2011.03.12. 22:00 | Szerző: -Ani-

Előttem egy csomó régi okirat, köztük Nagypapám 1934-es „magyarosítási”, névváltoztatási engedélye, mely a gyermekeire is kiterjed. Azokban az években, de főleg később, tudjuk a történelemből nehéz volt német névvel létezni. Időben cselekedett és okosan tette. Viszont rengeteg papírt kellett ehhez beszereznie, keresztleveleket, születési anyakönyvi kivonatokat. Ezek a papírok most itt vannak a kezemben. Milyen az élet, és mit hoz a sors, pont száz évre rá visszaszármaztam oda, ahonnan a családom egykor elindult. Nagyapám Sárváron született 1896-ban, mi 1996-ban költöztünk Sárvár közelébe, és ’96-ban Sárváron a Nádasdy várban fogadtunk egymásnak örök hűséget Apcival. Apai részről csupa kései gyerkőcök a felmenőim. 1810-ben született Ladislaus ükapám, és Elisabetha ükanyám Sárváron, az ő szüleik állítólag Ausztriából jöttek, csak elmondásból tudom. 1858-ban született Alexander dédapám Sárváron, 1854-ben pedig Mária dédanyám szintén Vas megyében. 1894-ben kötöttek házasságot a rábahídvégi római katolikus plébánián. Két évre rá született Nagypapa.
Nagypapa katona képe 1916-ból


Nagymama debreceni lány 1900-ban született.
Ez Nagymama elsőáldozó képe

1925október 3.-án házasodtak össze Debrecenben, ezután majdnem ötven évet éltek együtt Budapesten. Itt tartom a kezemben az eredeti házasságlevelüket, sárga és málladozik, de olyan jó fogni. :)

És még valami érdekes: Az apai nagyszüleim szülei lehettek volna az anyai nagyszülőknek. Anyukám édesapja 1920-ban született, édesanyja 1921-ben. Az anyai dédnagyanyám 1895-ben, egy évvel korábban Nagypapa születése előtt.
Nagypapa valamikor a 20-as évek végén

Szeretett túrázni, ezt Apa is örökölte tőle..

Ez is a Nagypapa..

Amikor megszülettem akkor készült róla ez a kép :)

A fekete-fehér kép lent 1961-ben készült, és a sarokban van egy kalauzos, akkoriban minden munkát el kellett vállalni. Mesélte Apa, hogy Nagypapa volt könyvtáros is és rengeteg könyvet mentett meg rendszerváltáskor, a "könyvégetések idején".

Ez egy karácsony családi vagy baráti körben, szintén a 20-as évek végén készülhetett, itt még nem voltak meg a gyerekek...

Nagymama

Nagymama a fekete-fehér kép 61-ben készült, és Ő is volt Pesten kalauz :)

Ezen a képen már anyai nagymamám szerepel, elsőáldozó kép, ami kb. akkor készült, amikor apukám született. Csak tíz év volt köztük. :) Ilonka tárnoki lány volt.

És itt van Fábián nagyapám, 1941-ben. Róla már írtam egy korábbi bejegyzésben, gazdag szülők gyermekeként született, de államosításnál majdnem mindenét elvették. Ráadásul német neve miatt is meghurcolták.
 
Sajnos már egyetlen nagyszülőm sem él, de anyai részről még az üknagymamámat is ismertem. Marcika, legkisebb fiam amikor megszületett már csak anyukámat ismerhette meg. Ez a kései gyermekek sorsa....
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr502734511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemiswan 2011.03.13. 10:53:45

Igazi kincs százéves iratokat olvasgatni:) És ezek a megsárgult képek ..érdekes látni,hogy akkor mi volt a divat:)

Atom · http://atom.blog.hu 2011.03.16. 23:58:33

Magasságom forrása képekkel bizonyítva! :)
süti beállítások módosítása