötétséget. Csak sóhajtozik, de nem alszik el, inkább ringat.”
”A mennyországot úgy képzeltem, mint egy hatalmas kertet, amiben több a bokor, mint a fa. A bokrokat kis bungalónak is lehet használni, és minden gyereknek, aki az égbe jut saját bungalója van. Az én bokromon madárfészek is található, benne pici, csipogó fiókákkal. Most még csak elképzelem, de ha én is elmegyek Lackó után, egész biztosan rátalálok. Vajon esik-e hó a mennyországban? S ha igen, lesz-e ott szánkóm? És lesz-e ott domb? Rázzák-e a fák ott is az águkat, hogy megszabaduljanak a hótakarótól?”
”A zene csapong a szobában, hozza hírét a felnőttek vígalmának, és hirtelen nagyon szeretnék én is már felnőtt lenni. A hajam divatosan be lenne fésülve, új ruhámon színes pöttyök ülnének, és egy asztal mellett várnám, hogy táncba vigyen valaki. Nem kéne sokat várnom, mert szép lennék, feltűnően szép, akiért rajonganának a hódolók. Én boldogan mennék táncolni, körbe-körbe az asztalok között. Kicsit lengedezne a szellő, jólesőn, hajat bontogatón, arcot meg-megsimítón. Fölnéznék a csillagokra, azok is pörögnének velem, s az egész világ egy óriási ringlispíl lenne. Aztán megérkezne a hajnal is. Piros hálóingben megnézné a táncunkat, csak utána öltözne át nappali ruhájába. Így lesz-e, ki tudja? A jövő olyan titokzatos. Lábamat átengedi-e a gipsz a cipőnek, s a kórházi pizsama a csinos nyári ruháknak? A jelen oly szürke, hogy csak az álmok és a szálló szappanbuborékok festegetik néha sárgára, zöldre, kékre, fényesre. A könnyek nem barátkoznak velük. A könnyek olyanok, mint azok az öreg nénik, akik fekete fejkendőt viselnek. Én nem akarok fekete fejfedőt.”

Kedvem volna felkapni ezt a gyerkőcöt, össze puszilgatni, és mindent megtenni azért, hogy sose hordjon „fekete fejfedőt”.

”Nagyon sok szeretettel Aninak, akit az élet az elválasztó kilométerek ellenére is hozzákapcsolt az én kis keringős világomhoz: Taci”

www.zseblog.hu/node/28718
Ennek a különleges, kedves embernek az életéből olvashattok az általam oldalt "belinkelt":
Menedékház 1, 2, 3. Pántlika csodálatos világa. Kacat blog címeken.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr732804983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása