2010.07.06. 10:24 | Szerző: -Ani-

Rijekán áthaladva úgy érzi az ember, ez az a város, amit a programokból tuti, hogy kifog hagyni. Nekem sem tetszett, de ha már erre jártunk csavarogtunk egy nagyot a belvárosban.
Rijeka a Kvarner öböl északi sarkában fekszik, és a harmadik legnagyobb horvát város. A rijekai korzó is olyan akárcsak minden nagyvárosban üzletekkel, vendéglőkkel, bárokkal, teraszos kávézókkal és cukrászdákkal teli sétáló utca. Miért fontos még megnézni? A Monarchia idején ez volt Magyarország legnagyobb kikötője, akkor még a Fiume nevet viselte. Ugye így már ismerős? Horvátországnak most is ez a legnagyobb kikötője. Elég sok képet készítettem, vannak gyönyörű épületek, melyek túlnyomórészt a Monarchia idején épültek, azt olvastam, hogy a város akkor élte igazi fénykorát. Még egy érdekesség, szintén olvastam, hogy 1912-ben itt született Kádár János.
Opatijában (akkori Abbáziában), a hegyen áll a mai napig, kicsit "lepusztulva" a Villa Austria, itt dolgozott, mint cselédlány Kádár János édesanyja.
No,de visszatérve Rijekára, ez az a hely, ahol soha nem tudnék élni! Balkán a javából! Hiába a csecsebecse belváros, mindenhol büdös van, a mellékutcákban szúrós vizeletszag érződik és keveredik valami olyan másik jellegzetes szaggal, amit nem tudok megfogalmazni és az országban máshol is éreztem már. Szemét is van rendesen, persze ez sajnos a mi városainkra is jellemző, de itt mint turistának jobban szemet szúrt. Az ipari negyedet és a város „szocreál” lakótelepeit, amiket még ráadásul temérdek grafittik csúfítottak el, autóból nézve egyenesen félelmetesnek tartottam. A kikötőben megpihentünk egy kávézóban, itt is úgy jártam, akárcsak a többi helyen, long café helyett, mindig rövid, presszó kávét kaptam, Apciék jobban jártak a jegeskávéval. :) A tenger látványán kívül semmi szépsége sem volt a helynek, ehhez képest a számla….
Amit írtam azért ne vegye el senki kedvét a várostól! Ím néhány fotó „étvágygerjesztőnek” hozzá.















 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr782132852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ildsisy 2010.07.06. 14:45:05

Érdekes volt az útibeszámoló, egyike, gondolom lesz még.
Érdekes volt amit Kádárról írtál, nem is tudtam...
Én sem élnék Horvátországban. Mi márciusban Zadarban votunk, meg még pár helyen. Itt nem voltunk, múltkor azt hittem a fotó láttán, hasonlított rá a part...
A belvárosok tetszenek, a tenger, a műemlékek, kis utcák, házak és kész. De azért jó volt, gondolom. Írj még, biztos lesz még, kiváncsi vagyok a kajáról milyen élményed volt. :)

-Ani- 2010.07.06. 16:52:32

@ildsisy: Még tervben van egy pár. :))

jazoli 2010.07.06. 22:19:53

Ezzel mi is így voltunk. Ennél csak szebb tengerparti városok vannak.
süti beállítások módosítása