2010.11.15. 12:00 | Szerző: -Ani-

Közeleg a megfázós, influenza vírusos időszak nem árt felkészülni rá, sőt törődni a megelőzéssel. Nálunk a megelőzésnek van nagy jelentősége, októberben már ezerrel rajta vagyok, és igyekszem mindent bevetni nem kis sikerrel. Marcus egészévben tömve van vitamindús kajákkal, gyümölcsökkel, de ilyenkor még több méz, citrom, magas C-vitamin tartalmú gyümölcs szerepel az étrendjében. Ezeken kívül most kap multi vitamin rágótablettát, hetente egy alkalommal Oscillococcinum-ot. Én Echinacea angustifolia golyócskákat szedek, ez nagyon jó immunerősítő, különféle teákat iszom, és Acerola C rágótablettát naponta egyet. Az Acerola vagy barbadoszi cseresznye, jelentős mennyiségben (4,5 %) tartalmaz C-vitamint, sok káliumot, magnéziumot és A-vitamint is. Sok gyümölcsöt, főként rengeteg almát eszem, és távolság ide, vagy oda igyekszem a férjemet is minden jóval ellátni, úgy csomagolok neki.
Ha már baj van, kerülöm az antibiotikumok beszedését, beadását amíg csak elkerülhető. Sok nagyszerű dolgot találhatunk a fitotékákban, gyógyszertárakban, amik nem chemikáliák, hanem természetes gyógynövény teák, termékek. Nagyanyáink láz esetén nem a gyógyszeres dobozt kapták elő, hanem hűtőfürdőt, priznicet készítettek. Gyermekeimnél pici korban mindig a hűtőfürdőt alkalmaztam: A kádba engedjünk melegvizet, de ne fedje be az egész testet, csak szívtájékig érjen. Fokozatosan engedjünk hozzá hideg vizet, míg ki nem hűl. Priznichez szükségünk van egy lepedőre, egy frottírtörölközőre és egy pokrócra. A pokróc kerüljön hosszában félbehajtva legalulra, rá a fürdőlepedő, és végül a hideg vízbe mártott, jól kicsavart lepedő. Erre feküdjön a beteg, majd bugyoláljuk be úgy, hogy a borogatás deréktól hónaljig érjen. Ezt gyereknél inkább ne, mert nagyon hideg tud lenni, ha a hűtőfürdő nem használ, akkor szigorúan a lázcsillapító gyógyszer.
Köhögésre megannyi jó „csodaszer” létezik, én lándzsás útifű szirupot szoktam adni már baba korban is. Amióta nagyfiú a gyerkőc C-vitaminos torokfertőtlenítőt szopogattatok vele a suliban, itthon pedig jöhetnek a fincsi gyógyteák. Hagymatea mézzel nagyon szupi, de van egy másik csodaszer: 2,5 dkg martilaput, 2,5 dkg bodzamagot, 2,5 dkg fehér pemetefüvet 1,2 liter vízbe téve addig forralunk, amíg a víz mennyiség a felére csökken. Ha kihűlt, adjunk hozzá egy kávéskanál fahéjat.
Immunerősítésre is létezik sokféle gyógynövénykivonat, ezek segítségével a szervezet könnyebben megbirkózik a betegségekkel. Ha betegek vagyunk, a tüneteket nem szüntetik meg, viszont gyorsítják a gyógyulást. Az előbb már említett echinacea alias kasvirág kivonata erősíti az immunrendszert. A fokhagyma antibakteriális anyagokat tartalmaz, ezért bakteriális szövődményeknél pl. arcüreggyulladás, nagyon áldásos hatása van. Nyákoldásra egyenlő arányban keverjünk össze martilapuvirág és –levél, ökörfarkkóró-virág, tüdőfű és lándzsás útifűt. A keverékből egy teáskanálnyit kell negyed liter hideg vízhez tenni, majd felforralni. Naponta három csészével igyunk meg belőle, egy-egy kiskanál mézzel édesítve.
Az orrnyálkahártya mindennapos öblögetése sós vízzel védi és nedvesen tartja a nyálkahártyát. Ez megnehezíti a vírusok dolgát, nem tudnak megtapadni rajta, tehát csökken a fertőződés veszélye. A sós oldat elkészítéséhez a legmegfelelőbb a tengeri só. Egy csipetnyi sót keverjük el egy pohár felforralt, testmelegre hűtött vízben. Az oldatból öntsünk egy keveset a homorított tenyerünkbe és szippantsuk fel az egyik orrlyukon keresztül. Ismételjük meg a műveletet a másik orrlyukon keresztül. De nem muszáj szippantgatni, lehet nagyszerű orröblítő kannácskát, szerkentyűket kapni, sőt babáknál a Physiomer külön orröblítőt fejlesztett ki a csecsemők számára, amely már két hetes kortól is alkalmazható. Felsoroltam itt néhány dolgot, de ki-ki kedve szerint bogarászhat a neten, füveskönyvekben, és a gyógynövényszaküzletben ahol mindjárt megvásárolhatja a neki legszimpatikusabb „szereket”. Viszont ne akkor tegyük ezt, amikor már baj van, ebben az esetben a standby állapot áldásos. :)

Echinacea angustifolia


A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr972447222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ditlzon 2010.11.15. 14:34:47

tavaly benyaltam vmi csuda mandulagyulát. az első adag antibigyó csak elnyomta, majd kétszer olyan durván jött vissza (felülfertőződött) és annyira elfajult, hogy nem tudtam nyelni sem...
már összeállították a téli homeobogyóimat, kapom a nagy dózisú Cvitamint és az algakivonatot (ezt elsősorban a spinningen megterhelt izületeimre, de kiváló méregtelenítő és immunrendszer erősítő)
remélem, idén megúszom a fel-és megfázást
csak egészség legyen ;-)

-Ani- 2010.11.15. 14:45:13

@ditlzon: Az az igazság, hogy többféle antibiotikum létezik, és mindnek megvan a célzott területe. Egy torok kenetvétellel meg lehetne határozni a baci vagy vírustörzset. Ezt nem finanszírozza a TB, és orvosaink lelkiismeretére van bízva. Aztán vagy eltalálja vagy nem. :( Egészség legyen így van! :)

jazoli 2010.11.15. 17:07:15

Hát igen , mindenképpen költünk az egészségünkre, vagy a megelőzésre, vagy a gyógyításra. Én is a megelőzésre szavazok. Csakis természetesen!

Törzsvendég:-) 2010.11.15. 20:07:10

Hát ez tökjó bejegyzés volt és hasznos,amint valami bajom lesz (remélem megúszom),idejövök.:-)Én most csak C-vitamint szedek,meg Pharmaton Vitalt.Jujj a hagyma tea,na az hasznos de szerintem piszok rossz ízű,egyszer nagyon köhögtem és a főnököm csinált,de ő lekaramellizálta cukrot és abba főzte meg a hagymahéját,hát megittam kínkeservesen,de csak azért mert jószívvel csinálta:).

-Ani- 2010.11.15. 20:18:21

@Törzsvendég:-): A hagymateát bizony karamelizált cukorra öntik makacs köhögésre jó, de lehet simán megfőzni esetleg még teafüvet hozzáadni és mézzel édesíteni... így sem marhajó de iható. Én rengeteg karikára szeletelt hagymából szoktam készíteni hagymalevest, bor, és liszt nélkül, csak egy leveskockát és némi borsot bele, főzni szép aranysárgára mint a húslevest. Egész nap ezt kortyolgatni forrón, valami csoda. Isteni. Gyógyír és még laktat is. :)

Törzsvendég:-) 2010.11.15. 20:43:04

@-Ani-: A hagymalevest szeretm nagyon:).

Voltam ma könyvtárban,hoztam megint egy rahedli könyvet.
Pl:
Jennifer Lash (Ralph Finnes édesnyja):
Zarándokúton
Janikovszky Éva:De szép ez az élet
Doris Lessing:Az ötödik gyerek
:-) még mást is Jókai Annát meg Maupassant.

Törzsvendég:-) 2010.11.15. 20:46:46

@Törzsvendég:-): Egy ideje érdekel az El camino,olvasok róla neten,könyveket hallgatom hangos könyvben (TolvayFerenc).Erre a mostani könyvre csak úgy ráleltem,az irónőt nem is ismertem,sőt azt sem tudtam,hogy az egyik kedvenc színészem édesanyja.Belekezdtem és már tetszik ez is,sajnos már elhunyt a hölgy 1993-ban.Talán ő sem véletlenül indult el a caminón.

szittyazoli 2010.11.20. 13:52:36

Időben a cikked, mint mindig - jövő hét közepétől hallom "végre" elromlik az idő, jön a havas nedves köhögős szakasz.
Pár hasznos dolgot, kiollózgattam magamnak. Köszönöm. (Ez a hagyma leves izgat.)
Némelyik gyógyteának nagyon nem szeretem, az ízét (pl. kamillát sem)...ezeken néha a mentateával való vegyítés szokott segíteni. (már aki mint én szereti a mentateát)

Én immunrendszer erősítésre, saját kaukázusi gombáimmal termeltetett kefírt fogyasztok, és...ha nem felejtem el elnasizok (már lehetőleg augusztus végétől) napi egy db. 500-as c vitamint. (ezt próbálom otthon, az enyéimnek is propagálni)

DE! ha mégis beütne a baj, ép a múlt héten vettem vésztartaléknak egy üveg, házi, jó ötven fokos őszibarack pálinkát. (utóbbit természetesen csak mint homeopátiás szert alkalmazom majd:).
Az agyonreklámozott csodaszerekben nem hiszek, ezek azok amelyeket szedve a betegség ami egy hetes volna, (mint szokás mondani) csak hét napos lesz. Mind e mellet persze kisebb vagyonba kerülnek.

-Ani- 2010.11.20. 17:03:57

@szittyazoli: Finom lehet a homeopátiás szered! :D Nem iszom de a jófajta pálinkát szívesen megkóstolom.....persze szigorúan csak gyógyászati célból! :DDD
süti beállítások módosítása